Ana içeriğe atla

Ayva Reçeli ve Ayva Jölesi


En sevdiğim reçeller arasında başı çekenlerdendir ayva reçeli; özellikle de rendelenmiş ayva ile yapıldıysa. Reçelin yapımındaki zor nokta ekmeğe sürüldüğünde hemen damlamayacak yoğunluğu yakalamak. Ben istediğim rengi yakalamak için kaynatma işlemini biraz fazla uzun tuttuğum için reçelim ancak oda ısısına geldiğinde rahat yenilebiliyor. Hatta o anda bile biraz katı sanırım. Siz aşağıdaki süreden fazla kaynatmamaya özen gösterin.


Ayvanın zamanını kaçırdığım için mevsim başında yaptığım ayva tatlısı'ndaki rengi şimdiki ayvalarda yakalamak zor oluyor. Aslında ev yapımı ayva jölesi tarifi çok basit; bayramda yaptığım ayva tatlısının fazla sosunu ayva çekirdekleriyle 1 saat daha kaynatmam sonucunda elde ettiğim bir lezzet.
Hazır ayva reçeli yapmışken jölenin güzel resmide değerlensin istedim. Eğer sizinde rende işlemini kolay yapan mutfak robotunuz varsa hiç durmayın az da olsa ayva reçeli yapın derim.


Malzemeler:

2 adet büyük ayva(ayıklanmamış hali 900 gr.)
3 adet karanfil
1 çubuk tarçın
2 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 limon

Hazırlanması:

-2 bardak suyu tencereye koyun ve ısınmasını beklerken ayvaları soyup çekirdek yuvalarını çıkarıp rendeleyin.
-Rendelenmiş ayvaları kaynayan suya atın, tahta bir kaşıkla karıştırıp ocağın altını kısın.
-Ayvaların içlerinden çıkan tüm çekirdekleri ve karanfilleri temiz bir tülbent parçasına koyup, tülbendin ağzını iple bağlayın.
-Hazırladığınız tülbent kesesini ayvaların içine ilave edin ve yumuşamaya başlayan ayvalara şekeri ilave edin.
-Reçelinizi arada karıştırırarak kısık ateşte yarım saat kadar pişirin; limon suyunu ve tarçın çubuğunu da ilave edip yarım saat daha pişirdikten sonra ocaktan alıp tarçını-tülbent kesesini içnden alın ve sıcakken kavanozlara paylaştırın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…