Kayıtlar

Nisan, 2009 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Çikolatalı Cheesecake ( Lor Peynirli )

Resim
Sizin de arada kaynattığınız sütler kesiliyorsa ve nasıl değerlendireceğinizi düşünüyorsanız bu tarif işinize yarayacaktır. Yalnız dikkat edin sadece bu enfes cheesecake için sütünüzün kesilmesini sağlama yollarına adım atabilirsiniz. Aslında tarifte süzülmüş labne kullanılıyor ama ben lorlu yapmayı tercih ediyorum. Önceki cheesecake denemem için ve daha detaylı fotoğraflar için buraya bakabilirsiniz. Burdaki tarifte 18 cm'lik kalıp kullandım ve taban malzemelerini kalıbın her tarafına yaydım, cheesecake malzemelerini ise yarıya indirdim. Aşağıdaki tarifi buna uygun olarak yazdım. Bu malzemelerle 8 kişilik cheesecake elde edebilirsiniz. Tarifin ana kaynağı Cafe Fernando...

Malzemeler:

Tabanı için;
1 su bardağı un
40 gram badem içi
Bir tutam tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram soğuk tereyağı(kalıbı yağlamak için ayrıca yağ kullanın)

Cheesecake için;
2 yumurta
160 gr bitter çikolata(benmari usulü eritilip soğutulmuş)
350 gr lor peyni…

Bademli Makaron

Resim
Kaçıncı makaron denemem hatırlamıyorum ama şimdiye kadar sadece 4 defa başarılı olabildim. Sonunda sorunun fırın ısısında olduğunu keşfettim. Makaron yapıp hüsrana uğrayanların yumurta aklarını dikkatli bir şekilde çırpıp makaronları kuruttuktan sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-11 dakika pişirmelerini öneririm.Bu arada bence fıstıklı makaron bademliye göre çok daha lezzetli oluyor ve arasına sürülecek krema için de Nutella'yı kullanabilirsiniz. Bu tarif temelde Peçeteden Notlar'a ait. Diğer makaron denemem için buraya bakabilirsiniz.

Bu tarifin fıstıkla yapılan daha etekli halini görmek için buraya bakabilirsiniz.(İşin sırrı yumurta aklarını iyi çırpmakta)
Süt alerjisi olan çocuklar için de besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi,makaronların arasına nutella sürmeden tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

3 büyük yumurtanın akı
200 gr pudra şekeri
1 fiske tuz
50 gr(2,5 çorba kaşığı) toz şeker
110 gr badem(mümkünse kabuksuz)
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı Nutella

Hazırlanması:

Ispanaklı Pasta / Ispanaklı Kek

Resim
İsmini çok fazla duyduğum ama iyi bir lezzette olacağına inanmadığım için denemeyi hiç düşünmediğim bir tarifti; bir arkadaşımda tadına bakıncaya kadar. Pastanın görüntüsünde ve tadında ıspanak olduğunu anlamanız neredeyse imkansız, daha çok fıstıklı pasta görünümde.


Ispanak yemeyen çocuklarınıza ıspanak yedirme yöntemi olarak tanıtılan pastayı bu fikirle hazırlamadım; çünkü bu yöntemle hazırlanan ıspanakta pek fazla vitamin kalacağını düşünmüyorum, ama görüntüsü ve lezzeti oldukça yerinde kolay hazırlanan bir pasta bence denemeye değer. Tarifin kek kısmı ufak değişiklikler dışında kekevi'ne ait.
Çocuğunuzda yada ikram edeceğiniz kişide süt alerjisi varsa krem şanti kısmını atlayıp sadece kek olarak servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

-250 gr ıspanak
-3 yumurta
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı süt
-1 paket krem şanti
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi
-Çikolata kaplı fıstık ve çilek

Hazırlanması…

Penceremdeki Yuva

Resim
Balkonunuza yada pencerenizin kenarına bir kumru yuva yapmaya kalkarsa muhtemelen yumurta bırakacaktır, bu konuda uzman değilim ama biraz tecrübeliyim. Böyle bir durumda ;

-Yuva yapmak için uygun bir yer seçmediğini (sıklıkla kullandığınız veya çocuğunuzun kuşu korkutabileceği mesafede bir alan olduğunu) düşünüp, başka yere gitmesi için kumru yumurtlamadan yuvayı bozmayı düşünmeyin; çünkü yuvası bozulsa bile seçtiği alana yumurtasını bırakıyor.
-Zaten yuvayı çok kısa sürede yapıyorlar, erkek kuşun taşıdığı çöpleri dişi yeleştiriyor; resimde çöplerin muntazam dizilişine dikkat edin lütfen.
-Oldu da şansınızı deneyip yuvayı bozduysanız sıcak tutsun diye etrafa pamuk vs. parçaları bırakmayın korkuyorlar.
-Bıraktığı yumurtaya asla dokunmayın; kokusu değiştiği için yumurtayı dışlıyor.
-Yuvanın etrafındaki objelerin yerini fazla değiştirmeyin yine korkuyorlar.

Benim tecrübelerim bu kadar; 2 yumurtamız var yuvamızda şimdi bakalım sonuç ne olacak.

Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek

Resim
Elimdeki kaynakların bazılarında bu tarifle yapılan kekleri sünger kek olarak adlandırmışlar, gerçekten oldukça süngerimsi bir dokusu var. Dolayısıyla pasta yapımında kullanacaksanız, şurupla(şekerli süt yada meyve suyu) ıslatmanız iyi olur.


Alt resimde gördüğünüz ikiye bölünmüş limonlu pandispanya; klasik sade pandispanyadan farkı içerisine limon kabuğu rendesi ilave edilmesi. Özellikle çilekli/böğürtlenli pasta için pasta keki tarifi arıyorsanız mutlaka limon kabuğunu deneyin derim.



Tarifte kabartma tozu yok; işin püf noktası yumurta aklarının doğru bir şekilde kar haline getirilmesinde, detayları tarifte mevcut.
Ben keki genellikle 1 gün önceden hazırlıyorum ve kremasını sürmeden önce ikiye bölüp her bir parçayı 1 bardak süt+1 yemek kaşığı şekerle hazırladığım şurupla ıslatıyorum; siz dilerseniz meyve suyu da kullanabilirsiniz.
Bu pandispanyanın portakallısıyla hazırladığım muslu pasta için buraya bakabilirsiniz.


Malzemeler:

4 yumurta
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı mısır nişastası
(un ve…

Mercimek Çorbası

Resim
Yemek yapmaya başladığım dönemde sıkıntı çektiğim tariflerden birisi de mercimek çorbası olmuştu, göz kararı yapılması biraz zor olan ama aslında çok klasik/kolay bir çorba. Bu tarife patates, havuç vs.. eklenerek de hazırlanabilir, bu eklemeleri yaparsanız su oranını biraz arttırmak gerekir. Tarif kayınvalidemden(süzme mercimek çorbasına yakın bir homojenlik elde edebileceğiniz yöntemle pişiriliyor), benim yaptığım tek değişiklik soğanı kavurmak yerine bütün halde haşlayarak kullanmak oldu. Ölçü kabını kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz; tarifin temeli 1 ölçü mercimeğe 6 ölçü su kullanmak, diğer malzemelerin oranını ölçünüze göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı mercimek
6 su bardağı su
1 orta boy soğan
1-2 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz, nane, isot/pul biber
kekik, fesleğen(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-3 su bardağı suyu, sarmısağı ve soğanı tencereye alın ve kaynatın.
-Yıkayıp süzdüğünüz merci…

Çemen

Resim
Evde bulunduğunda karşı koyamadığım 2 gıdadan biri çemen, diğeri ise nutellaydı. Her nedense bu aralar nutella etkisini azalttı ama çemen hala aynı iştah açıcılığını koruyor. Oldukça fazla ekmek yediren( özellikle sütlü yada yoğurtlu kızarmış ekmek) çemeni mümkün olduğunca seyrek yapmaya çalışıyorum; pek çok farklı tarifi olan çemende benim favorim annemin tarifi. Bol cevizle gerçekten çok ama çok lezzetli, özellikle haşlanmış yumurta, beyaz peynir ve bol kekikli zeytinle...Bu arada yumurtanın rengi sizi yanıltmasın buralarda olmanın güzel yanlarından birisi de köy yumurtası bulabilmek, renginin canlılığı fotoğraf hilesinden değil. Malzemeleri ölçü olarak veriyorum çünkü kişi sayısına göre kullandığım ölçü kabı değişiyor. Genellikle ölçü kabı olarak kahve fincanı, sadece kendim için yapıyorsam çorba kaşığı kullanıyorum. Baharat, sarmısak ve tuz miktarı damak tadınıza göre size kalmış.

Malzemeler:

2 ölçü domates salçası
1 ölçü biber salçası
1-2 ölçü sızma zeytinyağı
3 ölçü ceviz içi
sarmı…