Ana içeriğe atla

Nar Şuruplu Etimek Tatlısı



Aslında bilinen klasik etimek tatlısının biraz değiştirilmiş versiyonu bu.Orjinal tarifte şeker kısık ateşte hiç karıştırılmadan eritiliyor; ama ben o haliyle yapılan şurupta bazen yanık şeker tadı alıyorum.Ayrıca nar suyu yerine vişne suyuyla da yapılır sanırım.Ben henüz denemedim ancak ileride denersem paylaşırım.
Tarifin uzunluğunu görüp gözünüz korkmasın sadece bütün detayları paylaşmak istedim.Aslında oldukça kolay ve lezzetli bir tatlı. Bu arada çok iyi bir sunum resmi olmadı ama tadı görüntüsünden daha iyi, ileride daha iyi bir resim yakalarsam değiştiririm.
Afiyet olsun...

Vişne Şuruplu Etimek Tatlısı için tıklayınız.



Malzemeler:

1pk etimek
1lt süt
3/4 bardak toz şeker
2 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
3 çorba kaşığı tepeleme buğday nişastası
1 pk vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
1 pk krem şanti+1 bardak süt(isteğe bağlı)
kırık ceviz
nar taneleri

Şurup için:

2,5 bardak toz şeker
2,5 bardak sıcak su
1/2 bardak nar suyu(Ben kendi hazırladığım nar ekşisini kullandım,ama bu piyasada satılan nar ekşilerinden değil bu yüzden lütfen siz sıkma nar suyu yada vişne suyu kullanın)
2-3 damla limon

Hazırlanması:

-Etimeklerin tamamını uygun büyüklükte bir kalıba yerleştirin.(ben büyük boy diktörtgen borcam kullandım.)
-2,5 su bardağı şekeri teflon bir tencereye alın ve orta ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın.
-Şeker rengini kaybedene kadar eritmeye devam edin.(taneli bir görünüm olabilir önemli değil.)
-Eriyen şekerin üstüne 2,5 su bardağı sıcak su dökün.(karışım cadı kazanı gibi fokurdayacaktır,korkmayın ama suyu dökerken çok yakın durmayın)
-Kaynayan karışıma 2-3 damla limon suyu damlatın.
-En son nar suyunu da ekleyin ve 5 dk daha kısık ateşte kaynatın.
-Sıcak şurubu etimeklere dökün.
-Muhallebisi için süt, nişasta ve pirinç ununu karıştırarak kaynatın.
-En son 3/4 bardak toz şekeri, tereyağını ve vanilyayı ekleyin.
-Kaynayan muhallebiyi mikserle 5 dk yüksek devirde çırpın ve hemen etimeklerin üstüne dökün.
-Son olarak tatlı soğuduktan sonra isterseniz 1 su bardağı soğuk sütle çırptığınız 1 pk krem şantiyi tatlının üstüne sıvayın ve ceviz+nar taneleri ile süsleyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…