25 Şubat 2010 Perşembe

Çikolatalı Alman Pastası(mayalı hamurla)



Daha önce yayınladığım Muzlu Alman Pastası'nı yaptığımda bu Çikolatalı Alman Pastasını da yanında alternatif bir lezzet olarak yapmıştım, çikolatalı tatlıları sevenlere de(yani bana ve büyük oğluma) haksızlık olmasın diye...

İlk Çikolatalı Alman Pastası denemem için ve daha detaylı fotoğraflar için buraya tıklayabilirsiniz.

Malzemeler:

Hamur için;
1/2 su bardağı ılık süt
2 adet oda ısısında yumurta
2 +1/4 su bardağı un
85 gr tereyağı( 6-8 parcaya ayrılmış)
5 yemek kasığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1/2 çay kaşığı mahlep

Krema için;
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
1/2 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya
8 çorba kaşığı tereyağı

Çikolatalı sos için;
40 gr sütlü çikolata(yada bitter çikolata)
2 çorba kaşığı krema yada tereyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Tereyağı, şeker ve tuzu mutfak robotunuza alın; robotu 1 saniyelik sürelerle çalıştırıp karışımın pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayın.
-Bu karışıma teker teker yumurtaları ekleyip tekrar karıştırın.
-Kalan malzemeleri de ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar robotu çalıştırın.
-Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve hafifçe yoğurarak üzerinde kat oluşmayacak şekilde toparlayın.
-30 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıt yerleştirin ve yanlarını da tereyağı ile yağlayın.
-Hamurunuzu yine üst kısmında ek olmayacak şekilde kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve bir çatalı 2 cm aralarla üzerine batırarak hamurda delikler açın.
-Kalıbınızın üstünü havluyla kapatın ve 30-40 dk mayalanması için bekletin.
-Mayalanan hamurunuzu önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kekinizi 10 dk sonra kalıptan çıkarın ve soğuması için ızgarada bekletin.
-Soğuyan kekinizi enine iki parçaya ayırın buzdolabında 2 saat dinlendirdiğiniz kremayı kaşıkla sürün ve diğer parçayı da üzerine kapatın.
-Pastanızın üzerine hazırladığınız çikolatalı sosu ılıkken sürün ve buzdolabında 2 saat dinlendirdikten sonra servis edin.

Krema için;
-Süt nişasta ve yumurtayı tencerenize alın ve mikserle hafifçe karıştırın, ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Toparlanmaya başlayan kremaya şekeri ilave edin ve 1-2 dk daha ocakta karıştırıp kenara alın.
-Kremaya vanilya ve tereyağı parçaları ilave edin ve kremanızı blendırla 3-4 dk yüksek devirde çırpın ve soğuması için kenara alın.(kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın)

-Çikolatalı sos için; çikolatanızı benmari usulü eritin ve benmari düzeneğini bozmadan kremayı+tereyağını ilave edip homojen bir görünüm alana kadar sosunuzu karıştırın ve ılık olarak kullanın.

24 Şubat 2010 Çarşamba

Kandil Simidi Kurabiyeleri


Kandil simidi tarifinin kurabiyeleştirilmiş hali; kandil simidi ağızda dağılan yapısıyla bilinir ve yerken etrafa saçılan kırıntılarıyla uğraştırır. Bu tek lokmalık halleriyle yemesi daha kolay ve sunumu da farklı tuzlu kurabiyeleriniz olacak.
İçerisindeki yüksek yağ oranı durumu sevimsizleştirse de lezzeti ve pratik yapımıyla favori tariflerinizden olacaktır. Bu kurabiyeler de tereyağı kullanımını kabul etmeyen tariflerden, tereyağıyla denediğimde aynı kıvamı ve lezzeti yakalayamadım. Ama sıvıyağ olarak mutlaka zeytinyağı kullanmalısınız.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir püf noktası da; un oranını fazla kaçırmamak, yoksa hamurunuz şekil vermeye çalışırken dağılabilir. Ayrıca hamuru dinlendirme kısmını da pas geçmemelisiniz.



Malzemeler:

250 gr yumuşak margarin
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
2 yumurta(1 yumurtanın akı ayrılacak)
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
4 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
4-5 su bardağı un(yaklaşık)
üzeri için susam, çörek otu

Hazırlanması:

-Margarini, zeytinyağını,2 yumurta sarısını+1 yumurta akını, toz şekeri, tuzu, mahlebi geniş bir kasede karıştırın; üzerine kabartma tozunu dökün ve kabartma tozunun üzerine sirkeyi döküp köpürmesini sağlayın. Karışımın üzerine 4 bardak unu eleyip hamurunuzu yoğurun, kulak memesi kıvamını elde edene kadar yaklaşık 1 bardak unu gerektiği kadar hamura ilave edebilirsiniz.
-Hamurunuzu iyice yoğurduktan sonra serin bir yerde yaklaşık 10-15 dakika dinlendirin.
-Tepsinize yağlı kağıt serin.
-Dinlenen hamurdan elma büyüklüğünde parçalar koparıp sosis kalınlığında rulo haline getirin ve ikişer santim genişliğinde kesin.
-Kestiğiniz parçaların üst kısımlarını önce yumurta akına daha sonra susam/çörek otu karışımına batırıp tepsiye dizin.
-Tüm kurabiyeler hazırlanınca önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

*Dilerseniz bu tarifle küçük simitler yapıp klasik kandil simidi de yapabilirsiniz.

23 Şubat 2010 Salı

Çıtır Simit



Büyük şehirlerde yaşayanlar için simit özlemini gidermek pek de zor değildir sanırım. Ama yurt dışında yaşayanlar ve simit kültürünün çok da gelişmediği şehirlerde yaşayanlar için, simit özlem duyulan yiyecekler arasında sıranın başlarında yer alabilir sanırım.
Aslında simit yapımı çok da zor değildir; temel maddesi un, su ve susam olan simidi evde nasıl yapabilirim diye az uğraşmamışımdır. Sonunda sokak simidi diye adlandırabileceğiniz; gevrek ve çıtır simit tarifini netleştirebildim. Sizde evinizin hijyenik ortamında gevrek sokak simidi yapmak istiyorsanız bu tarifi gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken kısım yani işin püf noktası; verilen ölçülere tamamen sadık kalmak ve mutlaka simitlik susam kullanmak. Bu malzemelerle normal boyutta yaklaşık 10 tane gevrek, simitçi simidi elde edebilirsiniz.

Malzemeler:

500 gr un
1 çay kaşığı kuru maya yada yarım çay kaşığı instant maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su(yaklaşık 1,5 su bardağı)

Üzeri için;
1 çay bardağı kavrulmuş susam
1 su bardağı üzüm pekmezi
1 su bardağı su

Hazırlanması:

-1 su bardağından biraz fazla ılık suyu, toz şekeri ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına alın; üzerine unu ve mayayı ilave edin.
-Makinanızı mayalı hamurlar menüsünde çalıştırın, hamurunuza biraz sert olması gerektiğini unutmadan göz kararı biraz daha su ilave edebilirsiniz.
-Ekmek makinanız yoksa ve hamuru elle yoğuracaksanız yaklaşık 15 dakika yoğurmanız gerekiyor.
-Üzüm pekmezi ve suyu geniş bir kasede karıştırın, düz bir tabağada susamınızı dökün.
-Mayalanan hamuru hafifçe toparlayıp 10 eşit parçaya bölün ve her bir parçaya simit şekli verip pekmezli suda 2 dakika bekletin.
-Pekmezli sudan aldığınız simitleri susama bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin.
-Önceden 220 derece ısıttığınız fırında 10-12 dakika pişirin.(benem fırınımda 12 dakika pişen simitler tamamen gevrek ve çıtır oluyor.

*Simitleri fırına yerleştirdiğiniz 1 kase suyla yani buharlı ortamda pişirmelisiniz.

21 Şubat 2010 Pazar

Haşhaşlı Açma


Daha önce yayınladığım açma tarifinin ezilmiş kahverengi haşhaş, şeker ve cevizle hazırladığım harçla tatlandırdığım hali.Tek tek açma haline getirmek yerine hamurun 1/3'nü aldım ve 3-4 mm kalınlığında açtım; harç malzemesini içine yayıp rulo halinde sardım. Rulomu gül böreği şeklinde sıkıca sarıp tekrar 1 cm kalınlığında açıp yağlı kağıt serdiğim tepsiye aldım. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece ısıtılmış fırında pişirdim. Kalan hamuru da klasik açmamdan yapıp fırınladım.

16 Şubat 2010 Salı

Muzlu Alman Pastası(mayalı hamurla)


Daha önce yaptığım çikolatalı alman pastasının muzlu hali; sadece kremasını bol sevdiğim için krema miktarını iki katına çıkardım ve hamuru kendimce biraz daha pratik bir şekilde hazırladım.Bu yüzden tarifi yeni haliyle yazıyorum.


Malzemeler:

Hamur için;
1/2 su bardağı ılık süt
2 adet oda ısısında yumurta
2 +1/4 su bardağı un
85 gr tereyağı( 6-8 parcaya ayrılmış)
5 yemek kasığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1/2 çay kaşığı mahlep

Krema için;
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yumurta sarısı
1/2 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya
8 çorba kaşığı tereyağı

Ayrıca 1 muz

Hazırlanması:

-Tereyağı, şeker ve tuzu mutfak robotunuza alın; robotu 1 saniyelik sürelerle çalıştırıp karışımın pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayın.
-Bu karışıma teker teker yumurtaları ekleyip tekrar karıştırın.
-Kalan malzemeleri de ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar robotu çalıştırın.
-Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve hafifçe yoğurarak üzerinde kat oluşmayacak şekilde toparlayın.
-30 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıt yerleştirin ve yanlarını da tereyağı ile yağlayın.
-Hamurunuzu yine üst kısmında ek olmayacak şekilde kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve bir çatalı 2 cm aralarla üzerine batırarak hamurda delikler açın.
-Kalıbınızın üstünü havluyla kapatın ve 30-40 dk mayalanması için bekletin.
-Mayalanan hamurunuzu önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kekinizi 10 dk sonra kalıptan çıkarın ve soğuması için ızgarada bekletin.
-Soğuyan kekinizi enine iki parçaya ayırın; muzu incecik dilimleyip alttaki parçanın üzerine dizin ve buzdolabında 2 saat dinlendirdiğiniz kremayı kaşıkla muzların üzerine paylaştırıp sürün diğer parçayı da üzerine kapatın ve üzerine çay süzgeciyle pudra şekeri serpin.

Krema için;
-Süt nişasta ve yumurtayı tencerenize alın ve mikserle hafifçe karıştırın, ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Toparlanmaya başlayan kremaya şekeri ilave edin ve 1-2 dk daha ocakta karıştırıp kenara alın.
-Kremaya vanilya ve tereyağı parçaları ilave edin ve kremanızı blendırla 3-4 dk yüksek devirde çırpın ve soğuması için kenara alın.(kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın)

14 Şubat 2010 Pazar

Vişneli Etimek Tatlısı


Etimek tatlısının farklı bir tarifini ararken denediğim ve daha önce yayınladığım nar şuruplu etimek tatlısının vişne suyuyla yapılmış versiyonu. Vişneli ekmek kadayıfını yada hafif ekşi-şerbetli tatlıları seviyorsanız deneyebilirsiniz.


Sadece bu tarifte kullandığım muhallebi için tavuk göğsü benzeri bir tarif kullandım.Krem şanti kullanmak isterseniz, muhallebiyi tatlının üzerine sıcakken dökün ve soğuyunca krem şanti ile kaplayın.Ben şanti kullanmak istemediğim için muhallebi iyice soğuyunca blendırla pürüzsüz kıvama getirdim ve sıkma torbasıyla şuruplanmış soğumuş etimeklerin üzerine yaydım.
Daha farklı yumuşak bir muhallebi isterseniz diğer tarifteki(nar şuruplu etimek tatlısı) muhallebi oldukça ideal.Farklı sunumla etimek tatlısı hazırlamak isterseniz de bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

1pk etimek
1lt süt
1,5 bardak toz şeker
2 su bardağı un
1 pk vanilya
125 gr tereyağı
2 çorba kaşığı labne
kırık ceviz

Şurup için:
2,5 bardak toz şeker
2 bardak sıcak su
1 bardak vişne suyu

Hazırlanması:

-Etimeklerin tamamını uygun büyüklükte bir kalıba yerleştirin.(ben büyük boy diktörtgen borcam kullandım.)
-2,5 su bardağı şekeri teflon bir tencereye alın ve orta ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.
-Şeker rengini kaybedene kadar eritmeye devam edin.(taneli bir görünüm olabilir önemli değil.)
-Eriyen şekerin üstüne 2 su bardağı sıcak su dökün.(karışım cadı kazanı gibi fokurdayacaktır,korkmayın ama suyu dökerken çok yakın durmayın)
-En son vişne suyunu da ekleyin ve 5 dk daha kısık ateşte kaynatın.
-Sıcak şurubu etimeklere dökün.
-Muhallebi için tereyağını tencerede eritip üzerine unu eleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
-Tencereyi ocaktan alıp karıştırmaya devam ederek üzerine yavaş yavaş sütü dökün ve ocağa alın.
-Eğer topaklanırsa bledırdan geçirip kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
-En son şekeri,labneyi ve vanilyayı ilave edip tekrar blendırlayın.(oldukça yoğun bir muhallebi oluyor)
-Muhallebi tamamen soğuyunca sıkma torbasıyla soğuyan etimeklerin üzerine sıkın, cevizle servis edin.

6 Şubat 2010 Cumartesi

Fıstıklı Makaron


Daha önce bademli makaron olarak verdiğim tarifin badem yerine antep fıstığıyla hazırlanmış hali; bu tarifte dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı iyi kalitede fıstık kullanmak olmalı. Bunun için tuzsuz iç fıstığı çekilmemiş haliyle alıp evde öğütmenizi öneririm; ayrıca aldığınız fıstıkların renginin de mutlaka canlı fıstık yeşili olmasına dikkat edin. Bu makaronları hazırladığım fıstıkları Antep'ten almıştım.
Önceki fıstıklı makaronlarımda istediğim gibi fıstıkları bulamamıştım aradaki renk farkına bakmak için tıklayabilirsiniz.