Ana içeriğe atla

Kuru Meyvalı Kek


Evde bulunan ve henüz kimsenin yemeye niyetinin olmadığı kuru meyvaları kısa yoldan tüketme arayışlarım bu keki yapmama sebep oldu. İyi de oldu aslında; klasik kek yapımını biraz değiştirdikten sonra sonucu hüsran olurmu acaba korkusuyla keki fırına verdiğimi söylemeliyim. En büyük korkum kuru meyva parçacıklarının kekin dibine çökebilme ihtimaliydi. Buna engel olmak için kekimi hazırlamaya başlarken fırını 180 dereceye getirerek çalıştırdım, kekimi kalıba döker dökmez hemen fırına yerleştirmek meyva parçacıklarının dibe çökmesine engel olabilecek önlemlerden biriydi. İkinci olarak kek hamurunu biraz koyu kıvamlı yaptım ve meyva parçacıklarının yoğunluktan dolayı sabitlenmesini sağladım. Böylece meyva parçacıklarını unlamama da gerek kalmadı.


Tabii bunlar hep son anda aklıma gelen ve tarafımdan denenmemiş fikirler olduğu için sonuç kötü olabilir ihtimalini de göz ardı etmedim. Emek vererek hazırlanan yemeklerin hüsranla sonuçlanmasının nasıl bir moral bozukluğuna sebep olduğunu defalarca yaşadığımı söyleyebilirim. Ama yeni tadlar yakaladığım zamanki keyfe değdiğini düşündüğüm için her seferinde bu riski alıyorum. Neyseki bu sefer de sonuç gerçekten iyiydi. Tek sorun keke portakal yada limon kabuğu rendesi koymayı unutmam oldu ama o kadarcık kusura kesinlikle razıyım.
Kuru meyva parçacıkları yerine zar şeklinde dğranmış kuru kayısı yada ortadan ikiye kesilmiş kuru üzümlerle de bu kekin yapılacağını düşünüyorum.Benden önce deneyen olur da paylaşırsa sevinirim.


Malzemeler:

4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı akışkan yoğurt
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı doğranmış kuru meyva
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 portakal yada limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 kaşık tereyağı

Hazırlanması:

-Kek kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın ve buzdolabına koyun; fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin.
-Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri mikserle rengi açılıp kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpın.
-Yoğurdu, sıvıyağı, hindistan cevizi ve portakal kabuklarını karışıma ilave edin; mikserle yaklaşık 2 dakika çırpın.
-Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunuda ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Koyu kıvamlı bir karışım olacağı için karıştırmakta zorlanabilirsiniz.
-Son olarak kuru meyvalarıda karışıma ilave edin ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Dolapta soğuttuğunuz kalıba karışımınızı kaşık yardımıyla boşaltın ve fırınınıza yerleştirin.
-30 dk sonra fırın ısınızı 150 dereceye düşürün ve yaklaşık 15 dakika sonra kekinizin ortasına temiz bir bıçak saplayıp pişip pişmediğini kontrol edin.
-Benim kekim tplam 45 dakikada pişti ve kalıptan aldıktan sonra ılınınca köstebek pasta yapımında hazırladığım çikolatalı sosla süsleyip soğuk olarak servis ettim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…