Ana içeriğe atla

Vanilyalı Poğaça


Biraz tuzlu kurabiye tadında biraz da vanilya kokulu bu poğaçaların tarifini "Semra'nın Mutfağı"ndan aldım. Sadece iç malzemesini değiştirdim ve büyük çay bardağı ölçüsü kullandım. Bir tutamda karbonat ilave ettim(içinin yumuşak olmasını sağlıyor, tamamen gevrek seviyorsanız kullanmayın) ve tabiiki margarin yerine tereyağı kullandım. Bence grubunun iyilerinden olabilecek bu gevrek poğaçaları denemekten korkmayın. Kendi değişikliklerimle tarifi veriyorum.Poğaçalar ılıkken tadı daha güzel, afiyet olsun...

Malzemeler:

1 çay bardağı mısırözü yağı
1 çay bardağı katı yoğurt
1 çay bardağı tereyağı
1 büyük yumurta(sarısı üzerine)
1 paket kabartma tozu
1 fiske karbonat
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tuz
Un,susam
İçi için doğranmış örgü peyniri yada hellim

Hazırlanması:

-Fırınınızın ısısını 190 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Yoğurt, sıvıyağ, yumuşak tereyağını, yumurta akını, tuzu, vanilyayı, kabartma tozunu ve karbonatı yavaş hareketlerle birbirine yedirin ve bu karışıma azar azar elenmiş un ilave edin.
-Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra un ilavesini bırakın ve hamurunuzu birkaç dakika daha yoğurun.
-Vaktiniz varsa hamurunuzu yarım saat kadar dinlendirin.(bu durumda fırını ısıtma işine hamurunuz dinlendikten sonra başlamalısınız)
-Küçük yumurta büyüklüğünde kopardığınız hamurlara bir parça peynir koyun ve poğaça şekli verin.(ağızlarını iyice kapatmalısınız)
-Tepsiye dizdiğiniz poğaçalara yumurta sarısı sürüp susam ekleyin ve kızarıncaya kadar fırınlayın.

Yorumlar

  1. Bu tarifle yapılan poğaçalar harika oluyor, ellerine sağlık, hoşçakal...

    YanıtlaSil
  2. akçahan;teşekkür ederim, sanırım gerçekten uygun bir tarif

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Ben bu poğaçayı çok severek yapıyorum her yaptığımda da tadına bakanlardan çok güzel yorumlar alıyorum.
    Sizinde ellerinize sağlık.
    Beğenmenize sevindim.
    Sevgiler.
    www.semraninmutfagi.com

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşım bu ne güzel tarif böyle ilk defa duydum...
    Paylaştığın için çok teşekkrü ederim enfes görünüyor...
    Ellerine sağlık...
    Kucak dolsu sevgiler

    YanıtlaSil
  5. semra altay; gerçekten severek denediğim bir tarif oldu. paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. sevde; eminim mutfağa meraklı herkesin denemek isteyeceği bir tarif.teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.. yemekgezegeni.com adı altında, isteyen tüm yemek blogu sahiplerinin katılabileceği bir derleme sitemiz var. www.yemekgezegeni.com

    yemekgezegeni size ne fayda sağlar?

    - Sitenizin ziyaretçi sayısını arttırarak popülarite sağlar.
    - Sitenizin yemekgezegeni.com takipçileri tarafından güncel olarak takip edilmesini, yeni eklenen yazılarınızdan haberdar olunmasını sağlar.
    - Siz de yemekgezegeni.com takipçisi olarak diğer yemek bloglarıyla daha kolay iletişime geçebilir, yeni eklenenleri takip edebilirsiniz.
    Bize katılmak isterseniz: yemekgezegeni@gmail.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…