Ana içeriğe atla

Püsküllü Poğaça ve Dereotlu Poğaça


Üst resimdeki pamuk poğaça olarak tarifini verdiğim mayalı poğaçaların püsküllü poğaçaya dönüştürülmüş hali.
Hamuru aynı şekilde hazırlayıp sade olarak küçük yumurta boyutunda tepsiye dizin ve pişip- ılındıktan sonra poğaçaları ortadan ikiye kesin(parçaları birbirinden ayırmayın). Rendenizin ince tarafıyla kaşar peyniri rendeleyin ve tatlı kaşığı yardımıyla poğaçaların arasına yerleştirin. Peynirler sertleşip kötü bir görüntü oluşturacağından poğaçaları püsküllü hale dönüştürme işlemini servisten en fazla 1 saat önce yapın.


Dereotlu poğaçaları ise yeşil poğaça tarifinden uyguladım. Eğer sizde karbonatla yapılan dışı hafif gevrek ve içi yumuşak poğaçalardan hoşlanıyorsanız mutlaka denemelisiniz. Özellikle çocuklar için oldukça besleyici bir poğaça tarifi.

Malzemeler:

100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (sert olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu

Hazırlanması:

-Fırınınızı 190 dereceye getirin ve tepsisine yağlı kağıt serip kenara alın.
-Tereyağı, ufalanmış peynir, 2 yumurta(1 sarı üstü için ayrılcak) , 1/2 limon suyunda köpürtülmüş karbonat ve tuz büyük bir kasede iyice karıştırılır.
-Üzerine unu eleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Son olarak yıkanmış ve doğranmış dereotunu hamura ilave edip yoğurun.
-Hamurdan küçük parçalar koparın ve poğaça şekli verip yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin.
-Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu yada susam serpin.
-Önceden 190 derece ısıtılmış fırına poğaçaları sürün ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 20 dk)

Yorumlar

  1. Off ya neden şu dereotu na dayanamıyorum bilmiyorum, dereotu deyince herşeyi yapmak istiyorum ama malesef eşim dereotundan hiç haz duymuyor ama banane yapicam işte dereotlu poğçayı ona da sade yaparım artık :))
    Bu arada fotoğraf makinemin markasını sormuşsunuz size linkini yolluyorum:
    http://www.bimeks.com.tr/urun.aspx?uid=39726&kid=1107
    İnşallah yarmıcı olabilmişimdir, makinem profesyonel değil ilerde İNŞALLAH nikon düşünüyorum ama bu makinede işimi çok iyi görüyor tavsiye de ederim :)
    Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bence de makinanız en azından blogunuzdaki fotoğraflar için oldukça iyi, benim makinamda sizinkine benzer özelliklerde.şimdilik idare ediyor.ilerisi için bakalım ne olur. resimlerinizi beğeniyorum gayet iyiler, en azından bakış açınız...

    YanıtlaSil
  3. 6 yasindaki kizimla yaptik.kizim cok begendi.Ben iftarda bakacagim ins. Rabbim bu tarz seyler yapamayan hastalik vb. durumlarda olan cocuklara yaslilara hamilelere genclere yetiskinlere yapip ikram etmemizi nasip etsin.Amin

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…