Ana içeriğe atla

Tavuklu Makarna Salatası


Aslında bu yemeğe salata demek ne kadar doğru bilmiyorum, aslında hepimizin bildiği makarna salatasının tavuklu hali; bana göre tavuk ilavesiyle yemek statüsüne girebilecek bir salata. İş benim damak tadıma kalırsa tek başına akşam yemeğim olabilir.
Hazır konservelerle aram olmadığından içerisine bezelye de koyduğum bu salatayı kışın bezelyesiz yapıyorum. Tarif kolay ama hazırlık aşaması biraz uğraştırıyor. Malzemeleri yıkama ve doğrama aşamasını atlattıktan sonrası hızlı ilerleyen bir yemek.


Malzemeler:

1/2 paket boncuk makarna
2 çorba kaşığı arpa şehriye(isteğe bağlı)
4 sap taze soğan
1 diş sarmısak
1 havuç
1/2 demet dereotu(isteğe bağlı)
5-6 adet kornişon turşu
3 parça tavuk göğsü
Yarım limon suyu
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık mayonez
2 kaşık zeytinyağı
tuz, köri, isot

Hazırlanması:
-Tavuk parçalarını küp küp doğrayın ve 1 kaşık zeytinyağı ve sarmısakla harlı ateşte 2-3 dk soteleyin; ocağı kısın limon suyunu ilave edip tavuklar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
-Suyunu çeken tavuklara tuz, isot ve köri ilave edin ; 1-2 dk daha soteleyin, kenara alın.
-Havuçları küp küp doğrayın ve arpa şehriye ile birlikte tencerede 1 kaşık zeytinyağıyla soteleyin.
-Daha sonra makarnaları tencereye boşaltıp üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyin ve tuz ilave edip ara sıra karıştırarak makarnanın suyun tamamını çekmesini bekleyin.(yani makarnayı bol suda haşlayıp süzmeyi sevmediğim için bunu yapıyorum, isterseniz siz yine süzme yöntemini uygulayabilirsiniz.)
-Turşuyu, dereotunu ve taze soğanı doğrayın.
-Ilınan makarnayı, tavukları ve doğradığınız malzemeleri iyice karıştırın.
-Yoğurt, 1/2 çay kaşığı tuz ve mayonezi karıştırın ve makarnanızla harmanlayın.
-Salatanızı ılık olarak servis edin; afiyet olsun.

Yorumlar

  1. salatan çok hoş . makaronlar ise bayağı iştahımı kabarttı pişirme noktasında))eline sağlık gülmira..
    elimdeki listeye göre 200 gr süt kreması yeterli olacaktır.kremaya ek olarak 2 yumurtanın sadece sarısı kullanılmış.merakla bekliyorum sendeki sonucu.kolay gelsin

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir tarif olmuş. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. leyya;teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. tarifi; en sevdiğim yemeklerden biridir, neredeyse her hafta yapıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…