Ana içeriğe atla

Limonata


Soğuk içeceklerden hoşlanıyorsanız eminim limonata sizin de sevdiğiniz içecekler arasındadır. Benim en güzel anılarım arasındadır Kadıköy Beyaz Fırında ne yiyeceğime karar veremeyip ne içeceğimden emin olduğum lise yıllarım. Beyaz fırının soğuk sandviçleri, ekleri, zeytinli yada patatesli açmaları... liste böyle uzayıp gidiyor aslında; ama ne içileceği bellidir ille de buz gibi limonata. Ne zaman yolum düşerse düşsün mutlaka hatıraları tazelerim. Elbette herşey gibi bu alışkanlık da eski günlerde daha keyifli gibiydi.


Aslında tarifi Cafe Fernando'da bulunan naneli limonata tarifinden yola çıkarak hazırladım; tabii 1-2 değişiklikle. Naneli halini beğendiğimi söyleyemem (belki nane miktarı azaltılabilir); ama limon kabuklarını toz şekerle birlikte robotta çekince limonun enfes aroması daha baskınlaşıyor ve nanenin vereceği ferahlığı almış oluyorsunuz.

Malzemeler:

3 iri limon
4 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
bol buz

Hazırlanması:

-Limon kabuklarını iyice yıkayıp temizleyin ve elma soyar gibi soyun.
-Kabukları 1 su bardağı toz şekerle rondoda iyice çekin ve çelik bir tencere alın.
-2 su bardağı suyla rondonun haznesini çalkalayın ve suyu kabukları koyduğunuz tencereye ilave edin.
-Karışımı 5-10 dk kaynatın ve kapağı kapalı olarak soğuması için 30 dk bekletin.
-Hazırladığınız şurubu süzün ve iyice soğuduktan sonra üzerine kabuklarını soyduğunuz limonların suyunu, 2 su bardağı suyu ve kalan şekeri ilave edip karıştırın ve bol buzla servis edin.

*Limonatayı hemen servis etmeyecekseniz hazırladığınız şurubu 2 güne kadar dolapta saklayabilirsiniz. Bu durumda diğer ilaveleri servisten önce yapın.

Yorumlar

  1. Limonataya ben de bayılırım ama kışın değil :) yazın sıcak havalarda çok hoş bir ferahlık verir. Hatta dün de annnemle konuşmuştuk kola, fanta da neymiş bizim ne güzel ev yapım limonatalımız, şerbetlerimiz falan varken diye. İyi limonata lafının üstüne gelirmiş :) Ben yanında kuru pastayla çok severim.

    YanıtlaSil
  2. Etkinliğime buyurun
    Gönderen :AYŞE
    36. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
    http://porselendemlik.blogcu.com
    http://birdemliksohbet.com
    http://gelibolu17.blogspot.com/
    http://selmahlc.blogcu.com/
    tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
    09 SUBAT 2009 - 23 SUBAT2009 TARİHLERİ ARASINDA
    http://mutfaktelasi.blogspot.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
    HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
    TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
    VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 36.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

    YanıtlaSil
  3. Buket; aslında limonata yaz içeceğidir ama ben kışın da içmeyi çok severim. Özelliklede taze limonlarla başka güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Bu bir duyurudur :eger daha önce yolladıysam kusura bakma arkadaşım ne kadar cok duyurulursa o kadar cok katılım olacaktır şimdiden bu duyurumu yayınladıgın için tşk ederim

    MERHABALAR CANIM ;ARTIK GELENEKSEL HALE GETİRMEYİ PLANLADIĞIMIZ İSTANBUL BULUŞMALARININ 4 .SÜNÜ GERCEKLESTİRECEGİZ DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN 7 MART 2009 SAAT 14:30 DA İ ÜSKÜDARDA YÖRE ALIŞVERİŞ MERKEZİ (ADRES:Ahmediye Meydanı (Katlı Otopark Yanı) Üsküdar / İstanbul )‘DA BULUŞACAGIZ SENİDE ARAMIZDA GÖRMEKTEN MUTLULUK DUYARIM .DAVET ETMEYİ UNUTTUGUM YADA YETİŞEMEDİM TÜM İSTANBULDAKİ SİTE SAHİBİ DOSTLARIM HEPİNİZİ BEKLİYORUM GELMEK İSTERSENİZ EGER YORUM KISMINA TELEFON VE İSİMLERİNİZİ BIRAKMANIZ YETERLİ OLACAKTIR İSTERSENİZ MSN ADRESLERİNİZİDE YAZABİLİRSİNİZ. YORUMLARIM ONAYLIDIR VE KESİNLİKLE YAYINLANMAYACAKTIR. LÜTFEN BANA OLUMLU YADA OLUMSUZ YORUM BIRAKINIZ
    SEVGİLER BİRDEMLİKSOHBET SEVİL

    YanıtlaSil
  5. Yazların dolabtan eksik olmayan içeçiği. Ama bende kışında gerekli,bol c vitamini:)
    Ellerini sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Papatya Prenses; aynı fikirdeyim.Zaten biz güneydoğuda olduğumuz için ve henüz doğalgazla tanışmadığımız için evlerimiz sıcak ve bu mevsimde de içmekten keyif alıyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…