Milföylü Ponpon Börek



Çok uzun süredir mutfağıma milföy hamurunu sokmuyorum; aslında hazır gıdalara karşı olmasam sevdiğim bir tad. Ama en önemli problem milföy hamuruyla yapılan börekleri çok zengin bulmamam. Kenarları iyi yapışsın diye iç malzemesinden kısmak gerekiyor, hele bir de peynirli yaptıysanız genellikle peynir kenardan akıyor ve hamur + yağ ağırlıklı bir börek yemiş oluyorsunuz.
Geçen gün "Portakal Ağacı" sitesinde bu böreğin farklı bir iç malzemesiyle yapılan-brokolili ponpon böreği-tarifini görünce özellikle şeklini hemen denemek istedim. Arada hazır gıdalar tüketmiyor değilim sonuçta. Belki bilinen bir tarif ama ben ilk kez portakal ağacında bu şekilde yapılan milföylü börek gördüm. Üstelik ismide tam kendisiyle müsemma; oldukça şık ponpon/topkek gibi börekler çıktı ortaya. Sonuç gerçekten beni oldukça memnun etti. Hem iç malzemesini bol koyabildim hem de böreği yapıştırma sorunuyla uğraşmadım.


Ben kendi zevkime göre hazırladığım iç malzemesini paylaşmak istiyorum. Oldukça doyurucu ve lezzetli bir börek çıktı ortaya, fakat siz farklı iç malzemeleriyle de deneyebilirsiniz. Belki içine marmelat konup üzerinede pudra şekeri dökülerek tatlı olarakda yapılabilir. Herşey hayal gücünüzle sınırlı sonuçta. Kısaca özetlemek gerekirse kolay, şık ve alternatifli bir tarif.

Malzemeler:

6 milföy hamuru
250 gr kuzu kuşbaşı
1 küçük soğan
1-2 çarliston biber
1 küçük patates
1 diş sarmısak
3-4 dal brokoli
3 kaşık domates konservesi
tuz, karabiber, isot
1 yumurta sarısı
çörek otu, sıvı yağ

Hazırlanması:

-Etleri kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
-Brokoliyi buharda yada çok az su koyduğunuz tencerede hafif diri kalacak şekilde haşlayın.
-Tavanıza 2-3 kaşık sıvıyağ koyun; piyazlık doğranmış soğan, biber ve sarmısağı soteleyin.
-Küçük küpler şeklinde doğradığınız patatesi soğanlara ilave edip soteleyin.
-Etleri tavaya ekleyin ve domates konservesinide ilave edip karıştırın.
-Baharatları ve tuzu ilave ettikten sonra iç harcınızı kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5 dk kadar pişirin.
-Son olarak brokoliyi ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın.
-Milföy hamurunuzu buzluktan alın ve şekil verilebilecek kadar çözülmesini bekleyin.
-Muffin kalıbınızı (silikon 6'lı kalıp kullandım) hafifçe yağlayın ve fırınınızı 200 dereceye ayarlayın.
-Çözülen milföy hamurlarını muffin kalıplarına dikkatlice oturtun.
-Soğuyan iç malzemesini kaşıkla muffinlere doldurun ve karşılıklı köşeleri kürdanla tutturun.
-Yumurta sarısı sürüp çörek otuyla süslediğiniz böreklerinizi ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Yorumlar

  1. :) ismine bayıldım :))

    YanıtlaSil
  2. isim konusunda bende aynı fikirdeyim

    YanıtlaSil
  3. bu arada hülya aynısını yapacak :) sabah kalvaltısında deneyeceğiz :) cumartesi kahvaltısı :)

    YanıtlaSil
  4. yedikten sonraki yorumları bekliyorum.şimdiden afiyet olsun

    YanıtlaSil
  5. HESİ ÇOK GÜZEL

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Profiterol

Sodalı Kek