Ana içeriğe atla

Elmalı Gonca


Milföy hamurunun eve giriş iznini verdiğim bu günlerde acil-pratik tatlı ihtiyacımda imdadıma koşacağını bilemezdim tabii.Beni en çok mutlu edende hazırladığım ayva peltesi/jölesinin sonunda asıl yerini bulması oldu. Elmalı kurabiye sevenlerdenseniz deneyebilirsiniz.
Ben pişirmek için tartolet kalıbı kullandım ama taşan hamuru kemeye kıyamadığım için yine kürdanla hafifçe tutturdum. Tatlı piştikten sonra bana gül goncasını anımsattığı için ismini de koymuş oldum böylece.


Pişen tatlıya milföyle yapılan tüm tatlılarda olduğu gibi pudra şekeri serptim. Tabii kendi porsiyonuma tarçın+kakao karışımı serpmeyi ihmal etmedim. Bence bu hali daha lezzetli oldu.


Sanırım pek çoğunuzun milföyle yaptığı tatlılara benziyor elmalı gonca da; ben sadece yeniden keşfetmiş oldum...

Malzemeler:

4 adet milföy hamuru
2 yeşil elma
2 çorbakaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı limon suyu
pudra şekeri
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
8 adet kürdan
kakao, tarçın(üzeri için isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Elmaları rendeleyin, limon suyu ve toz şekerle kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dk pişirin; soğumaya bırakın.
-Tartolet kalıplarınızı erittiğiniz tereyağıyla(yağın bir kısmını üstlerine sürmek için ayırın) yağlayın, şekil verilebilecek sıcaklığa gelen milföylerinizi kalıplara oturtun.
-Fırın ısınızı 200 dereceye getirtin.
-İç malzemenizi ceviz ve tarçınla karıştırın ve milföylere paylaştırın.
-Milföylerin çapraz köşelerini hafifçe kürdanla tutturun ve üzerine eritilmiş ılık tereyağı sürün.
-Isınmış fırına koyduğunuz tatlılarınızı kızarıncaya kadar pişirin ve ılıkken üzerine pudra şekeri serpin.
-İsterseniz kakao ve tarçın karışımını da tatlılarınızın üzerine süzgeçle eleyebilirsiniz.


Yorumlar

  1. sevgili gülmira elde edeceğin sayı biraz da yapacağın büyüklükle alakalı.ben sokak simitini özelliklede taş fırın simitini çok severim.tadı bayağı bi yaklaşık ona bence.yalnız dedigim gibi 1 yemek kaşığı halis zeytinyağ kattım.. verdiği tat, koku ve gevreklik hoşuma gitti doğrusu.bide çok sertleşmesin için ben sardım sarmaladım onları.açıkta kalınca sertleşiyor .(iki gün peşpeşe pişirdim de ondan bu tecrübeler))bence dene eni konu 6 simit))her halukarda tüketilecektir))afiyet olsun.
    elmalı gonca çok hoş görünüyor.bilhassa üzerindeki ayva jölesinni rengi harika..eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. tüketileceği kesin en kötü ihtimal penceremdeki kuşlar için sorun olmaz(kendileri çöpegidecek 1 pandispanyamı bile bitirdiler)denedikten sonra blogda yayınlarım sonucu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…