Ana içeriğe atla

Portakallı Islak Kek

Islak kek benim en sevdiğim keklerden olmasına rağmen çok sık yapamıyordum maalesef. Çünkü bendeki klasik tarifte yumurta, süt vs. ile hazırlanan sıvı malzemeden 1 bardak kadar ayrılıp, pişen kek bu sosla ıslatılıyordu. Sonuçta son aşamada işin içine çiğ yumurta giriyor yani. Özellikle çocukların çiğ yumurta yemeleri sağlıklı olmadığı için ben de çok ender yapıyordum ıslak keki. Ama bu tarifte hem sosta yumurta yok hem de sıvı yağ kullanılarak yapılan bir kek.
Gurmelik iddiam yok ama bence lezzetli olmuştu. Ayrıca yerken içinizin rahat olması da cabası.
Kekevi'nde bulduğum tarifi bazı ilaveler ve değişiklikler yaparak uyguladım. Sonuçta hem nemli olması hemde krema+portakal olayı keke hafif pasta özelliği vermiş oldu.
Ben de bu tarifi Portakal Ağacı'nın ev sahipliğini yaptığı "Portakal" etkinliğine gönderiyorum.


Siz isterseniz üzerine krema sürmeden de servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
4 yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 portakal
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı fındık kırığı
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu

Üzeri için;
1 su bardağı krema
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanması:

-Sıvıyağ, süt, toz şeker ve elenmiş kakaoyu iyice karıştırın ve bu karışımdan 1,5 su bardağı kadar ayırın.
-Kalan karışıma yumurtaları sırayla ilave edin ve mikserle çırpın.
-1 portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip tekrar çırpın.
-2 su bardağı unu da mikserle karışım homojen bir görünüm alana kadar çırpın.
- Son olarak fındık kırıklarını da ilave edin ve yağlanmış diktörtgen bir kalıba malzemenizi dökün.
-Kekinizi 175 derece önceden ısıtılmış turbo fırında 35-40 dk. pişirin.
-Fırından aldığınız keki sıcakken dilimleyin ve ayırdığınız sosu tekrar karıştırıp yavaşça kekinizin üzerine dökün.
-Kremayı pudra şekeri ile çırpın ve soğuyan kekinizin üzerine sürün.
-İsterseniz servis ederken portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz.

Yorumlar

  1. bu kekin sadece malzemelerini gorebiliyorum hazirlanmasi kismina ulasamiyorum, kekevi.ndeki tarifteki gibi mi hazirlanmasi, yardimci olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  2. Üzgünüm, bazı aksiliklerden tarifi henüz yayınlıyabildim. Umarım deneme fırsatı bulursunuz.Afiyet olsun...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…