Ana içeriğe atla

Gaziantep'te Haftasonu



Profilimde de bahsettiğim gibi şu anda Adıyaman'da yaşıyoruz. Tam olarak yerleşik hayata geçememekten sıkılsamda bu durumun iyi yanları da yok değil. Bulunduğumuz illerin civarını da çok sık olmasada kendimize göre düzenlediğimiz hafta sonu kültür turlarıyla gezebiliyoruz. Bunun için ön araştırma yapmak işin en zor kısmı; yani nereye gidilir, nerede ne yenir? İlk kaynağımız internet daha sonrada tecrübeli arkadaşlar. Geçen yaz başında Antep'e gitmeye karar verdiğimizde asıl amacımız Antep Hayvanat Bahçesini gezmek gibi görünse de aklımızda İmam Çağdaş'da yiyeceğimiz meşhur patlıcan kebapları, lahmacunlar ve mezeler çıkmıyordu.

Bunları bloga aktarmaktaki amacım Antep'e gidecekseniz öneride bulunmak, tabiki bu konuda ki önerilerim şahsi deneyimimden öteye geçmiyor;

-En az 1 gece konaklamayı göze alın.
-Hayvanat bahçesini mutlaka gezin(özelliklede çocuklarla gezecekseniz) . Hayvanat Bahçesini sabah erken saatlerde gezmeye çalışın, hayvanlar sıcaklığın arttığı saatlerde barınaklarında kalmayı tercih edebiliyor.Biz zürafanın sadece gölgesini görebildik.

Hayvanat Bahçesi oldukça geniş bir alana yayıldığı için sıkı bir yürüyüşü göze alamıyorsanız- ki yollar epey inişli çıkışlı- belli saatlerde düzenlenen küçük turlara katılabilirsiniz.


-En azından bir öğünü İmam Çağdaş'da geçirin; bakır kasede kepçeyle içilen ayranı, salataları, lahmacunu, patlıcan kebabı ve baklavaları(ben şöbiyeti tavsiye edebilirim) mutlaka tadın. Bu bahar tekrar gidebilirsem daha detaylı fotoğraflar ekleyebilirim.


-Yemekten sonra yürüme mesafesindeki "Bakırcılar Çarşısı'nı" gezmekten büyük keyif alacağınızı düşünüyorum.


-Şehir merkezindeki büyük park yürüyüş yapmak için ve çocuklar için oldukça ideal.
-Eğer bizim gibi çevre illerden geliyorsanız işin içine alış-verişi de katarsanız hafta sonunuz bitmiş oluyor zaten.

Yorumlar

  1. hiii neydi o sofra öyle.maşllh maşllh))yıllar evvel urfada yedigim yemeği hatırlattı bana.yöresel yemekleri yerinde yemek gibisi yok..

    YanıtlaSil
  2. o dönem aklımda blog kurma fikri tam oturmadığı için ana yemek ve tatlıları fotoğraflamaya üşendim, asıl onları görmek lazım

    YanıtlaSil
  3. geçtiğimiz haziran ayında Antep deydim. Bayıldım o kebaplara bakırcılar çarşısına gerçekten harikaydı.

    Tekrargidesim geldi bak:)

    YanıtlaSil
  4. Neşeli Sesler;Sanırım bizde haziranda gitmiştik gerçekten en kısa zamanda tekrarlamak isteyeceğim bir geziydi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…