Ana içeriğe atla

Limonlu Tavuk


Izgarada yapılan ve iyi pişmiş tavuk arayışıma cevap verebilecek bir tarif ararken "Mutfak Rehberi" dergilerimden 96 yılına ait bir sayı imdadıma yetişti. Tarifin açıklama kısmında yemeğin portakallı ördek tarifinden esinlenerek hazılandığını okuyunca 2-3 değişiklikle tarifi uygulamaya koyuldum.
Tavuklar marine edildikten sonra 30-35 dk fırınlanıyor ve son olarak ağzı açık olarak bir tavada 20 dk kadar sosla pişiriliyor. Çok kolay bir tarif olduğunu söyleyemem ama benim şimdiye kadar en sevdiğim tavuk yemeği olduğunu söylemeliyim. Izgaralandıktan sonra tavada pişirilmesi ızgara tadını yok eder mi diye tereddüt ettim ama bu tarz bir sorunla karşılaşmadım.
Limonla marine edilmesi de tavuğun kokusunu ve tadını oldukça güzelleştiriyor. Hafif tatlı- acı tadları seviyorsanız şeker miktarını azaltmadan tarifi uygulayın derim. Ama damak tadınıza uygun olmayacağını düşünüyorsanız şeker miktarını 1 kaşık olarak kullanmanızı öneririm.
Tavuklar ızgaralandıktan sonra tavaya konan sos malzemelerine ilave olarak 1 su bardağı süt kreması ilave ediliyordu ama ben krema yerine 1 su bardağı sıcak su kullanmayı tercih ettim. Sonuçta gayet lezzetli ve karamelize olmuş tavuklarınız olacak.

Malzemeler:

10 adet tavuk baget
2 limon
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı isot veya pulbiber
1 su bardağı krema(ben sıcak su kullandım)

Hazırlanması:

-Tavukları yıkayın ve sularının süzülmesi için süzgece alın.
-2 limon kabuğunu soyun ve kabukları şeker, tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ve zeytinyağı ile mutfak robotunda çekin.
-Tavukları geniş bir kaba alın ve kaşıkla sosu üzerlerine gezdirin gerekirse elinizle tavuklara sosu iyice yedirin. Üzerlerine isotu veya pulbiberi gezdirin.
-Tavukları ara sıra alt üst ederek 30 dk sosta bekletin.
-Fırınızı 200 dereceye getirin ve sostan sıyırdığınız tavuklarınızı ızgara teline yerleştirin.
-Benim ızgara telim tepsimin içine oturuyor, eğer sizin teliniz bu şekilde değilse fırının alt rafına bir tepsi koyun.
-Tavukları ısınmış fırınınızın alttan 2. rafına yerleştirin ve 20 dk sonra tavukları çevirin, 10 dk daha fırınlayıp tavukları fırından alın.
-Tavukları beklettiğiniz sosu kaşıkla bastırarak süzgeçten geçirin geniş bir tavaya aktarın.
-Tavaya 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve kaynatın.
-Tavukları bu karışıma yerleştirin ve tavanın ağzı açık kalacak şekilde tavukları kısık ateşte 20 dk pişirin.(su tamamen biterse yarım su bardağı daha sıcak su ilave edip 20 dakikanın tamamlanmasını sağlayın)
-Tavuklarınızı sıcak olarak bekletmeden servis edin.

Yorumlar

  1. sevgili gülmira.öncelikle tavuk yemeğin enfes görünüyor.eline sağlık.
    ilgine de verdigin fikrede tşk ediyorum.çantaları genellikle müşterilerimin istekleri doğrultusunda dikiyorum esasen.bebekli annelere çantalar diktim.biberon kılıfı bile dikmişliğim vardır))lakin içine ek bi çanta fikrini ilk kez duydum.birlikte olgunlaştırabilirsek bu fikri neden olmasın))
    geri kalanını g mailime mailini yazarsan daha teferruatlı konuşuruz.sevgiler selamlar adıyamana..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…