Ana içeriğe atla

Patatesli Ay Çöreği


Şimdiye kadar yediğim en güzel mayalı poğaçalar; öyleki tarifi geliştirip ekmeğini yapma uğraşlarındayım. Deneme çalışmaları sonuç verince paylaşacağım tarifler arasında.
Aslında çok önceden de uyguladığım bir tarifti ama ekmek makinasıyla ilk denemem oldu. Tarifi etkinlik için Yeşil Kivi ye gönderecek kadar iyi bir sonuç çıktı. Makinanın marifetiyle daha homojen+ iyi mayalanmış bir hamurum oldu.
Patatesin nişastasından dolayı yapışkan ve şekil vermesi biraz zor bir hamur elde ediyorsunuz.
Bu sorunu aşmak için hamura ekstra un eklediğinizde poğaçalarınızın yumuşak olmayacağını hatırlatmak isterim.
Ancak 2. denememde bu sorunu aşmak için hamuru şekil verme aşamasında unlanmış tezgaha aldım. Aslında şekilleri gerçekten ay çöreğine benzeyen poğaçaların pişince biraz formu bozuldu. Ama lezzeti ve yumuşaklığı gerçekten tam 10 numara. Bu malzemelerle yaklaşık 2 tepsi poğaça elde ediyorsunuz.
Bu arada tarif yine "Mutfak Rehberi" dergilerinden.

Malzemeler:

560 gr un( 4,5 su bardağı)
3 orta boy patates
125 gr margarin(ben tereyağı kullandım)
2 adet yumurta
90 ml süt (1 kahve fincanı)
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı şeker
Beyaz peynir, maydanoz, çörekotu

Hazırlanması:

-Patatesleri haşlayın ve sıcakken ezip oda ısısına gelmesi için kenara alın.
-Patates, 1 yumurta, süt, şeker, tuz ve margarini ekmek yapma makinanızın tankına alın.
-Üzerine unu eleyin ve en üste mayayı koyun.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin; oldukça yumuşak bir hamurunuz olmalı. Çok cıvık bir hamur olduğunu düşünüyorsanız yarım bardak daha un ilave edebilirsiniz.
-Hamuru isterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabı poşetininde buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz; ancak hamura şekil vereceğinizde hamurun oda ısısına gelmiş olması lazım.
-Peynir ve maydanozdan hazırladığınız içe kalan bir yumurtanızın akını ilave edip karıştırın. Yumurta sarısını poğaçanın üstüne sürmek için ayırın.
-Hamurunuzu ikiye bölün ve bir parçayı unlanmış tezgaha alın merdaneyle yarım cm kalınlığa gelene kadar açın.
-Yuvarlak hamur kesiciyle (yoksa geniş ağızlı bir bardakta kullanabilirsiniz) yaklaşık olarak çay tabağı büyüklüğünde daireler oluşturun. (kenarlarda kalan hamuru elimle toparlayıpı simit şekli verip pişirdim)
-Hazırladığınız içi yuvarlak hamurlara 1 kaşık yerleştirip hamurların ağzını sıkıca kapatın ve elinizle hafif çekerek uzatın; daha sonra ay çöreği şekli verip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
-Diğer hamur parçasını da aynı şekilde hazırlayın ve 2. tepsiye dizin.(ben 2. parçayı buzdolabına koydum ve ertesi gün pişirdim)
-Tepsideki poğaçaları 30 derece fırında 10 dk mayalayın ve fırından alıp fırın ısısını 175 dereceye getirin.
-Poğaçalara fırçayı çok bastırmadan ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve çörek otu serpip ısınmış fırının alttan 2. rafına yerleştirin.
-Üzerleri kızarınca fırından alıp ılınınca servis edin.

***Ekmek makinası olmayanlar 1 pk instant maya kullanabilirler. Önce patates, 1 yumurta, margarin, tuz ve şekeri iyice karıştırın; üzerine unu eleyin ve mayayı ilave edip homojen bir karışım olana kadar yoğurun. Üzerini örterek ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın ve tarifteki diğer aşamaları takip ederek poğaçalarınızı pişirin.

Yorumlar

  1. Selamün aleyküm;

    Ay çöreğine hiç dayanamam, Hımm öylede leziz duruyorki :)
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim, umarım deneme fırsatı bulursunuz

    YanıtlaSil
  3. Çok hoş bir siteniz var,aramıza hoşgeldiniz:)
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. çok teşekkür ederim bende sizi sık ziyaret edenlerdenim, ziyaretinizi görmek beni çok sevindirdi...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…