Ana içeriğe atla

Terbiyeli Ekşili Köfte

Tadını çok beğendiğim ama iyi bir pozunu yakalayamadığım bu köfteleri maydanozların arkasına saklamaya çalıştım. Aslında modern adı maydanoz yatağında limon soslu köfte olabilirdi ama ben tarife tamamen sadık kalmaktan yanayım.Yine de birkaç değişiklik yapmadan edemedim tabii ki; değişiklikleri belirtirken orjinal tarifi aynen veriyorum denemek isteyenler için. Yaz aylarında taze domates kullanarak yapıyorum ama kışın domates yerine 3 kaşık konserve domates kullanıyorum. Tek sorun köfteleri piştikten sonra maydanozların arasından alabilmek; pişince yumuşayan maydanozlar köfteleri bırakmama konusunda oldukça azimli. Kısacası misafir sofrasında da kullanabildiğim ana yemeklerden ve bence gerçekten tadı çok iyi. Bu arada şimdiye kadar tarifini istemeyen misafirim de olmadı.Tarif "Osmanlı Mutfağı-Tuğrul Şavkay-" kitabından.

Malzemeler:

-1 kg koyun kıyması(ben kuzu ve dana karışımıyla yapıyorum)
-200 gr ince kıyılmış soğan(2 orta boy)
-100 gr. pirinç(6,5 çorba kaşığı)
-1,5 demet maydanoz(1 demeti köfteye)
-taze çekilmiş karabiber, tuz
-300 gr domates(3 orta boy)
-500 ml et suyu 2 su bardağı( ben su kullandım)
-100 ml eritilmiş tereyağı(1/2 su bardağı)
-1/2 limonun suyu

Hazırlanması:

-Kıymanın içine soğanı, pirinci, 1 demet ince kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi katıp yoğurun.
-Doğranmamış maydanozların yarısını geniş bir tencereye döşeyin ve iri ceviz büyüklüğünde hazırladığınız köfteleri maydanozların üzerine dizin.(en fazla 2 sıra köfte dizmelisiniz.)
-Köftelerin üzerine incecik dilimlenmiş domatesleri (kış aylarında 3 kaşık konserve kullanıyorum) ve kalan maydanozları köftelerin arasına eğer tek sıra yapmışsanız üzerine yerleştirin.
-Sıcak suyu yada kaynamış etsuyunu köftelerin üzerine dökün ve tencereyi kısık ateşe oturtun.
-Üzerine eritilmiş tereyağını ve limon suyunu gezdirip kapağı kapalı olarak kısık ateşte 1 sa. pişirin.(pişme sırasında suyu çok azalasa da sıcak su ekleyip pişme süresini 1 saate tamamlayın.)
-Tencereyi ateşten alıp ılınmaya bırakın ve ilk kaynarlığını atınca köftelerinizi servis edin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…