Ana içeriğe atla

Çikolata Soslu Bonbonlar



Bu tatlıyı televizyon tarifleri defterime sanırım1-2 yıl önce kaydetmiştim; ama maalesef nerden ve kimden olduğunu bilmiyorum. Zaten bilinen anonim tatlılardan; bu tarifin özellikle sosu çok güzel oluyor. Benzer tarifleri karıştırdım genellikle sosuyla ilgili farklılıklar var. Benim gibi hazır yiyecekler kullanmaktan hoşlanmayanlara sosu tavsiye edebilirim. Sos biraz akışkan ama bana göre tam da olması gereken kıvamda.



Malzemeler:

1 pk petibör bisküvi
2 küçük elma
1 yemek kaşığı süt
1 su bardağı kırık fındık(ben ceviz kullandım)
Krem şanti, hindistan cevizi, çikolata(süslemek için)

Sos için;

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı tereyağı
1 pk vanilya

Hazırlanması:

-Bonbonlar için elmaları rendeleyin ve bisküvileri robottan geçirin.
-Elma, bisküvi, süt ve cevizi çok ezmeden karıştırın ve elinizde hafifçe yuvarlayarak ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun, servis tabağına yerleştirin.(hamur elinize çok yapışırsa ellerinizi hafifçe ıslatın)
-Sos malzemelerini tereyağı ve vanilya hariç çelik bir tencereye koyun ve iyice karıştırın.
-Karıştırdığınız sosu orta ısıda sürekli karıştırarak kaynatın; tereyağı ve vanilyayı ilave edin.
-Yağ iyice eridikten sonra sosunuzu ateşten alın ve mikserle 2-3 dakika çırpın.
-Sosu arada karıştırarak ılınmasını bekleyin ve daha sonra bonbonların üzerine dökün.
-Buzdolabında en az 2 saat soğuttuktan sonra üzerini krem şanti, hindistan cevizi ve çikolata ile süsleyin.
-Ben sütlü çikolatayı buzlukta soğuttuktan sonra bıçakla incecik kesiyorum gayet şık oluyor.

Yorumlar

  1. Harika görünüyor Gülmira, denemek için sabırsızlanıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Aysel; umarım dener ve memnun kalırsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…