24 Nisan 2009 Cuma

Çikolatalı Cheesecake ( Lor Peynirli )

Sizin de arada kaynattığınız sütler kesiliyorsa ve nasıl değerlendireceğinizi düşünüyorsanız bu tarif işinize yarayacaktır. Yalnız dikkat edin sadece bu enfes cheesecake için sütünüzün kesilmesini sağlama yollarına adım atabilirsiniz. Aslında tarifte süzülmüş labne kullanılıyor ama ben lorlu yapmayı tercih ediyorum. Önceki cheesecake denemem için ve daha detaylı fotoğraflar için buraya bakabilirsiniz. Burdaki tarifte 18 cm'lik kalıp kullandım ve taban malzemelerini kalıbın her tarafına yaydım, cheesecake malzemelerini ise yarıya indirdim. Aşağıdaki tarifi buna uygun olarak yazdım. Bu malzemelerle 8 kişilik cheesecake elde edebilirsiniz. Tarifin ana kaynağı Cafe Fernando...

Malzemeler:

Tabanı için;
1 su bardağı un
40 gram badem içi
Bir tutam tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram soğuk tereyağı(kalıbı yağlamak için ayrıca yağ kullanın)

Cheesecake için;
2 yumurta
160 gr bitter çikolata(benmari usulü eritilip soğutulmuş)
350 gr lor peyniri
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Bir fiske tuz
1 silme çorba kaşığı mısır nişastası

Hazırlanması:

-18 cm'lik kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve kenara alın.
-Rondodan bademleri un haline gelene kadar çekin ve üzerine un, tuz, şeker, hindistan cevizi ilave edip sık aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
-Üzerine küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı parçalarını ekleyip sık aralıklarla rondonuzu çalıştırarak tereyağı parçalarının irili ufaklı kum görünümünü almasını sağlayın.
-Ardından yumurtanın sarısını da ilave edin, rondoyu son birkaç kez çalıştırın ve hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda hamuru alın ve kalıbın tabanına dökün. Bastırarak tabana ve etrafına iyice yayın ve buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve ısınan fırında soğuttuğunuz tabanı 20 dk pişirin; fırından alın ve soğumaya bırakın.
-Suyu iyice süzülmüş lor peynirini mutfak robotunda ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın.;şekeri ilave edin iyice karışana kadar tekrar çırpın.
-Ardından yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin; vanilyayı, tuzu ve mısır nişastasını ekleyip tekrar karıştırın.
-Çikolatayı da ekleyip iyice karıştırın ve karıştırma kabınızı tezgahın üzerine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
-Karışımı cheesecake tabanına döküp 170 derecede 40 dakika kadar pişirin.
-Pişerken kabaran cheesecake soğudukça inecek ve kenarlarında çatlaklar oluşacaktır; bu normal bir sonuç
-Cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına alın ve buzdolabında en az 8 saat dinlendirin.
-Buzdolabında 3 gün boyunca taze kalacaktır.

20 Nisan 2009 Pazartesi

Bademli Makaron


Kaçıncı makaron denemem hatırlamıyorum ama şimdiye kadar sadece 4 defa başarılı olabildim. Sonunda sorunun fırın ısısında olduğunu keşfettim. Makaron yapıp hüsrana uğrayanların yumurta aklarını dikkatli bir şekilde çırpıp makaronları kuruttuktan sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-11 dakika pişirmelerini öneririm.Bu arada bence fıstıklı makaron bademliye göre çok daha lezzetli oluyor ve arasına sürülecek krema için de Nutella'yı kullanabilirsiniz. Bu tarif temelde Peçeteden Notlar'a ait. Diğer makaron denemem için buraya bakabilirsiniz.

Bu tarifin fıstıkla yapılan daha etekli halini görmek için
buraya bakabilirsiniz.(İşin sırrı yumurta aklarını iyi çırpmakta)
Süt alerjisi olan çocuklar için de besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi,makaronların arasına nutella sürmeden tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

3 büyük yumurtanın akı
200 gr pudra şekeri
1 fiske tuz
50 gr(2,5 çorba kaşığı) toz şeker
110 gr badem(mümkünse kabuksuz)
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı Nutella

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve bademi mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
-Yumurta aklarını ve tuzu mikserle 1-2 dk çırpın.
-Toz şekeri yumurta aklarına yavaş yavaş ilave edin ve sert tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam edin.
-Pudra şekeriyle robotta çektiğiniz bademlerden elde ettiğiniz badem ununuzu eleyin ve büyük bir kaşık yardımıyla yumurta aklarına dikkatlice karıştırın.
-Karışımın macun kıvamında homojen bir karışım olması gerekiyor, homojen bir görünüm alınca karıştırmayı kesin.
-2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve krema sıkma torbanıza 1 cm'lik uç takın.
-Karışımınızı kaşıkla sıkma tüpüne doldurun ve hamurunuzu aralıklı olarak tepsilerinize 2-3 cm çapında sıkın.
-Tepsileri mutfak tezgahınıza 2-3 kere hafifçe vurun.( hamurların fazla havası çıkacak ve oluşan tepecikler düzelecek)
-Makaronları fırınlamadan önce tepsileri mutfağın bir kenarında üzerlerinin kabuklanması için 1 saat bekletin.
-150 derece ısıttığınız fırında makaronları 10 dk pişirin.( tepsileri ayrı ayrı fırınlamanızı öneririm)
-Makaronları biraz soğuduktan sonra yavaşça tepsiden alın, kırılabilirler.
-Ilınan makaronları aralarına Nutella sürüp yapıştırın ve buzdolabında 1 gece dinlendirip servis edin.

10 Nisan 2009 Cuma

Ispanaklı Pasta / Ispanaklı Kek

İsmini çok fazla duyduğum ama iyi bir lezzette olacağına inanmadığım için denemeyi hiç düşünmediğim bir tarifti; bir arkadaşımda tadına bakıncaya kadar. Pastanın görüntüsünde ve tadında ıspanak olduğunu anlamanız neredeyse imkansız, daha çok fıstıklı pasta görünümde.


Ispanak yemeyen çocuklarınıza ıspanak yedirme yöntemi olarak tanıtılan pastayı bu fikirle hazırlamadım; çünkü bu yöntemle hazırlanan ıspanakta pek fazla vitamin kalacağını düşünmüyorum, ama görüntüsü ve lezzeti oldukça yerinde kolay hazırlanan bir pasta bence denemeye değer. Tarifin kek kısmı ufak değişiklikler dışında kekevi'ne ait.
Çocuğunuzda yada ikram edeceğiniz kişide süt alerjisi varsa krem şanti kısmını atlayıp sadece kek olarak servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

-250 gr ıspanak
-3 yumurta
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı süt
-1 paket krem şanti
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi
-Çikolata kaplı fıstık ve çilek

Hazırlanması:

-Ispanakların köklerini ayıklayın ve yıkayıp süzgeçte bırakın.
-Kuruyan ıspanakları tencereye alıp sıvıyağdan 1-2 kaşık ilave edin kapağını kapatın ve kısık ateşte 5 dk bekletin.
-Ispanakları mutfak robotuna alın ve üzerine kalan sıvıyağı ilave edip robotunuzu çalıştırın, bulamaç haline gelen ıspanakları soğuması için kenara alın.
-Yumurta ve şekeri krema haline gelinceye kadar mikserle düşük hızdan yüksek hıza geçiş yaparak 5 dakika çırpın.
-Ispanaklarıda karışıma ilave edip büyük bir kaşıkla karıştırın; daha sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip kaşıkla karışım homojen bir hal alana kadar hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız dikdörtgen kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
-Kalıptan aldığınız keki soğuması için ızgara telinizin üzerine alın ve soğuyunca enlemesine ikiye bölün.
-Alttaki parçanın üzerine 1 su bardağı sütle hazırladığınız kremşantinin yarısını sürün, biraz çikolatalı fıstık serpin.
-İkinciyi parçayı üzerine kapatın ve kalan kremşantiyi üzerine sürün ve üstüne hindistan cevizi serpin.
-Pastayı dilediğiniz gibi süsleyip dolapta en az 2 saat dinlendirip servis edin.

Penceremdeki Yuva


Balkonunuza yada pencerenizin kenarına bir kumru yuva yapmaya kalkarsa muhtemelen yumurta bırakacaktır, bu konuda uzman değilim ama biraz tecrübeliyim. Böyle bir durumda ;

-Yuva yapmak için uygun bir yer seçmediğini (sıklıkla kullandığınız veya çocuğunuzun kuşu korkutabileceği mesafede bir alan olduğunu) düşünüp, başka yere gitmesi için kumru yumurtlamadan yuvayı bozmayı düşünmeyin; çünkü yuvası bozulsa bile seçtiği alana yumurtasını bırakıyor.
-Zaten yuvayı çok kısa sürede yapıyorlar, erkek kuşun taşıdığı çöpleri dişi yeleştiriyor; resimde çöplerin muntazam dizilişine dikkat edin lütfen.
-Oldu da şansınızı deneyip yuvayı bozduysanız sıcak tutsun diye etrafa pamuk vs. parçaları bırakmayın korkuyorlar.
-Bıraktığı yumurtaya asla dokunmayın; kokusu değiştiği için yumurtayı dışlıyor.
-Yuvanın etrafındaki objelerin yerini fazla değiştirmeyin yine korkuyorlar.

Benim tecrübelerim bu kadar; 2 yumurtamız var yuvamızda şimdi bakalım sonuç ne olacak.

6 Nisan 2009 Pazartesi

Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek



Elimdeki kaynakların bazılarında bu tarifle yapılan kekleri sünger kek olarak adlandırmışlar, gerçekten oldukça süngerimsi bir dokusu var. Dolayısıyla pasta yapımında kullanacaksanız, şurupla(şekerli süt yada meyve suyu) ıslatmanız iyi olur.


Alt resimde gördüğünüz ikiye bölünmüş limonlu pandispanya; klasik sade pandispanyadan farkı içerisine limon kabuğu rendesi ilave edilmesi. Özellikle çilekli/böğürtlenli pasta için pasta keki tarifi arıyorsanız mutlaka limon kabuğunu deneyin derim.



Tarifte kabartma tozu yok; işin püf noktası yumurta aklarının doğru bir şekilde kar haline getirilmesinde, detayları tarifte mevcut.
Ben keki genellikle 1 gün önceden hazırlıyorum ve kremasını sürmeden önce ikiye bölüp her bir parçayı 1 bardak süt+1 yemek kaşığı şekerle hazırladığım şurupla ıslatıyorum; siz dilerseniz meyve suyu da kullanabilirsiniz.
Bu pandispanyanın portakallısıyla hazırladığım muslu pasta için buraya bakabilirsiniz.


Malzemeler:

4 yumurta
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı mısır nişastası
(un ve nişasta toplam 1 bardak olacak)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 fiske tuz

Hazırlanması:

-Yumurtaların aklarını ve sarılarını dikkalice ayırın. Yumurta aklarınına kesinlikle sarısı karışmamalı ve yağsız temiz bir cam yada çelik kaba alınmalı.(çok önemli bir detay)
-Yumurta sarılarını yarım su bardağı şekerle iyice çırpın; rengi açılıp krema görünümü alması lazım.
-Yumurta aklarını bir fiske tuzla 2-3 dk. düşük hızdan yüksek hıza geçerek mikserle çırpın, kar haline gelmeye başlayınca kalan şekeri 3 seferde ilave edin ve her defasında en az 1 dk yüksek hızda çırpın.
-Yumurta akları parlak ve mikserin ucunu içinden çıkardığınızda sert tepecikler oluşturacak hale gelince çırpma işlemini bırakın.
-Çırptığınız yumurta sarılarını yavaş yavaş aklara ilave edin ve büyük bir spatula yada servis kaşığıyla nazikçe karıştırarak ikisini bütünleştirin.
-Unu, vanilyayı ve nişastayı da aynı şekilde yumurtalı karışıma ilave edin ve son olarak yağı ekleyin; asla gereğinden fazla ve hızlı karıştırmayın, oluşan köpüğümsü dokuyu yitirmemelisiniz.
-Karışımı sadece tabanını yağladığınız yaklaşık 24 cm'lik kelepçeli kalıba dökün.


-175 derece önceden ısıtılmış fırında kapağını hiç açmadan 35-40 dakika pişirin.
-Fırının kapağını son dakikalara kadar asla açmayın ve ısıyı düşürmeyin, söndürdüğünüz fırında 5 dakika kekinizi dinlendirin ve kenarlarını bıçakla ayırıp kalıptan çıkarın; fırın ızgarasında soğumaya bırakın.

Pandispanyanızın tam olarak piştiğini anlamanın en kesin çözümü; kenarlarının çok hafif yanmaya başlamasıdır.(Vaktinden önce alırsanız kekiniz sönecek ve yumurta kokacaktır.)
Kekiniz soğuduktan sonra ızgaranın üzerindeyken yanık kısımlarını tırtıklı bir bıçakla traşlayabilirsiniz.

5 Nisan 2009 Pazar

Mercimek Çorbası


Yemek yapmaya başladığım dönemde sıkıntı çektiğim tariflerden birisi de mercimek çorbası olmuştu, göz kararı yapılması biraz zor olan ama aslında çok klasik/kolay bir çorba. Bu tarife patates, havuç vs.. eklenerek de hazırlanabilir, bu eklemeleri yaparsanız su oranını biraz arttırmak gerekir. Tarif kayınvalidemden(süzme mercimek çorbasına yakın bir homojenlik elde edebileceğiniz yöntemle pişiriliyor), benim yaptığım tek değişiklik soğanı kavurmak yerine bütün halde haşlayarak kullanmak oldu. Ölçü kabını kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz; tarifin temeli 1 ölçü mercimeğe 6 ölçü su kullanmak, diğer malzemelerin oranını ölçünüze göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı mercimek
6 su bardağı su
1 orta boy soğan
1-2 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz, nane, isot/pul biber
kekik, fesleğen(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-3 su bardağı suyu, sarmısağı ve soğanı tencereye alın ve kaynatın.
-Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri bu suya ilave edin ve kısık ateşte hiç karıştırmadan kapağı hafif aralık olarak pişirin.
-Mercimekleriniz şişip suyunu çekince tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak mercimekleri mümkün olduğunca ezmeye çalışın.(bu esnada kolay karıştırabilmek için soğanı bir tabağa alın)
-Tencereye 3 bardak daha sıcak su,tuz ve soğanı ekleyin, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişmeye bırakın.
-Küçük bir tavaya tereyağını alıp eritin ve baharatları ilave edip kavurun ve salçaları ekleyip biraz kavurun.
-Hazırladığınız sosu çorbaya ilave edip karıştırın ve 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın.

1 Nisan 2009 Çarşamba

Çemen

Evde bulunduğunda karşı koyamadığım 2 gıdadan biri çemen, diğeri ise nutellaydı. Her nedense bu aralar nutella etkisini azalttı ama çemen hala aynı iştah açıcılığını koruyor. Oldukça fazla ekmek yediren( özellikle sütlü yada yoğurtlu kızarmış ekmek) çemeni mümkün olduğunca seyrek yapmaya çalışıyorum; pek çok farklı tarifi olan çemende benim favorim annemin tarifi. Bol cevizle gerçekten çok ama çok lezzetli, özellikle haşlanmış yumurta, beyaz peynir ve bol kekikli zeytinle...Bu arada yumurtanın rengi sizi yanıltmasın buralarda olmanın güzel yanlarından birisi de köy yumurtası bulabilmek, renginin canlılığı fotoğraf hilesinden değil. Malzemeleri ölçü olarak veriyorum çünkü kişi sayısına göre kullandığım ölçü kabı değişiyor. Genellikle ölçü kabı olarak kahve fincanı, sadece kendim için yapıyorsam çorba kaşığı kullanıyorum. Baharat, sarmısak ve tuz miktarı damak tadınıza göre size kalmış.

Malzemeler:

2 ölçü domates salçası
1 ölçü biber salçası
1-2 ölçü sızma zeytinyağı
3 ölçü ceviz içi
sarmısak, tuz, karabiber, çemen, kimyon, isot

Hazırlanması:

-Tüm malzemeyi mutfak robotuna alın ve homojen bir görünüm alana kadar çekin.
-Buzdolabında ağzı kapalı olarak 2-3 gün saklayabilirsiniz.