Ana içeriğe atla

Brownie


2003 yılından beri elimin altında olan "Dünya Fındık Lezzetleri" kitabındaki bu brownie tarifini bir türlü cesaret edip deneyememiştim. Sanırım bu kadar uzun süre ertelemek "mutfak cesaret ister" düsturuna epey ters düşüyor. Klasik tariflerden sıkıldığım dönemlerde alternatif tarifleri araştırmak ve uygulamak keyifli oluyor. Özellikle de sonuç cesaretinizin kırılmasına sebep olmayacak başarıya ulaşırsa. Bu işin ustaları gerçek brownie yapımında kabartma tozu veya herhangi bir kabartıcıyı kullanmayı doğru kabul etmiyor ve brownie'nin doğru kıvamının ince, biraz sert ve ıslak olduğunu belirtiyorlar. Yani çikolatalı ıslak kek gibi puf puf bir kek beklemeyin.
Bu kadar araştırmadan sonra nihayet elimin altındaki tarifi uygulama fırsatı bulabildim. Aslında gerçekten hemen hemen hiç umudum yoktu, ama yine de tarifi uygularken sonuç iyi olursa bloga yazarım diye kendimce uyguladığım püf noktalarını aklımda tutmayı ihmal etmedim.

Aslında planım üzerine çikolatayı krema ile eritip dökmekti ama tadına baktıktan sonra yoğun çikolatalı brownie'ye çikolata sosunun bana göre fazla geleceğine karar verdiğimden vazgeçtim. Kekinizi 1 gün bekletebilecek kadar vaktiniz varsa tadı çok daha iyi oturuyor ve çikolatalı sosu da kabul edebilecek kıvama geliyor.
Karışımın döküldüğü kalıpta 1,5 cm kadar bir yükseklikte olması gerekiyor. Bana göre 30 cm'lik bir kalıp kullanmanız bunun için yeterli olur. Sanırım en ideali altına yağlı kağıt kaplanmış kelepçeli kalıp kullanmak. Ben kare şeklinde bir kalıp kullandım ve kalıptan çıkarırken acele ettiğim için biraz zorlandım. İyice soğumasını beklemek şartmış. Tarifi olduğu gibi veriyorum. Parantez içinde belirttiklerim benim uygulamalarım.

Malzemeler:

4 yemek kaşığı tereyağı (6 yemek kaşığı erimiş tereyağı)
4 yemek kaşığı kakao
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un (kaşıkları tepeleme doldurdum)
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kırık çikolata (40 gr bitter çikolata)
4 yemek kaşığı kavrulmuş kalın kıyılmış fındık (badem kullandım)
1 çay bardağı pudra şekeri

Hazırlanması:

-Kalıbınızı yağlayın ve içine 1 kaşık unla içini kaplayın.
-Fırınınızı 180 dereceye getirin.
-Erimiş tereyağını kakao ile çırpın.
-Başka bir kapta yumurtaları iyice çırpın ve kakaolu karışıma ilave edin.
-Üzerine tozşekeri de ilave edip iyice çırpın.
-Bu karışıma elenmiş un ve vanilya ilave edip tekrar iyice çırpın.
-Tüm malzemeleri iyice çırptıktan sonra kırık çikolata ve bademleri de ilave edip karıştırın.
-Karışımı kalıbınıza dökün ve yaklaşık 30 dakika saplanan bıçak temiz çıkıncaya kadar pişirin.
-Kabı fırından alın ve soğumaya bırakın; dilimleyip üzerine pudra şekeri serpin.

Bence ertesi gün tadı çok daha iyi oturuyor.Afiyet olsun...

Yorumlar

  1. Bende yaşıyorum böyle duyguları, hiç cesaret edemediğim bir tarifi hadi bakalım Sevde bugün bunu dene diyorum ve deniyorum, dediğin gibi sonuç cesaret vericiyse güzel ama değilse malesef morelim hemen bozuşuyor, halbuki bozulmaması gerekiyor aksine daha da fazla üzerine gitmek lazım her neyse çenem düştü :)
    Paylaşımın için çok teşekkürler brownin bir harika duruyor...
    Hayırlı günler

    YanıtlaSil
  2. sevde;
    teşekkür ederim. son zamanlarda makaronda uzmanlaşmaya çalışıyorum.moral bozukluğu neysede heba olan malzemelere üzülüyorum.

    YanıtlaSil
  3. dün yaptım makaronu gülmira))sonuç oldukça iyi..yalnız kakao kullanmadım şamfıstık tozu ekledim.bu gece ya da yarın eklemeye çalışacağım inşllh.
    brownie çok güzel görünüyor.poğaça da öyle.eline sağlık.selamlar.

    YanıtlaSil
  4. leyya, dört gözle tarifi ve fotoları bekliyorum.teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Çikolatalı tatları çok severim..
    Browni enfes görünüyor,ellerinize sağlık..

    profiterole yorum yazmaya geldiğimde yorum kısmında bir hata vardı,yazdım gönderemedim.şimdi düzelmiş:)

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. papatya prenses;sanırım blogumu yeni şeyler keşfetmek adına fazla kurcalıyorum. ziyaretin için teşekkür ederim.profiterol benim de grubunda tek geçeceğim tatlıdır.

    YanıtlaSil
  7. hep bişeyleri unuturum zati))neyse ki dikkatli okuyucular var sağolsunlar..şamfıstık 1 yemek kaşıgı tepeleme idi..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…