Ana içeriğe atla

Beşamel Sos


Beşamel sos , ana sos olarak çeşitli sosların yapımında kullanılır, çorbalar için yumuşak, sebze , kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleriyle graten yaparken orta, köfte ve kroket yaparken koyu beşamel sos kullanılır. Dilerseniz karabiber ve muskat gibi baharatlarla sosunuzu tatlandırabilirsiniz. Ben özellikle graten yaparken yada fırın makarnada sosu rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırıp kullanıyorum. Beşamel sosun üzerine serpilen kaşar peynir fırınlama esnasında kabuklaşabiliyor.Tarif için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabımdan alıntı yapıyorum.

Malzemeler:

Yumuşak Beşamel Sos
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Orta Beşamel Sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Koyu Beşamel Sos
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir tavada tereyağını eritin.
-
Unu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun, unun kararmamasına ve tavanın dibine yapışmamasına dikkat edin.(ocağın altını çok açmamalısınız)
-Tavayı ocaktan kenara alın ve karıştırarak ılık sütü yavaş yavaş ilave edin ve tekrar tavayı ocağa oturtun.
-Tuz serpin ve 2-3 dakika pişirin. Sosun beklemesi gerekirse üzerini yağlayıp sıcak suyun içine oturtun ya da ara sıra karıştırarak kabuklanmasını önleyin.

Yorumlar

  1. bu güzel ve farklı tarifler için çok teşekkürler arkadaşım.emeğine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. sevil altunel;
    İlginiz için teşekkür ederim, umarım faydası oluyordur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…