Ana içeriğe atla

Mısır Unlu Poğaça

Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında sıcak poğaçalar benim için neredeyse vazgeçilmez. Bu sebeple sürekli poğaça çeşitlerimi arttırma uğraşlarındayım.Aslında belli bir süre takip etmediğim kaynaklardan tarif denemek pek huyum değildir; ama Pastanbul'da gördüğüm bu tarif bende hemen deneme isteği uyandırdı. Çünkü malzemelerde standartların dışına çıkılmıştı ve sorun çıkaracak bir tarife benzemiyordu.
Sizde değişik tarifler arıyorsanız eminim ilginizi çekecektir. Benim ilk denemem olmasına rağmen acemi şansından mıdır bilmem ama oldukça lezzetli , farklı ve kapalı kutuda bir kaç gün tazeliğini koruyan bir poğaca çıktı ortaya. Hepsi bir kenara işin içine mısır ununun faydalarını sokmuyorum bile...
İç malzemesi olarak bu yörelere özel (en azından benim buralarda tanıştığım) farklı bir çökelek çeşidi kullandım. Sanırım deride süzdürüldüğü için farklı bir aromaya sahip; eğer normal beyaz peynir yada farklı bir iç malzeme kullanacaksanız poğaçanın üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının akını iç malzemeye karıştırın derim.

Malzemeler:

2 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu(ben epey ince bir çeşit kullandım)
1 yumurta
100 gr tereyağı
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı mısır yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
100 gr çökelek
1 yumurta sarısı, susam

Hazırlanması:

-Unu ve mısır ununu geniş bir yoğurma kabına alın, ortasını çukurlaştırın.
-Unun ortasına yumurta, yoğurt, tereyağı, krema, sıvıyağ, yoğurt ve sirkeyi alın.
-Tuz, kabartma tozu ve şekeri sıvı malzemenin etrafına serpin ve hamurunuzu homojen bir görünüm alana kadar yoğurun.
-Hamurunuzu yarım saat kadar dinlendirin sonra hamurdan küçük parçalar koparıp içine 1 tatlı kaşığı çökelek koyup büzüştürerek kapatın.
-Poğaçaları kapattığınız yerler altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin; üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susamla süsleyin.
-Poğaçaları 170 derece fırında 25 dk kadar pişirin.
-Ben sıcak hallerini daha çok beğendim ama kapalı bir kutuda 2-3 gün saklayabilirsiniz. O zaman tadı yumuşak bir mısır ekmeği halini alıyor.

Yorumlar

  1. Mısır unun ağza gelen yapısıyla enfes bir poğaça olmuştur eminim.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. tşk ederim; özellikle karadeniz mutfağını sevenler için denemesi gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…