Ana içeriğe atla

Bademli Yıldızlar


Tarçınlı, karanfilli ve bademli nefis bir kurabiye, ben çikolata ile kaplanmış halini çok seviyorum. İsterseniz sıcakken arasına marmelat sürüp 2 taneyi birbirine yapıştırabilirsinizde. Kalıpla kesilen kurabiyeleri yapmak biraz dikkat isteyen bir konu, bununla ilgili işime yarayan püf noktaları -elimdeki kitaptan yararlanıp- blogumda farklı bir başlıkla paylaşmak istiyorum. Bu yüzden burda çok fazla detaya girmek istemiyorum. Sadece hamuru buzdolabında dinlendirmeyi ve şekil verme aşamasını mümkün olduğunca pratik bir şekilde geçmenizi tavsiye edebilirim. Ayrıca çalıştığınız mekanın da çok fazla sıcak olmamasında fayda var, hamur tereyağı ağırlıklı olduğu için eriyebilir ve işiniz epey zorlaşır. Tarif "Mutfak Rehberi'nde" mükemmel kurabiyeler başlığıyla yayınlanan kurabiyelerden sadece birisi...

Bu arada kabartma tozunu bu sefer fazla kaçırdım kurabiyelerim biraz kalın oldu; siz yarım paketten fazla kullanmayın. Tarifimi "Yaman Etkinlikler-5 çayına lokmalık mini tatlar-" için Leziz Sofralar bloguna gönderiyorum.

Malzemeler:

125 gr yumuşak margarin(oda ısısında tereyağı kullandım)
1 adet yumurta
50 gr toz şeker (4 çorba kaşığı kullandım)
40 gr fındık-çekilmiş (badem kullandım)
200 gr un (1+1/3 su bardağı)
1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu (yarım paket)
1 tutam karanfil (2 karanfili havanda dövün)
1 tutam tarçın
Açmak için un
2 kaşık pudra şekeri -üzeri için

Hazırlanması:

-Yağ, yumurta, un, şeker, badem, kabartma tozu ve baharatları mikserin hamur yoğurma ucu ile hızlıca yoğurun.
-Hamurunuzu buzdolabında 30 dk dinlendirin.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Unlanmış tezgahta hamuru 3 mm incelikte hızlıca açın.Hamur sert olduğu için açarken zorlanabilirsiniz, merdaneyle bastırarak açın.)
-İstediğiniz bir kalıpla hamuru kesin ve kurabiyeleri tepsinize dizip bekletmeden 10-15 dk fırınlayın.
-Fırından aldığınız pembeleşmiş kurabiyelerinize sıcakken pudra şekeri dökün ve kurabiyeleriniz tamamen soğumadan tepsiden almayın.

Yorumlar

  1. Merhablar arkadaşım görüntü enfes, tadından tarçın varsa hiç şüphe etmiyorum lezzetinden, mutlaka deneyeceğiim arkadaşım...
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Merhablar arkadaşım görüntü enfes, tadından tarçın varsa hiç şüphe etmiyorum lezzetinden, mutlaka deneyeceğiim arkadaşım...
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. sevde; teşekkür ederim umarım memnun kalırsın

    YanıtlaSil
  4. İkindi kahvesinin yanına ne güzel yenirdi bunlar tabi diyette olmadan:)
    Çok şık ve leziz görünüyor her zamanki gibi:) Ellerine sağlık.

    Kruvasaları tereyağla yapabilirsin. Ama yapım aşamasında eksik yazdığım bir kısım var,sonradan farkettim. Hamurun dolabta dinlendirilmesi ve iki kere açılması lazım. Ablama sorup düzeltcem kısa zamanda..

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, bademli yildizlar nefis görünüyor ellerinize saglik, selamlar...

    YanıtlaSil
  6. papatya;
    teşekkür ederim, kruvasanları takip ediyorum

    YanıtlaSil
  7. annemim kızıyım; beğendiğinize sevindim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…