Ana içeriğe atla

Sütlü Ekmek



Özellikle yemek yemek yerine ekmek yemeyi seven çocuklar için çok yararlı ve lezzetli bir ekmek,bu ölçülerle 1000 gr'lık bir ekmek elde edebilirsiniz.Bizim ailece favori ekmeğimiz bu, umarım deneme fırsatı bulursunuz.
Afiyet olsun...


Malzemeler:

2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı yumuşak tereyağı
2 tatlı kaşığı toz maya
4-5 su bardağı un

Hazırlanması:

-Ekmek makinasının hamur haznesine sırasıyla süt, tereyağı, tuz ve şekeri ekleyin.
-Sıvı malzemenin üstüne elenmiş unu ve en üste de mayayı ekleyin.
-Makinanız ekmeği yoğuruken kontrol edin hamurun biraz sert olması top gibi toparlanması lazım.Bunu sağlamak için gerekirse azar azar un veya süt ilave edin.
-Makinanın fransız ekmeği menüsünü seçin.

Yorumlar

  1. Gülmira'cım harika görünüyor ,en kısa zamanda deneyip sonucu yazacağım :) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Umarım benim ikram etme şansım olur.Emin ol gerçekten bu ekmeği yiyen herkes ekmek yapma makinası almaya karar veriyor.

    YanıtlaSil
  3. bu leziz fotoğraf bile ekmek makinası almama sebep olabilir.bu arada fotoğrafçılık konusunda da kendini iice geliştirmeye başladın.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bence ekmek makinası artık bir mutfağın olmazsa olmazı mutlaka almalısın derim.

    YanıtlaSil
  5. ben bir şey sormak istiyorum.bu ekmeği denemek istiyorum ve ekmek makinamı yeni aldım,kullanım kılavuzundan da hiç bir şey anlamadım.makinanın içinden ortadaki çıkıntıya girecek meteal bir parça ve ucu kıvrımlı metal bir çubuk çıktı.şimdi ben ekmeği pişirirken o uzun çubuk da bir yere takılı olacak mı,nereye yoksa o çubuk başka amaçlarla mı kullanılıyor?beni bilgilendirir misiniz lütfen..

    YanıtlaSil
  6. özlem; ekmek makinasının içinde sadece karıştırma çubuğu olmalı sanırım o çıkıntıya denk gelen metal parça o; diğer çubuksa: bazen o karıştırma aparatı ekmek piştikten sonra içinde kalıyor. o aparatı çıkarmaya yarıyor. siz malzemeyi koyun ve düğmesine basın yeter sadece hamurun yoğrulurken top gibi olmasına dikkat edin.

    YanıtlaSil
  7. ilginiz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Özlem; umarım faydalı olmuşumdur, ekmeği denerseniz fikrinizi öğrenmek isterim.

    YanıtlaSil
  9. merhaba, tarifiniz için teşekkürler... benim merak ettiğim toz maya dediğiniz instant mayalar mı yoksa geleneksel hamur yoğurmada kullanılan (daha kalın olan) pakmayalar mı? teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pakmaya cinsi bir maya kullanabilirsiniz, kolay gelsin.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…