Ana içeriğe atla

Katmer Poğaça


Biraz zahmetli gibi göründe aslında normal bir mayalı poğaça yapmak kadar kolay bir poğaça. Bu tarifi ilk olarak Mutfak Güncesi blogunda görmüştüm.Tarifte uyguladığım fark hamurdan 12 yerine 16 poğaça çıkarmak ve şeker miktarını arttırmak oldu. Epey kabaran bir hamur olduğu için daha önce 12 parçayla yaptığım poğaçalar neredeyse sandviç ekmeği boyutunda oldular. Poğaçaların soğuduktan sonra servis edilmesi gerekiyor.



Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya
2 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı tozşeker
3,5 su bardağı un
4 çorba kaşığı tereyağı
Peynir, susam

Hazırlanması:

-Ekmek makinasının tankına sütü, sıvıyağı,yumurta akını, tuzu, şekeri döktükten sonra üzerine elenmiş un ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanın taze hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzu yoğurma işlemi sonunda(yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olmalı) mayalanmasını beklemeden unlanmış tezgaha alın ve 8 parçaya bölün.
-Her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerine yumuşamış tereyağını sürün ve üst üste dizin, yalnız son parçayı yağlamayın.(bu aşamada hamurları 5 dakika buzlukta bekletmekte fayda var.
-Üst üste dizdiğiniz hamurları fazla ezmeden 2-3 mm inceliğe gelinceye kadar açın(yaklaşık 60-70 cm çapında, ben o kadar ince açamadım).
-Elde ettiğiniz yufkayı sigara böreği tekniğindeki gibi 16 üçgen parça elde edecek şekilde kesin(en rahat kesimi pizza bıçağıyla yapabildim).
-Her bir parçanın kenarına bir parça peynir koyun ve fazla sıkmadan sigara böreği sarar gibi sarın.
-Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin ve 30 dk mayalanması için ılık bir ortamda bekletin.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve mayalanan poğaçalarınızın üzerlerine fazla bastırmadan yumurta sarısı sürün, susam serpin.
-Tepsiyi fırınlayın ve poğaçalar altın rengini alıncaya kadar pişirin.

Yorumlar

  1. çok şık olmuşlar gerçekten.eline sağlık gülmira.mutlaka denemek isterim.
    verdigin linklere baktım tşk etmeyi unuttum))matruşkaları ben de çok seviyorum ve şu sıra birini çalışmaya hazırlanıyorum.tşk ederim ingine.sevgiler selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşım çok lezzetli görünüyor maşallah...
    İnan çok iştah açıcı miam miamm :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Leyya; teşekkür ederim, umarım deneyebilirsin ve daha detaylı bir anlaımla senin blogunda görürüz.(bol fotoğraflı)

    YanıtlaSil
  4. sevde;bende acıktığım zamanlarda böyle tariflere bakmamaya çalışıyorum, yoksa mutfağın yolu gözüküyor.

    YanıtlaSil
  5. gerçekten iştah açıcı poğaçalar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…