31 Aralık 2008 Çarşamba

Limonlu Poğaça


Sürekli mayalı poğaçalar yapmaktan sıkılıp değişiklik arıyorsanız, klasiğe yakın kabartma tozu ile yapılan bu poğaçaları deneyebilirsiniz. Ben en çok iç harcını beğendim, tarifin adını görünce limon tadının yoğun hissedildiği bir poğaça sandım ama sadece harcına 1 yemek kaşığı limon suyu konuluyor. Tarif "Mutfak Rehberi" dergilerinden. Hamuru hazırlarken gözümü karartıp biraz limon kabuğu rendesi eklemeyi düşünmedim değil ama evdekilerin daha az aç olduğu bir zamana erteledim bu girişimi...
Tarife tamamen sadık kalmak adına margarin yerine tereyağı kullanma prensibimi bile es geçtim. Ama tereyağına alışık damak tadımız margarini epey yadırgadı.
Sonuç itibariyle özünde klasik bir poğaça; sadece iç malzemesi benim için farklı sayılırdı. Ama tereyağı ve limon kabuğu rendesiyle tekrar denenecekler arasına yazıldı.

Malzemeler:

125 gr margarin
60 ml sıvı yağ (4 çorba kaşığı)
60 gr yoğurt (1/4 su bardağı)
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 paket kabartma tozu
350 gr un (2,5 su bardağından 1 çorba kaşığı eksik)
1/4 su bardağı su
tuz
çörek otu, yumurta sarısı (üzeri için)

İç harcı için;
1 küçük patates
60 gr beyaz peynir
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 yumurta

Hazırlanması:

-Hamur için verilen malzemeleri yoğurun ve 1 saat dinlendirin.
-Patatesleri rendeleyin ve bir süre suyunu bırakması için bekletin.
-Suyunu sıktığınız patatesleri peynir, maydanoz ve yumurta ile karıştırın. (bu işlemi hamurunuz dimlendikten sonra yapın yoksa iç malzeme tekrar sulanıyor)
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde 3 mm kalınlığında açın ve ortasına iç malzemeden koyup kapatın.(malzemeyi bol koymaya kalkarsanız hamuru yapıştırmak zor oluyor)
-Poğaçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
-Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
-Fırından aldığınız poğaçaları servis etmeden önce en az 30 dk dinlendirin.

29 Aralık 2008 Pazartesi

Barbekü Soslu Tavuk


Pratik, lezzetli ve farklı tavuk yemekleri arasına ekleyebileceğiniz barbekü soslu tavuğu damak tadınıza uygun farklı baharatlarla da deneyebilirsiniz. Bizim hayıflandığımız tek nokta barbekü sosunun tavuğun sadece derili kısmında olmasıydı. Çünkü sos gerçekten tavuğa çok yakışmıştı ve maalesef biz de tavuk derisi yemeyenlerdendik. Sosu sıyırarak da olsa tavuğumuzla yemeye çalıştık ama bir dahaki sefere farklı bir çözüm bulmak gerek; ya daha bol sos yada sos sürme aşamasında deriyi çıkarıp tavuğu bu şekilde soslamak.
Barbekü sosu yerine sevdiğiniz baharatlarla karıştırdığınız ketçap da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

8 adet tavuk pirzola yada 4 adet but
5 çorba kaşığı barbekü sosu
1 tatlı kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı acı sos (isteğe bağlı)
tuz, karabiber

Hazırlanması:

-Tavukları iyice yıkayıp sularının süzülmesi için süzgece alın.
-Suları süzülen tavukları tuz ve karabiberle iyice ovun ve 15 dk kadar bekletin.
-Bir kasede barbekü sosu, mayonez ve acı sosu iyice karıştırın.
-Fırın kabına derili kısımlar altta kalacak şekilde tavukları dizin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırına yerleştirin.
-Yaklaşık 15 dk sonra bir maşa yardımıyla tavukları çevirin ve 15 dk daha pişirin.
-Tavukları fırından alın ve üzerlerine bolca barbekü sosu sürün.
-Soslu tavukları 5 dk daha fırınladıktan sonra servis edebilirsiniz.

20 Aralık 2008 Cumartesi

Patatesli Ay Çöreği


Şimdiye kadar yediğim en güzel mayalı poğaçalar; öyleki tarifi geliştirip ekmeğini yapma uğraşlarındayım. Deneme çalışmaları sonuç verince paylaşacağım tarifler arasında.
Aslında çok önceden de uyguladığım bir tarifti ama ekmek makinasıyla ilk denemem oldu. Tarifi etkinlik için Yeşil Kivi ye gönderecek kadar iyi bir sonuç çıktı. Makinanın marifetiyle daha homojen+ iyi mayalanmış bir hamurum oldu.
Patatesin nişastasından dolayı yapışkan ve şekil vermesi biraz zor bir hamur elde ediyorsunuz.
Bu sorunu aşmak için hamura ekstra un eklediğinizde poğaçalarınızın yumuşak olmayacağını hatırlatmak isterim.
Ancak 2. denememde bu sorunu aşmak için hamuru şekil verme aşamasında unlanmış tezgaha aldım. Aslında şekilleri gerçekten ay çöreğine benzeyen poğaçaların pişince biraz formu bozuldu. Ama lezzeti ve yumuşaklığı gerçekten tam 10 numara. Bu malzemelerle yaklaşık 2 tepsi poğaça elde ediyorsunuz.
Bu arada tarif yine "Mutfak Rehberi" dergilerinden.

Malzemeler:

560 gr un( 4,5 su bardağı)
3 orta boy patates
125 gr margarin(ben tereyağı kullandım)
2 adet yumurta
90 ml süt (1 kahve fincanı)
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı şeker
Beyaz peynir, maydanoz, çörekotu

Hazırlanması:

-Patatesleri haşlayın ve sıcakken ezip oda ısısına gelmesi için kenara alın.
-Patates, 1 yumurta, süt, şeker, tuz ve margarini ekmek yapma makinanızın tankına alın.
-Üzerine unu eleyin ve en üste mayayı koyun.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin; oldukça yumuşak bir hamurunuz olmalı. Çok cıvık bir hamur olduğunu düşünüyorsanız yarım bardak daha un ilave edebilirsiniz.
-Hamuru isterseniz bir gece önceden hazırlayıp buzdolabı poşetininde buzdolabında 1 gece bekletebilirsiniz; ancak hamura şekil vereceğinizde hamurun oda ısısına gelmiş olması lazım.
-Peynir ve maydanozdan hazırladığınız içe kalan bir yumurtanızın akını ilave edip karıştırın. Yumurta sarısını poğaçanın üstüne sürmek için ayırın.
-Hamurunuzu ikiye bölün ve bir parçayı unlanmış tezgaha alın merdaneyle yarım cm kalınlığa gelene kadar açın.
-Yuvarlak hamur kesiciyle (yoksa geniş ağızlı bir bardakta kullanabilirsiniz) yaklaşık olarak çay tabağı büyüklüğünde daireler oluşturun. (kenarlarda kalan hamuru elimle toparlayıpı simit şekli verip pişirdim)
-Hazırladığınız içi yuvarlak hamurlara 1 kaşık yerleştirip hamurların ağzını sıkıca kapatın ve elinizle hafif çekerek uzatın; daha sonra ay çöreği şekli verip yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin.
-Diğer hamur parçasını da aynı şekilde hazırlayın ve 2. tepsiye dizin.(ben 2. parçayı buzdolabına koydum ve ertesi gün pişirdim)
-Tepsideki poğaçaları 30 derece fırında 10 dk mayalayın ve fırından alıp fırın ısısını 175 dereceye getirin.
-Poğaçalara fırçayı çok bastırmadan ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve çörek otu serpip ısınmış fırının alttan 2. rafına yerleştirin.
-Üzerleri kızarınca fırından alıp ılınınca servis edin.

***Ekmek makinası olmayanlar 1 pk instant maya kullanabilirler. Önce patates, 1 yumurta, margarin, tuz ve şekeri iyice karıştırın; üzerine unu eleyin ve mayayı ilave edip homojen bir karışım olana kadar yoğurun. Üzerini örterek ılık bir yerde 1 saat kadar mayalandırın ve tarifteki diğer aşamaları takip ederek poğaçalarınızı pişirin.

18 Aralık 2008 Perşembe

Limonlu Tavuk


Izgarada yapılan ve iyi pişmiş tavuk arayışıma cevap verebilecek bir tarif ararken "Mutfak Rehberi" dergilerimden 96 yılına ait bir sayı imdadıma yetişti. Tarifin açıklama kısmında yemeğin portakallı ördek tarifinden esinlenerek hazılandığını okuyunca 2-3 değişiklikle tarifi uygulamaya koyuldum.
Tavuklar marine edildikten sonra 30-35 dk fırınlanıyor ve son olarak ağzı açık olarak bir tavada 20 dk kadar sosla pişiriliyor. Çok kolay bir tarif olduğunu söyleyemem ama benim şimdiye kadar en sevdiğim tavuk yemeği olduğunu söylemeliyim. Izgaralandıktan sonra tavada pişirilmesi ızgara tadını yok eder mi diye tereddüt ettim ama bu tarz bir sorunla karşılaşmadım.
Limonla marine edilmesi de tavuğun kokusunu ve tadını oldukça güzelleştiriyor. Hafif tatlı- acı tadları seviyorsanız şeker miktarını azaltmadan tarifi uygulayın derim. Ama damak tadınıza uygun olmayacağını düşünüyorsanız şeker miktarını 1 kaşık olarak kullanmanızı öneririm.
Tavuklar ızgaralandıktan sonra tavaya konan sos malzemelerine ilave olarak 1 su bardağı süt kreması ilave ediliyordu ama ben krema yerine 1 su bardağı sıcak su kullanmayı tercih ettim. Sonuçta gayet lezzetli ve karamelize olmuş tavuklarınız olacak.

Malzemeler:

10 adet tavuk baget
2 limon
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı isot veya pulbiber
1 su bardağı krema(ben sıcak su kullandım)

Hazırlanması:

-Tavukları yıkayın ve sularının süzülmesi için süzgece alın.
-2 limon kabuğunu soyun ve kabukları şeker, tuz, 2 yemek kaşığı limon suyu ve zeytinyağı ile mutfak robotunda çekin.
-Tavukları geniş bir kaba alın ve kaşıkla sosu üzerlerine gezdirin gerekirse elinizle tavuklara sosu iyice yedirin. Üzerlerine isotu veya pulbiberi gezdirin.
-Tavukları ara sıra alt üst ederek 30 dk sosta bekletin.
-Fırınızı 200 dereceye getirin ve sostan sıyırdığınız tavuklarınızı ızgara teline yerleştirin.
-Benim ızgara telim tepsimin içine oturuyor, eğer sizin teliniz bu şekilde değilse fırının alt rafına bir tepsi koyun.
-Tavukları ısınmış fırınınızın alttan 2. rafına yerleştirin ve 20 dk sonra tavukları çevirin, 10 dk daha fırınlayıp tavukları fırından alın.
-Tavukları beklettiğiniz sosu kaşıkla bastırarak süzgeçten geçirin geniş bir tavaya aktarın.
-Tavaya 1 su bardağı sıcak su ilave edin ve kaynatın.
-Tavukları bu karışıma yerleştirin ve tavanın ağzı açık kalacak şekilde tavukları kısık ateşte 20 dk pişirin.(su tamamen biterse yarım su bardağı daha sıcak su ilave edip 20 dakikanın tamamlanmasını sağlayın)
-Tavuklarınızı sıcak olarak bekletmeden servis edin.

16 Aralık 2008 Salı

Kuru Meyvalı Kek


Evde bulunan ve henüz kimsenin yemeye niyetinin olmadığı kuru meyvaları kısa yoldan tüketme arayışlarım bu keki yapmama sebep oldu. İyi de oldu aslında; klasik kek yapımını biraz değiştirdikten sonra sonucu hüsran olurmu acaba korkusuyla keki fırına verdiğimi söylemeliyim. En büyük korkum kuru meyva parçacıklarının kekin dibine çökebilme ihtimaliydi. Buna engel olmak için kekimi hazırlamaya başlarken fırını 180 dereceye getirerek çalıştırdım, kekimi kalıba döker dökmez hemen fırına yerleştirmek meyva parçacıklarının dibe çökmesine engel olabilecek önlemlerden biriydi. İkinci olarak kek hamurunu biraz koyu kıvamlı yaptım ve meyva parçacıklarının yoğunluktan dolayı sabitlenmesini sağladım. Böylece meyva parçacıklarını unlamama da gerek kalmadı.


Tabii bunlar hep son anda aklıma gelen ve tarafımdan denenmemiş fikirler olduğu için sonuç kötü olabilir ihtimalini de göz ardı etmedim. Emek vererek hazırlanan yemeklerin hüsranla sonuçlanmasının nasıl bir moral bozukluğuna sebep olduğunu defalarca yaşadığımı söyleyebilirim. Ama yeni tadlar yakaladığım zamanki keyfe değdiğini düşündüğüm için her seferinde bu riski alıyorum. Neyseki bu sefer de sonuç gerçekten iyiydi. Tek sorun keke portakal yada limon kabuğu rendesi koymayı unutmam oldu ama o kadarcık kusura kesinlikle razıyım.
Kuru meyva parçacıkları yerine zar şeklinde dğranmış kuru kayısı yada ortadan ikiye kesilmiş kuru üzümlerle de bu kekin yapılacağını düşünüyorum.Benden önce deneyen olur da paylaşırsa sevinirim.


Malzemeler:

4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı akışkan yoğurt
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı doğranmış kuru meyva
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 portakal yada limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 kaşık tereyağı

Hazırlanması:

-Kek kalıbınızı tereyağı ile iyice yağlayın ve buzdolabına koyun; fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin.
-Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri mikserle rengi açılıp kıvamı koyulaşıncaya kadar çırpın.
-Yoğurdu, sıvıyağı, hindistan cevizi ve portakal kabuklarını karışıma ilave edin; mikserle yaklaşık 2 dakika çırpın.
-Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunuda ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Koyu kıvamlı bir karışım olacağı için karıştırmakta zorlanabilirsiniz.
-Son olarak kuru meyvalarıda karışıma ilave edin ve bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Dolapta soğuttuğunuz kalıba karışımınızı kaşık yardımıyla boşaltın ve fırınınıza yerleştirin.
-30 dk sonra fırın ısınızı 150 dereceye düşürün ve yaklaşık 15 dakika sonra kekinizin ortasına temiz bir bıçak saplayıp pişip pişmediğini kontrol edin.
-Benim kekim tplam 45 dakikada pişti ve kalıptan aldıktan sonra ılınınca köstebek pasta yapımında hazırladığım çikolatalı sosla süsleyip soğuk olarak servis ettim.

12 Aralık 2008 Cuma

Maş Fasulyeli Bulgur Pilavı


Adıyaman'a ilk geldiğimiz zamanlarda bir markette gördüğüm maş fasulyelerini önce tohum sanarak bu bakliyatla tanışıklığım başladı. Aslında bunun maş fasulyesi olduğunu daha sonra öğrenebildim. Çünkü buranın yerlileri tarafından daha geleneksel bir şekilde adlandırılmıştı. Benim ilgimi bilen satıcı gerçek adının maş fasulyesi olduğunu öğrenip bana iletince internette araştırıp ne kadar faydalı olduğunu gördüm. İlk zamanlar çorba yapımında kullandığım maş fasulyelerini şimdilerde yeşil mercimek kullandığım bütün yemeklerde kullanır oldum.
Maş fasulyesi bana göre tamamen yeşil mecimek tadında bir besin. Her ne kadar minyatür fasulye-börülce görünümünde olsada çok kolay pişiyor. Klasik mercimekli bulgur pilavı yapım aşamalarını takip ederek bu pilavı hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

2 su bardağı bulgur
1 soğan
3 yemek kaşığı domates konservesi
1 kırmızı biber( cappy biber)
2 yemek kaşığı maş fasulyesi yada yeşil mercimek
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı isot
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1-2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Maş fasulyelerini üzerini örtecek kadar suyla hafif diri kalacak şekilde haşlayın ve kenara alın.
-Bulgurunuzu yıkayın ve suyunun süzülmesi için süzgece alın.
-Küçük doğradığınız soğanınızı 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavurun.
-Kavrulan soğanlara yine küçük doğradığınız biberinizi ilave edin ve kavurmaya devam edin.
-Domates konservesini, tuzu (isterseniz isotu) ve maş fasulyelerini ilave edip karıştırın.
-Bulguru da ilave ettikten sonra 3,5 su bardağı suyu ilave edin ve altını kısarak suyunu çekmesini bekleyin.
-15 dakika dinlenmeye bıraktığınız pilavınızı servis etmeden önce tereyağını küçük bir tavada iyice kızdırın ve üzerine gezdirin.

7 Aralık 2008 Pazar

İyi Bayramlar




Benim bu bayram tatlım gelenekselin dışında kaymaklı ayva tatlısı olacak. Mutlaka deneyin derim...
Herkese sevdikleriyle birlikte nice bayramlar diliyorum. Bayramları tatil gibi değil, bayram gibi düşünen/yaşayan nesiller yetiştirmek temennisiyle...

5 Aralık 2008 Cuma

Çikolatalı Cheesecake



Cafe Fernando'dan üzerinde uğraşılmış ve detaylı anlatılmış bir cheesecake tarifi; tabii ben yaparken o kadar yoruldum ki Cenk Bey'deki gücü kendimde bulup detaylı tarifi aktaramıyorum. Sadece labne peynir yerine 500 gr taze lor+2 kaşık krema ve 200 gr labne peynir kullandım. Ama benimki biraz çatladı. Bu aksiliği de malzeme değişikliğine bağlıyorum.
Şimdilik soğuması için gereken 8 saati atlatamadık.
Bu acele neden derseniz gördüm yaptım beğendim. Ben soğumasını bekleyemeden tadına da baktım. Sıcak hali çikolatalı sufle gibiydi. Soğuk hali nasıl olur şimdilik bilemiyorum.


Bu arada 320 gr çikolatayı bir arada gören oğlum şimdiden bayram geldi zannetti.


Üstünde durmak istediğim diğer bir konuda cheesecake tabanı son derece başarılı oldu, çünkü onun tarifine harfiyen uydum. Denemek isteyenlere tavsiyem Cafe Fernando'daki tarifin cheese kısmına da adım adım uyun.
Cafe Fernando'dan gelen cevapla üzerindeki çatlakların normal olduğunu öğrendim. Tadı da gayet iyi olduğuna göre lor peyniriyle de yapılabilir demektir.

4 Aralık 2008 Perşembe

Kümbet Pasta


Bu pasta da yine eski yemek dergilerden(Yemek Zevki) alınan bir tarifin tarafımdan biraz değişikliğe uğratılmış hali.Dr. Oetker'in köstebek pastasına benzediği için ben de köstebek pasta dedim. (dergide kümbet pasta diye geçiyor) Ama kekin içinden çıkardığım parçaları (orjinal tarifte böyle bir işlem yok ama kekin çok kalın olmasını istemedim) üstüne koymadım çünkü soslu hali çok daha güzeldi. Bu sosuda keklerinizin üstünü ıslatmak için kullanabilirsiniz; hem hazırlaması kolay hem de tadı ve görüntüsü çok iyi.
Bu sıralar çok fazla tatlı tarifinden gidiyorum ama ana yemeklerin fotoğraf çekimleri akşam saatlerine rastladığı için istediğim kalitede fotoğraflar yakalayamıyorum; kısa sürede bu işe de bir çözüm bulmayı umuyorum.

Malzemeler:

Kek için;
4 yumurta
4 kahve fincanı un
3 kahve fincanı şeker
2 çorba kaşığı kakao
1/2 paket kabartma tozu

Krema için;
4 su bardağı süt
125 gr tereyağı yada margarin
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı nişasta
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı damla çikolata

Sos için;
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı kakao

Ayrıca 1 muz ve 2 çorba kaşığı kırık ceviz

Hazırlanması:

-Kek için;fırınınızı 180 dereceye getirin daha sonra yumurta ve şekeri iyice çırpın.
-Ardından kalan malzemeleri ilave edin ve mikserle karıştırın.
-Karışımı 22-25 cm çapında yağlanmış ve unlanmış tercihen kelepçeli kalıba dökün.
-Kekiniz yaklaşık 38-40 dk pişmeli.Kekiniz bombeli bir şekilde kabarmalı.
-Bu arada krema için süt, elenmiş un ve nişastayı sürekli karıştırarak pişirin.
-Kaynamaya başlayınca şeker ve tereyağını ilave edin.
-1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın vanilyayı ilave edin ve mikserle 3-5 dakika hızlıca karıştırın.
-Sosunuzu soğuması için kenara alın ve ara sıra kaymak tutmaması için karıştırın.
-Fırından aldığınız keki kalıptan alın ve 5 dk dinlendirdikten sonra enine 2 parçaya kesin.
-Bombeli kısmı altta kalacak şekilde kekin üst parçasını çukur bir kaseye yerleştirin.
-Bir kaşık yardımıyla yada elinizle kaseye koyduğunuz bu parçanın içini hafifçe oyun.
-Ilınan kremanıza damla çikolataları ilave edip karıştırın ve kekin içine taşırmadan boşaltın.(krema artarsa küçük kaselere bölüştürüp tüketebilirsiniz)
-Kremanın üstüne incecik dilimlediğiniz muzları yerleştirin.(muzlu pasta sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz)
-Kekin alt parçasını kabuklu kısmı dışa bakacak şekilde kremanın üstüne kapatın.
-Pastanız artık hazır sayılır; bu şekilde buzdolabında en az 4 saat ama pastadan en iyi sonucu alabilmek için tam olarak 1 gece dinlendirin.
-Pasta dinlendikten sonra sos malzemelerini küçük bir soslukta karıştırarak pişirin ve ılınması için kenara alın.
-Pastanızı koyduğunuz kasenin üstüne düz bir servis tabağı kapatın ve ters çevirin.
-Ilınan sosu pastanın üzerine kaşık yardımıyla yavaşça dökün ve üzerini ceviz kırıklarıyla süsleyin.
-Evet artık pastanız servise hazır.

2 Aralık 2008 Salı

Çikolata Soslu Bonbonlar



Bu tatlıyı televizyon tarifleri defterime sanırım1-2 yıl önce kaydetmiştim; ama maalesef nerden ve kimden olduğunu bilmiyorum. Zaten bilinen anonim tatlılardan; bu tarifin özellikle sosu çok güzel oluyor. Benzer tarifleri karıştırdım genellikle sosuyla ilgili farklılıklar var. Benim gibi hazır yiyecekler kullanmaktan hoşlanmayanlara sosu tavsiye edebilirim. Sos biraz akışkan ama bana göre tam da olması gereken kıvamda.



Malzemeler:

1 pk petibör bisküvi
2 küçük elma
1 yemek kaşığı süt
1 su bardağı kırık fındık(ben ceviz kullandım)
Krem şanti, hindistan cevizi, çikolata(süslemek için)

Sos için;

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı tereyağı
1 pk vanilya

Hazırlanması:

-Bonbonlar için elmaları rendeleyin ve bisküvileri robottan geçirin.
-Elma, bisküvi, süt ve cevizi çok ezmeden karıştırın ve elinizde hafifçe yuvarlayarak ceviz büyüklüğünde toplar oluşturun, servis tabağına yerleştirin.(hamur elinize çok yapışırsa ellerinizi hafifçe ıslatın)
-Sos malzemelerini tereyağı ve vanilya hariç çelik bir tencereye koyun ve iyice karıştırın.
-Karıştırdığınız sosu orta ısıda sürekli karıştırarak kaynatın; tereyağı ve vanilyayı ilave edin.
-Yağ iyice eridikten sonra sosunuzu ateşten alın ve mikserle 2-3 dakika çırpın.
-Sosu arada karıştırarak ılınmasını bekleyin ve daha sonra bonbonların üzerine dökün.
-Buzdolabında en az 2 saat soğuttuktan sonra üzerini krem şanti, hindistan cevizi ve çikolata ile süsleyin.
-Ben sütlü çikolatayı buzlukta soğuttuktan sonra bıçakla incecik kesiyorum gayet şık oluyor.