Pamuk Poğaça

Şimdiye kadar 3 kere bu poğaçadan yapmama rağmen fotoğraf için sadece bunu kurtarabildim. Yeni fotoğraflar için tıklayabilirsiniz.Tarif Yeşil Kivi'den, yoğurması ve mayalaması ekmek makinamdan; ben sadece şekil verip fırınladım. Hatta bu son yaptığıma iç malzemesi koymaya bile üşendim, ama sonuçta çok güzel sandviç ekmekleri tadında puf puf poğaçalar oldu. Sanırım benim iç malzemesiz olarak yapacağım gözde mayalı poğaçalarımdan olacak. Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında deneyin derim. Hatta ceviz büyüklüğünde yaparsanız, piştikten sonra ortasından hafifçe keserek beyaz peynir-maydanoz yada sadece kaşar peyniri rendesiyle doldurup püsküllü poğaça olarak servis edebilirsiniz.
İçindeki yağ oranı düşük olduğu için oldukça iyi kabaran bir hamur, şekil verme aşamasında bu kısmı unutmamanızı öneririm. Kullandığınız malzemeler oda ısısında olursa ve mayalanma aşamasını sabırla atlatırsanız sorun çıkarmayaca bir tarif. Bu malzemelerle aşağı yukarı 25-28 poğaça çıkıyor. Hamurun bir kısmını buzdolabında 1 gece bekletip ertesi gün değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı(ben mısırözü kullandım)
1 yumurta(sarısı üzeri için)
1/2 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 bardak)
2 çay kaşığı aktif maya
Susam veya çörekotu

Hazırlanması:

-Yağ, süt, yoğurt, su, yumurta akı, şeker ve tuzu ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine 4 su bardağı unu ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzun ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur olduğuna emin olana kadar gerekiyorsa un ilave edin.
-Mayalanma sonunda fırın ısınızı 175 dereceye getirin.
-Poğaçalarınıza şekil verip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve yumurta sarısı sürüp susam serpin.
-Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.

***Ekmek makinası olmayanlar; öncelikle sıvı malzemeleri karıştırıp en üste unu ve instant mayayı ilave edin ve hamur homojen bir doku alana kadar yoğurun. Hamurunuzu üstü kapalı olarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın ve yukarıdaki açıklamalara göre poğaçalarınızı pişirin.(yumuşak bir hamurunuz olmalı fazla un ilave etmemeye dikkat edin, şekil verirken zorlanırsanız elinizi suyla hafifçe nemlendirin yada ellerinizi yağlayın.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Profiterol

Sodalı Kek