16 Aralık 2008 Salı
Kuru Meyvalı Kek
Evde bulunan ve henüz kimsenin yemeye niyetinin olmadığı kuru meyvaları kısa yoldan tüketme arayışlarım bu keki yapmama sebep oldu. İyi de oldu aslında; klasik kek yapımını biraz değiştirdikten sonra sonucu hüsran olurmu acaba korkusuyla keki fırına verdiğimi söylemeliyim. En büyük korkum kuru meyva parçacıklarının kekin dibine çökebilme ihtimaliydi. Buna engel olmak için kekimi hazırlamaya başlarken fırını 180 dereceye getirerek çalıştırdım, kekimi kalıba döker dökmez hemen fırına yerleştirmek meyva parçacıklarının dibe çökmesine engel olabilecek önlemlerden biriydi. İkinci olarak kek hamurunu biraz koyu kıvamlı yaptım ve meyva parçacıklarının yoğunluktan dolayı sabitlenmesini sağladım. Böylece meyva parçacıklarını unlamama da gerek kalmadı.
Tabii bunlar hep son anda aklıma gelen ve tarafımdan denenmemiş fikirler olduğu için sonuç kötü olabilir ihtimalini de göz ardı etmedim. Emek vererek hazırlanan yemeklerin hüsranla sonuçlanmasının nasıl bir moral bozukluğuna sebep olduğunu defalarca yaşadığımı söyleyebilirim. Ama yeni tadlar yakaladığım zamanki keyfe değdiğini düşündüğüm için her seferinde bu riski alıyorum. Neyseki bu sefer de sonuç gerçekten iyiydi. Tek sorun keke portakal yada limon kabuğu rendesi koymayı unutmam oldu ama o kadarcık kusura kesinlikle razıyım.
Kuru meyva parçacıkları yerine zar şeklinde dğranmış kuru kayısı yada ortadan ikiye kesilmiş kuru üzümlerle de bu kekin yapılacağını düşünüyorum.Benden önce deneyen olur da paylaşırsa sevinirim.
Malzemeler:
4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı akışkan yoğurt
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı doğranmış kuru meyva
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 portakal yada limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 kaşık tereyağı
Hazırlanması:
-Kek kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın ve buzdolabına koyun; fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin.
-Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri mikserle rengi açılıp kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpın.
-Yoğurdu, sıvıyağı, hindistan cevizi ve portakal kabuklarını karışıma ilave edin; mikserle yaklaşık 2 dakika çırpın.
-Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunuda ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Koyu kıvamlı bir karışım olacağı için karıştırmakta zorlanabilirsiniz.
-Son olarak kuru meyvalarıda karışıma ilave edin ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Dolapta soğuttuğunuz kalıba karışımınızı kaşık yardımıyla boşaltın ve fırınınıza yerleştirin.
-30 dk sonra fırın ısınızı 150 dereceye düşürün ve yaklaşık 15 dakika sonra kekinizin ortasına temiz bir bıçak saplayıp pişip pişmediğini kontrol edin.
-Benim kekim tplam 45 dakikada pişti ve kalıptan aldıktan sonra ılınınca köstebek pasta yapımında hazırladığım çikolatalı sosla süsleyip soğuk olarak servis ettim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder