31 Aralık 2009 Perşembe
Yıldız Şehriyeli Pirinç Pilavı
Pirinç pilavı yaparken suda bekletmeyenlerdenim, bence o kadar yıkanıp nişastasından tamamen arındırılan pilavlar çok yavan oluyor. Benim yaptığım şekliyle pilav yapmak hem çok kolay hem de pratik.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta pirincin markası; ben kullandığım baldo pirincin markasını hiç değiştirmem, siz de memnun kaldığınız markadan şaşmayın.
Bu aralar şehriyeli pilav yapacaksam yıldız şehriye kullanıyorum; özellikle çocukların çok hoşuna gidiyor.
Malzemeler:
1 büyük su bardağı baldo pirinç
2 çorba kaşığı yıldız şehriye
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker yada 1 küp şeker
2 damla limon suyu
1,5 su bardağı+4 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1-2 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanması:
-Pirinci süzgece alın ve kabaca yıkayıp süzülmesi için kenara alın.
-Geniş bir tencereye sıvıyağı koyup şehriyeleri orta ateşte kavurun.
-Şehriyeleriniz karamel rengini alınca üzerine pirinçleri ilave edin ve 2-3 kez karıştırın.
-Üzerine suyun tamamını, tuzu, şekeri ve limon suyunu ilave edin.
-Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın.
-Pilav tamamen suyunu çekince tereyağınızı küçük bir soslukta köpürene kadar kızdırıp pilavın üzerine gezdirin.
-Pilavınızın demlenmesi için üzerine kağıt havlu koyup kapağını kapatın; servis anına kadar soğumaması için tencerenizi büyük bir sofra bezi ile bohça yapar gibi sarabilirsiniz.
Limon suyu pilavınızın daha beyaz olmasını, şeker tadının güzelleşmesini sağlar.
Sade pilav yapacaksaniz baldo pirinç için 1 ölçü pirince 1,5 ölçü su yeterli gelecektir.
Şehriyeler için 1 kaşık şehriyeye 2 kaşık su ekstra ilave etmelisiniz.
Kullandığınız suyu önceden kaynatmayın, isterseniz su yerine tavuk yada et suyu kullanabilirsiniz.
28 Aralık 2009 Pazartesi
Kestane Kebap
Kış mevsiminin en güzel nimetlerinden kestaneyle ilgili daha önce de bir yzı yazmıştım. Şimdi bir sokak satıcısından duyduğum püf noktasını paylaşmak istedim. Evde dışarıda satılan kestane kebabının lezzetini yakalamak istiyorsanız; kestanalarinizi güzelce yıkadıktan sonra en az 4 saat suda bekletmelisiniz. Daha sonra süzdürdüğünüz kestaneleri küçük bir bıçakla çizin.
Teflon tavanızı harlı ateşe oturtun( tavanız kararabileceği için gözden çıkarmayı düşünebileceğiniz bir tava olsun) kestanelerinizi çizik kısımları üstte kalacak şekilde tavaya dizin. Alt kısımları iyice pişince ateşi kısın ve üst kısımlarını da kısık ateşte pişirin. Gerçekten sokak kestanesine yakın bir lezzeti oluyor ve çok kolay soyuluyor. Tabii soğuk havada yemenin keyfi için balkonu yada pencereyi kullanabilirsiniz...
Teflon tavanızı harlı ateşe oturtun( tavanız kararabileceği için gözden çıkarmayı düşünebileceğiniz bir tava olsun) kestanelerinizi çizik kısımları üstte kalacak şekilde tavaya dizin. Alt kısımları iyice pişince ateşi kısın ve üst kısımlarını da kısık ateşte pişirin. Gerçekten sokak kestanesine yakın bir lezzeti oluyor ve çok kolay soyuluyor. Tabii soğuk havada yemenin keyfi için balkonu yada pencereyi kullanabilirsiniz...
20 Aralık 2009 Pazar
Halleyli Parfe
Oldukça pratik ve lezzetli bir tatlı; tek sıkıntı parfeyi buzlukta 1 gece beklettikten sonra tüketebilmeniz. Ben bunun içinde bir formül buldum; hazırladığım karışımdan 2 küçük kup ayırıyorum ve 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra çikolatalı sosla servis ediyorum. Donmamış haliyle de küçük, bol kremalı bir pastacık lezzetinde oluyor.
Ev yapımı çikolatalı sos için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler:
10 adet halley bisküvi
1 pk kaymak tadında krem şanti
1 pk sade krem şanti
2 çorba kaşığı pudra şekeri
3 çorba kaşığı iri kıyılmış ceviz
2 su bardağı soğuk süt
Çikolatalı sos(isteğe bağlı)
Hazırlanması:
-Halleyleri küp küp doğrayın.(doğramadan önce buzdolabında 1 saat kadar bekletirseniz daha kolay doğrarsınız)
-Krem şantileri, pudra şekerini ve sütü büyük bir karıştırma kabına alın ve sertleşene kadar mikserle çırpın.
-Çırptığınız şantilere ceviz ve halleyleri ilave edip büyük bir kaşıkla iyice karıştırın.
-İçerisine strech film serdiğiniz dikdörtgen bir kalıba karışımınızı iyice yayın ve kokmaması için üzerini de kaplayıp buzluğa kaldırın.
-En az 8 saat buzlukta beklettiğiniz parfeyi ince dilimler halinde çikolatalı sosla servis edebilirsiniz. (Bazende resimdeki gibi sadece tabağı sosla süslüyorum)
7 Aralık 2009 Pazartesi
Vişneli ve Erikli Yaprak Sarma
Yaz tatilinde annemin hazırladığı vişneli sarmaları arşivimde daha fazla tutmaya gönlüm razı olmadı. Uzun süredir yazamadığım hatta açmaya bile fırsat bulamadığım sayfamda en azından yeni ve iştah açıcı bir fotoğraf olsun istedim.
Tarif özünde bilinen zeytinyağlı yaprak sarması farkı ise tencerenin altına 1 kat vişne ve pul şeklinde doğranmış havuç karışımı konulur; her dolma sırasının arasına vişne taneleri ilave edilir.
Annemin yemekleri söz konusu olunca kesin tarifler almak imkansız ama sarmalarınızı bir de vişneli deneyin derim. Hatta aynı yöntemle yapılmış (fotoğraftaki erikli sarmaları ben yapmıştım) erikli sarmayı da denemenizi tavsiye ederim.
Baharın başında dalından kopardığım körpecik yapraklarla yaptığım sarmaların içerisine bol soğan,tuz, domates, pirinç, maydanoz, taze nane, reyhanla hazırladığım harcı koymuştum.
24 Eylül 2009 Perşembe
Çikolatalı Zebra Kek
Kek sevmeyen çocukların bile severek yiyeceği, yapımı çok keyifli ve kolay bir tarif.
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
3/4 su bardağı süt
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu
1,5 su bardağı un
2 silme yemek kaşığı un
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
40 gr bitter çikolata(küçük parçalara ayrılmış)
40 gr fildişi çikolata(küçük parçalara ayrılmış)
Üzeri için;
40 gr sütlü çikolata
2 yemek kaşığı krema yada tereyağı
2 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Hazırlanması:
-3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı sıvıyağ, 3/4 su bardağı süt, 1 pk vanilya, 1 pk kabartma tozu, 1,5 su bardağı un ve 2 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi karıştırma kabına alınarak mikserle iyice çırpılır.
-Karışımın yarısı ikinci bir karıştırma kabına aktarılır ve içerisine 2 yemek kaşığı un ve 40 gr fildişi çikolata ilave edilip çırpılır.
-Kalan karışıma da 2 yemek kaşığı kakao ve 40 gr bitter çikolata ilave edilip bu karışımda homojen bir görünüm alıncaya kadar çırpılır.
-Katı yağla sadece tabanını yağladığınız 22 cm'lik kelepçeli kalıba küçük bir kepçeyle 1 kepçe kakaolu karışımdan dökün ve ortasına 1 kepçe sade karışımdan döküp bu işlemi karışımlar bitene kadar tekrarlayın.
-Kekinizi önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin ve sönmüş fırında 10 dakika dinlendirin ve kalıptan çıkarıp soğuması için kenara alın.
-Üzeri için küçük bir tavada kremanızı/tereyağınızı ısıtıp küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı içerisine ilave edin ve sürekli karıştırarak eritin.
-Hazırladığınız sosu ılıkken kekinizin üzerine yayın ve fıstıkla süsleyin.
17 Eylül 2009 Perşembe
Kupta Muhallebili Kadayıf
Bu tarifi benim gibi görüntüsüne aldanıp denemekten vazgeçmemeniz için aşağıdaki sunumu dışında bir sunum düşünürken aklıma porsiyonluk servisler hazırlamak geldi.
Ayrıca hazırlandığı gün servis edilmezse özelliğini kaybeden bu tatlının hazırlanmasının biraz uğraştırıcı olduğunu da fark edince muhallebisini ve kadayıflarını bir gün önceden hazırlayıp kapalı kaplarda buzdolabına kaldırdım ve servisten 1-2 saat önce kuplara paylaştırdım. Sonuç oldukça başarılıydı.
Kadayıfları kavurmak ve muhallebisiyle birlikte soğumalarını beklemek oldukça vakit aldığından size de bir gün önceden malzemeleri hazırlamanızı öneririm, tabii vaktiniz bolsa hiç sorun yok.
Malzemeler:
Kıtır kadayıf için;
350 gr taze kadayıf
1,5 su bardağı kırık fındık yada ceviz
7 kaşık toz şeker
4 kaşık tereyağı
2 kaşık sıvıyağ
Muhallebi için;
1 litre süt
1 yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
4 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 kutu çiğ krema yada 1 su bardağı sütle çırpılmış şanti
Hazırlanması:
-Kadayıfı hazırlamak için ceviz/fındık hariç tüm malzemeyi geniş bir tencereye alıp sürekli karıştırarak kavurun ve son olarak cevizleri de ilave edip 3-5 dakika daha kavurup soğuması için kenara alın.
-Muhallebi için krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi tencereye alıp mikserle karıştırın; ocağa alın, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Muhallebi tamamen soğuduktan sonra içerisine vanilyayı ve soğuk kremayı ilave edip blenderla iyice karıştırın.
-Servisten 2-3 saat önce muhallebi ve kadayıfı resimdeki gibi hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
8 Eylül 2009 Salı
Fırında Karnıyarık
Eski yazılarımın bazılarında da belirttiğim gibi annem yemek yapma konusunda çok iyi olmasına rağmen sıra tarif vermeye gelince gerçekten durum umutsuz bir hal alıyor. Yemekleri yaparken asla ölçü kullanmaz ve genellikle yaptığı yemekler bir orduyu doyurur.
Bu yemek; tatil ziyaretinde bizim için yapıldığından göz ucuyla da olsa püf noktalarını yakalamaya çalıştım;
-Patlıcanlar soyduktan sonra üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürüp fırın tepsisine yerleştiriyor 200 derece ısıtılmış fırında kızartıyor (böylece karnıyarığınız çok hafif olacak).
-Annem kıyma yerine kuzu etiyle yaptırdığı satır kıymasını kullanıyor, gerçekten tavsiye ederim.
-İç malzemesine soğan, sarmısak, bol domates, çarliston biber, maydanoz, bol karabiber, tuz, zeytinyağı ve tabii ki satır kıyması ilave edip kzarttığı patlıcanları doldurup karnıyarıkları fırınlıyor.
3 Eylül 2009 Perşembe
Yoğurt Tatlısı
Ramazan Ayı'nda sanırım en çok aranan yiyeceklerin başında tatlılar ve çorbalar geliyor; tabii sıcacık pideleri söylemeye gerek duymuyorum bile. Genelde hafif olması sebebiyle sütlü tatlılar yapmayı tercih etsemde bu ayda şerbetli tatlıları da yapmak gerekiyor.
Tarif Portakal Ağacı'ndan, sadece şerbet miktarını değiştirdim ve üzerine ince bir tabaka krem şanti sürdüm. Revaniye göre daha hafif olduğu belirtilse de benim revani tarifimin yağsız olmasından olsa gerek bence pek de fark yoktu.
Şerbet soğuk olarak kullanılacağı için tatlınızı fırınlamadan önce hazırlayıp soğutulmuş olarak kenarda bekletmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
Kısacası şerbetli tatlıları sevenlerdenseniz, korkmadan deneyin.
Malzemeler:
3 yumurta
3 çay bardağı yoğurt
3 çay bardağı irmik
3 çay bardağı un
50 gr tereyağı(eritilip soğutulacak)
1 çay bardağı toz şeker
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için;
1 paket toz krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Hindistan cevizi, fıstık
Şerbeti için;
3,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Hazırlanması:
-Şerbet için su ve şekeri kaynatın, ocaktan almadan 1-2 dakika önce limon suyunu ilave edin ve soğuması için kenara alın.
-Tatlıyı hazırlamak için oda ısısındaki yumurtaları şekerle beyazlaşıncaya kadar çırpın.
-Kalan malzemeleri ilave edip homojen bir görünüm elde edene kadar karıştırın.
-Yağlanmış büyük boy borcamınıza biraz katı haldeki karışımı her tarafı eşit olacak şekilde boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız sıcak tatlıyı dilimleyip üzerine soğuk şerbetin tamamını yavaş yavaş dökün.
-Soğuyan tatlınızın üzerine 1 bardak sütle hazırladığınız krem şantiyi sürün ve süslemesini tamamlayın.
2 Eylül 2009 Çarşamba
Şeftali Reçeli
Şeftali reçeli yapımıyla ilgili sıkı bir araştırmadan sonra farklı yapım teknikleri olduğunu gördüm ve kendi tarifimi oluşturmaya karar verdim. Bana sorarsanız oldukça aromatik ve lezzetli bir reçel oldu.
Malzemeler:
1800 gr sert şeftali
1800 gr toz şeker
1-2 çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
2 yemek kaşığı gül suyu
1 çubuk tarçın
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanması:
-Şeftalilerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın, çekirdekleriyle birlikte çelik bir tencereye alın.
-Üzerine portakal kabuğunu, gül suyunu, limon suyunu ilave edip üzerlerini toz şekerle kaplayın; bir gece buzdolabında bekletin.
-Suyunu salan şeftalileri ocağa alın içerisine tarçını koyun ve kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla ara ara karıştırın.
-Reçelin kaynarken oluşturduğu köpükleri almanıza gerek yok ancak tencerenin başından ayrılmayın taşabilir.
-Yaklaşık 30 dakika kaynatın(kıvamını kontrol edip süreyi uzatabilirsiniz) tarçını ve çekirdekleri çıkarın; reçelinizi sıcakken kavanozlara boşaltın.
24 Temmuz 2009 Cuma
Pastane Poğaçası 2
Hafta sonunu poğaçasız geçiremeyenlerden biri olarak pek çok farklı tarifi denemişliğim var, bu yeni tarif de buradan. Aslında malzemeleri açısından çok besleyici bir poğaça değil (zaten malzemeleri görünce kesin pastanelerde böyle yapılıyordur diye düşünmüştüm) ama gerçekten çok lezzetli. Ben yaşmaya ve margarinle yapılanın tadını daha çok beğendim, ayrıca tarifteki gibi peynirli yapmak yerine sade yaptım.
Diğer pastane poğaçası tarifi için tıklayınız.
Malzemeler:
2+1/4 bardak un
1 yumurta
1/4 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı şeker(ben 2-3 kaşık kullandım)
1/3 küp yaşmaya
150 gr yumuşak margarin
1/4 bardak soğuk su
Üzeri için;
1yumurta sarısı
1 çay kaşığı toz şeker
Hazırlanması:
-Poğaça için verilen malzemeleri ekmek makinanızın tankına koyun ve mayalı hamurlar menüsünü seçin.
-Hamur kulak memesi kıvamından biraz sert olmalı gerekirse un ilave edin ve hamurun tam karışması için gerekirse spatulayla müdahale edin.
-Mayalanan hamurunuzu tezgaha alın ve bir miktar unla toparlayıp 12 parçaya ayırın.
-Poğaça şekli verdiğiniz hamurları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsinize dizin ve ılık bir ortamda 15 dakika daha mayalanmalarını bekleyin.
-Üzerlerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını sürüp 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
4 Haziran 2009 Perşembe
Sacher Torte
Viyana'nın ünlü keki "Sacher Torte" ile henüz tanışmadıysanız en kısa zamanda denemenizi önerebilirim. Bana göre kek-pasta arası bol çikolatalı ama hafif bir lezzet. Tarifte kabartma tozu kullanılmadığı için yumurta aklarını kar haline getirme işlemi oldukça önemli (kekin iyi kabarması için).
Tarifin kaynağı "Portakal Ağacı" ; çikolatalı sos için ben 1 çorba kaşığı nişasta kullandım daha katı bir sos isterseniz 2 kaşık nişasta kullanabilirsiniz. Üzerini süslemek için de çiğ krema önerebilirim.
Aslında bu tarifte kullanılacak kremanın daha katı bir dokusu olmalı, bu resimde görüldüğü gibi; sanırım krema, tereyağı ve çikolata karışımından oluşturulacak bir sos işe yarayabilir.
Daha fazla bilgi edinmek için farklı bir adres isterseniz buraya ve krema için de buraya bakabilirsiniz. Ben henüz denemedim ama güzel ve detaylı bir anlatım.
Malzemeler:
5 yumurta
130 gr tereyağı
100 gr erimiş bitter çikolata
3/4 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağından 1 parmak eksik un
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 fiske tuz
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kayısı marmelatı
Sos için;
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı nişasta(ben 1 kaşık kullandım)
2 yemek kaşığı kakao
100 gr bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
1/4 su bardağı su
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr krema
Süslemek için 2 çorba kaşığı krema
Hazırlanması:
-Pudra şekeri ve tereyağını mikserle iyice çırpın ve yumurta sarılarını ekleyin, çırpın.
-Benmari usulü eritilmiş çikolatayı ilave edip karıştırın; sırayla kakao, un, vanilya ve tuzu ekleyin.
-Son olarak yumurta beyazını ve şekeri temiz cam bir kasede mikserle yavaştan hızlıya doğru iyice çırpın ve kar haline gelmesini sağlayın, bunu diğer malzemeye yavasça ilave edip büyük bir kaşık yardımıyla karıştırın.
-Karışımı 24 cm/lik kelepçeli kalıba koyun. 180C'de 25-30 dak pişirin.
-Fırından aldığınız keki soğuyunca ortadan ikiye kesin.
-Arasına ve üstüne ince bir tabaka halinde kayısı marmelatını sürün. (Ben kayısı reçelini robotta çekip kullandım)
-Sos için 1 bardak suyu,nişastayı, kakaoyu ve şekeri kısık ateşte karıştırın; kaynamaya başlayınca kalan suyu da ilave edip fokurdamaya başlayıncaya kadar karıştırarak pişirin.
-Ocaktan aldığınız sosa kremayı ve çikolataları da ilave edin;homojen bir görünüm alıncaya kadar karıştırın.
-Soğuyunca kekin üzerine sürün ve servisten önce üzerini krema ile süsleyin.
Güveçte Yoğurt
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).
Ben sıcak bir bölgede yaşadığım için(şimdilik) havalar ısınınca kaynattığım sütü güveç kabına sıcakken döküyorum ve süt elimi yakmayacak sıcaklığa gelince(yaklaşık 45 derece) mayalıyorum ve kapağını kapatıp üstüne bir şey örtmeden mayalanmaya bırakıyorum. Güvecin sıcaklığı ve ortamın sıcaklığı mayalanmaya yetiyor.
25 Mayıs 2009 Pazartesi
Çikolatalı Mus (Kremalı)
Krema ile hazırlanan bu pratik musu pastalarınızda son kat kreması olarak da kullanabilirsiniz. Klasik mus tarifiyle ama daha çikolatalı bir mus isterseniz buraya, pratik hafif bir mus isterseniz buraya bakabilirsiniz. Bu arada yukarıdaki lale tamamen doğal ortamda yetişen bir dağ lalesi; İstanbul' daki lalelerin görsel şölenlerini bu yıl kaçıran ve doğal olan herşeyi seven benim için güzel bir teselli .
Malzemeler:
200 gr çiğ krema
120 gr sütlü çikolata
80 gr bitter çikolata
1 tatlı kaşığı nescafe gold
2 çorba kaşığı toz şeker
1 fiske tuz
1 yumurta sarısı
Hazırlanması:
-Kremayı yüksek ateşte bir taşım kaynatın ve karıştırma kabına alın.
- Mikserle hızlıca karıştırarak yumurta sarısını ilave edin.
-Kremaya çikolata,şeker, tuz ve nescafeyi ilave edip çikolata eriyinceye kadar karıştırın.
-Ara sıra karıştırarak kremanın oda ısısına düşmesini bekleyin ve ardından buzdolabına kaldırın.
-İyice soğuyan kremayı köpüğümsü bir doku alıncaya kadar mikserle çırpın (rengi açılacaktır) ve en az 2 saat dinlendirip servis edin.
Çilekli Salata
Bu salata için tarif vermeye gerek yok sanırım; çileği sadece roka, göbek marul, taze naneye ilave edebileceğiniz gibi yaptığınız herhangi bir salataya da ilave edebilirsiniz. Özellikle nar ekşili salataları seviyorsanız çilekli salatalar da tam size göre. Salata sosu için buraya bakabilirsiniz. Afiyet olsun...
20 Mayıs 2009 Çarşamba
Gül Reçeli
Biraz zahmetli ama "gül reçeli sevenler" için zahmetine değecek bir lezzet. Tarif benim için şaşmaz kaynaklardan "Mutfak Rehberi" dergilerime ait. Elime iyi kalitede reçellik kokulu güller geçince hemen tarif aramaya başladım; aslında gül reçelinin yapımı en uğraştırıcı reçellerden olduğunu öğrendim.
Sonuç olarak bence emeğime değdi; fazla açıklama yapmaya gerek yok sanırım, resimler herşeyi anlatıyor...
Malzemeler:
100 gr kokulu gül yaprağı
1,5 kg toz şeker
1 kahve fincanı taze sıkılmış limon suyu
Hazırlanması:
-Gül yapraklarını toplu halde dağılmadan çıkarıp beyaz sivri uçlarını bir makasla kesin ve yaprakları bol suyla yıkayıp süzün ( ben aroması gitmesin diye önce yaprakları yıkayıp sonra uçlarını tek tek elimle kopardım).
-Süzülen yaprakları bir tencereye koyup limon suyuyla iyice ovarak yumuşatın.
-Daha sonra toz şekeri katın ve yaprakları şekerde ovduktan sonra üstü kapalı olarak serin bir yerde 2 gün bekletin.
-Daha sonra 1,5 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın ve 40 dakika pişirin. Üzerinde biriken köpüğü alıp ateşten indirin ve soğumasını beklemeden kavanozlara doldurun.
*** Ben gül yapraklarının yoğunluğunu sevdiğim için bu ölçülere göre 150 gr yaprak kullanarak yaptım.
11 Mayıs 2009 Pazartesi
Çikolatalı Muslu Pasta
Çikolata, fıstık ve portakal; gerçekten birbirini tamamlayan lezzetler. Bu üç lezzeti de adım adım hissedeceğiniz hafif ve pratik bir pasta. Pandispanya için buradaki tarifimi kullandım; sadece içerisine 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi ilave ettim. Kolaylık olsun diye pandispanyayı 1 gün önceden hazırlayabilirsiniz. Pasta tamamlandıktan sonra servis edilmeden önce en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmeli.
Malzemeler:
1 adet pandispanya(24 cm'lik)
1/2 su bardağı çikolata kaplı fıstık
1,5 su bardağı soğuk süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket toz krem şanti
1 paket çiğ krema
80 gr bitter çikolata
60 gr sütlü çikolata
1 yumurta sarısı
Süslemek için çekilmiş fıstık ve çilek
Hazırlanması:
-Pandispanyanızı enine ikiye bölün; 1/2 su bardağı süte toz şekeri ilave edip karıştırın.
-1 su bardağı soğuk sütü toz kremşanti ile iyice çırpın, dolaba kaldırın.
-Kremayı sos tencerenize alın ve yüksek ateşte kaynama noktasına gelmesini sağlayın.
-Kremayı ocaktan alın; sütlü ve bitter çikolatanızı parçalayarak kremaya ilave edin ve karıştırarak homojen bir görünüm almasını sağlayın.
-İçerisine yumurta sarısını da ilave edip mikserle hızlıca karıştırın.
-Hazırladığınız krema tamamen soğuyunca(buzdolabı ısısına düşmeli) mikserle hızlıca çırparak yoğunlaşmasını sağlayın.
-Pandispanyanızın alttaki parçasını hazırladığınız sütün yarısıyla ıslatın ve üzerine çikolatalı fıstıklarla karıştırdığınız krem şantiyi sürün.
-İkinci pandispanyayı da kalan sütle ıslatın ve krem şantinin üzerine kapatın.
-Krema ile hazırladığınız musu en üste sürün; fıstık ve çilekle süsleyin.
Afiyet olsun...
6 Mayıs 2009 Çarşamba
Parça Çikolatalı Kurabiye
Tarifin aslında damla çikolatası kullanılıyor ama ben bitter yada sütlü çikolatayı buzlukta 5-10 dakika bekletip bıçakla küçük parçalara ayırıyorum ve damla çikolata yerine kullanıyorum. Damla çikolatayı seviyorsanız hiç bu zahmete girmeden oldukça pratik olan bu kurabiyeyi deneyebilirsiniz. Tarifi 2-3 yıl önce bir televizyon programından almıştım, bir çok kez denedim hatta fındıklı yada portakallısını da yaptım.
Malzemeler:
1 yumurta
125 gr tereyağı yada margarin(eritilip soğutulacak)
40 gram bitter yada sütlü çikolata(1/4 su bardağı damla çikolata da olur)
2 su bardağı un
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Hazırlanması:
-Tereyağını, şekeri ve yumurtayı karıştırma kabına alın ve mikserle krema görünümü alana kadar çırpın.
-Çikolata dışındaki diğer malzemeleri de ilave edin ve elinizle yavaş yavaş yoğurun.
-Son olarak çikolatayı ilave edin ve hafifçe yoğurun.
-Fırınınızı 190 dereceye getirin.
-Hamurdan birer tatlı kaşığı alın ve ikinci bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin(dağınık görünümdeki kurabiyeler pişince şekillenecektir).
-Kurabiyelerinizi ısıtılmış fırında 10- 15 dakika hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
-Kapalı bir kutuda 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
1 yumurta
125 gr tereyağı yada margarin(eritilip soğutulacak)
40 gram bitter yada sütlü çikolata(1/4 su bardağı damla çikolata da olur)
2 su bardağı un
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Hazırlanması:
-Tereyağını, şekeri ve yumurtayı karıştırma kabına alın ve mikserle krema görünümü alana kadar çırpın.
-Çikolata dışındaki diğer malzemeleri de ilave edin ve elinizle yavaş yavaş yoğurun.
-Son olarak çikolatayı ilave edin ve hafifçe yoğurun.
-Fırınınızı 190 dereceye getirin.
-Hamurdan birer tatlı kaşığı alın ve ikinci bir kaşık yardımıyla yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize dizin(dağınık görünümdeki kurabiyeler pişince şekillenecektir).
-Kurabiyelerinizi ısıtılmış fırında 10- 15 dakika hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
-Kapalı bir kutuda 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
24 Nisan 2009 Cuma
Çikolatalı Cheesecake ( Lor Peynirli )
Sizin de arada kaynattığınız sütler kesiliyorsa ve nasıl değerlendireceğinizi düşünüyorsanız bu tarif işinize yarayacaktır. Yalnız dikkat edin sadece bu enfes cheesecake için sütünüzün kesilmesini sağlama yollarına adım atabilirsiniz. Aslında tarifte süzülmüş labne kullanılıyor ama ben lorlu yapmayı tercih ediyorum. Önceki cheesecake denemem için ve daha detaylı fotoğraflar için buraya bakabilirsiniz. Burdaki tarifte 18 cm'lik kalıp kullandım ve taban malzemelerini kalıbın her tarafına yaydım, cheesecake malzemelerini ise yarıya indirdim. Aşağıdaki tarifi buna uygun olarak yazdım. Bu malzemelerle 8 kişilik cheesecake elde edebilirsiniz. Tarifin ana kaynağı Cafe Fernando...
Malzemeler:
Tabanı için;
1 su bardağı un
40 gram badem içi
Bir tutam tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram soğuk tereyağı(kalıbı yağlamak için ayrıca yağ kullanın)
Cheesecake için;
2 yumurta
160 gr bitter çikolata(benmari usulü eritilip soğutulmuş)
350 gr lor peyniri
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Bir fiske tuz
1 silme çorba kaşığı mısır nişastası
Hazırlanması:
-18 cm'lik kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve kenara alın.
-Rondodan bademleri un haline gelene kadar çekin ve üzerine un, tuz, şeker, hindistan cevizi ilave edip sık aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
-Üzerine küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı parçalarını ekleyip sık aralıklarla rondonuzu çalıştırarak tereyağı parçalarının irili ufaklı kum görünümünü almasını sağlayın.
-Ardından yumurtanın sarısını da ilave edin, rondoyu son birkaç kez çalıştırın ve hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda hamuru alın ve kalıbın tabanına dökün. Bastırarak tabana ve etrafına iyice yayın ve buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve ısınan fırında soğuttuğunuz tabanı 20 dk pişirin; fırından alın ve soğumaya bırakın.
-Suyu iyice süzülmüş lor peynirini mutfak robotunda ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın.;şekeri ilave edin iyice karışana kadar tekrar çırpın.
-Ardından yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin; vanilyayı, tuzu ve mısır nişastasını ekleyip tekrar karıştırın.
-Çikolatayı da ekleyip iyice karıştırın ve karıştırma kabınızı tezgahın üzerine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
-Karışımı cheesecake tabanına döküp 170 derecede 40 dakika kadar pişirin.
-Pişerken kabaran cheesecake soğudukça inecek ve kenarlarında çatlaklar oluşacaktır; bu normal bir sonuç
-Cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına alın ve buzdolabında en az 8 saat dinlendirin.
-Buzdolabında 3 gün boyunca taze kalacaktır.
Malzemeler:
Tabanı için;
1 su bardağı un
40 gram badem içi
Bir tutam tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram soğuk tereyağı(kalıbı yağlamak için ayrıca yağ kullanın)
Cheesecake için;
2 yumurta
160 gr bitter çikolata(benmari usulü eritilip soğutulmuş)
350 gr lor peyniri
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Bir fiske tuz
1 silme çorba kaşığı mısır nişastası
Hazırlanması:
-18 cm'lik kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve kenara alın.
-Rondodan bademleri un haline gelene kadar çekin ve üzerine un, tuz, şeker, hindistan cevizi ilave edip sık aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
-Üzerine küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı parçalarını ekleyip sık aralıklarla rondonuzu çalıştırarak tereyağı parçalarının irili ufaklı kum görünümünü almasını sağlayın.
-Ardından yumurtanın sarısını da ilave edin, rondoyu son birkaç kez çalıştırın ve hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda hamuru alın ve kalıbın tabanına dökün. Bastırarak tabana ve etrafına iyice yayın ve buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve ısınan fırında soğuttuğunuz tabanı 20 dk pişirin; fırından alın ve soğumaya bırakın.
-Suyu iyice süzülmüş lor peynirini mutfak robotunda ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın.;şekeri ilave edin iyice karışana kadar tekrar çırpın.
-Ardından yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin; vanilyayı, tuzu ve mısır nişastasını ekleyip tekrar karıştırın.
-Çikolatayı da ekleyip iyice karıştırın ve karıştırma kabınızı tezgahın üzerine vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
-Karışımı cheesecake tabanına döküp 170 derecede 40 dakika kadar pişirin.
-Pişerken kabaran cheesecake soğudukça inecek ve kenarlarında çatlaklar oluşacaktır; bu normal bir sonuç
-Cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına alın ve buzdolabında en az 8 saat dinlendirin.
-Buzdolabında 3 gün boyunca taze kalacaktır.
20 Nisan 2009 Pazartesi
Bademli Makaron
Kaçıncı makaron denemem hatırlamıyorum ama şimdiye kadar sadece 4 defa başarılı olabildim. Sonunda sorunun fırın ısısında olduğunu keşfettim. Makaron yapıp hüsrana uğrayanların yumurta aklarını dikkatli bir şekilde çırpıp makaronları kuruttuktan sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10-11 dakika pişirmelerini öneririm.Bu arada bence fıstıklı makaron bademliye göre çok daha lezzetli oluyor ve arasına sürülecek krema için de Nutella'yı kullanabilirsiniz. Bu tarif temelde Peçeteden Notlar'a ait. Diğer makaron denemem için buraya bakabilirsiniz.
Bu tarifin fıstıkla yapılan daha etekli halini görmek için buraya bakabilirsiniz.(İşin sırrı yumurta aklarını iyi çırpmakta)
Süt alerjisi olan çocuklar için de besleyici ve lezzetli bir kurabiye tarifi,makaronların arasına nutella sürmeden tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
3 büyük yumurtanın akı
200 gr pudra şekeri
1 fiske tuz
50 gr(2,5 çorba kaşığı) toz şeker
110 gr badem(mümkünse kabuksuz)
1 tatlı kaşığı kakao
2 yemek kaşığı Nutella
Hazırlanması:
-Pudra şekeri ve bademi mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
-Yumurta aklarını ve tuzu mikserle 1-2 dk çırpın.
-Toz şekeri yumurta aklarına yavaş yavaş ilave edin ve sert tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam edin.
-Pudra şekeriyle robotta çektiğiniz bademlerden elde ettiğiniz badem ununuzu eleyin ve büyük bir kaşık yardımıyla yumurta aklarına dikkatlice karıştırın.
-Karışımın macun kıvamında homojen bir karışım olması gerekiyor, homojen bir görünüm alınca karıştırmayı kesin.
-2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve krema sıkma torbanıza 1 cm'lik uç takın.
-Karışımınızı kaşıkla sıkma tüpüne doldurun ve hamurunuzu aralıklı olarak tepsilerinize 2-3 cm çapında sıkın.
-Tepsileri mutfak tezgahınıza 2-3 kere hafifçe vurun.( hamurların fazla havası çıkacak ve oluşan tepecikler düzelecek)
-Makaronları fırınlamadan önce tepsileri mutfağın bir kenarında üzerlerinin kabuklanması için 1 saat bekletin.
-150 derece ısıttığınız fırında makaronları 10 dk pişirin.( tepsileri ayrı ayrı fırınlamanızı öneririm)
-Makaronları biraz soğuduktan sonra yavaşça tepsiden alın, kırılabilirler.
-Ilınan makaronları aralarına Nutella sürüp yapıştırın ve buzdolabında 1 gece dinlendirip servis edin.
10 Nisan 2009 Cuma
Ispanaklı Pasta / Ispanaklı Kek
İsmini çok fazla duyduğum ama iyi bir lezzette olacağına inanmadığım için denemeyi hiç düşünmediğim bir tarifti; bir arkadaşımda tadına bakıncaya kadar. Pastanın görüntüsünde ve tadında ıspanak olduğunu anlamanız neredeyse imkansız, daha çok fıstıklı pasta görünümde.
Ispanak yemeyen çocuklarınıza ıspanak yedirme yöntemi olarak tanıtılan pastayı bu fikirle hazırlamadım; çünkü bu yöntemle hazırlanan ıspanakta pek fazla vitamin kalacağını düşünmüyorum, ama görüntüsü ve lezzeti oldukça yerinde kolay hazırlanan bir pasta bence denemeye değer. Tarifin kek kısmı ufak değişiklikler dışında kekevi'ne ait.
Çocuğunuzda yada ikram edeceğiniz kişide süt alerjisi varsa krem şanti kısmını atlayıp sadece kek olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
-250 gr ıspanak
-3 yumurta
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı süt
-1 paket krem şanti
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi
-Çikolata kaplı fıstık ve çilek
Hazırlanması:
-Ispanakların köklerini ayıklayın ve yıkayıp süzgeçte bırakın.
-Kuruyan ıspanakları tencereye alıp sıvıyağdan 1-2 kaşık ilave edin kapağını kapatın ve kısık ateşte 5 dk bekletin.
-Ispanakları mutfak robotuna alın ve üzerine kalan sıvıyağı ilave edip robotunuzu çalıştırın, bulamaç haline gelen ıspanakları soğuması için kenara alın.
-Yumurta ve şekeri krema haline gelinceye kadar mikserle düşük hızdan yüksek hıza geçiş yaparak 5 dakika çırpın.
-Ispanaklarıda karışıma ilave edip büyük bir kaşıkla karıştırın; daha sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip kaşıkla karışım homojen bir hal alana kadar hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız dikdörtgen kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
-Kalıptan aldığınız keki soğuması için ızgara telinizin üzerine alın ve soğuyunca enlemesine ikiye bölün.
-Alttaki parçanın üzerine 1 su bardağı sütle hazırladığınız kremşantinin yarısını sürün, biraz çikolatalı fıstık serpin.
-İkinciyi parçayı üzerine kapatın ve kalan kremşantiyi üzerine sürün ve üstüne hindistan cevizi serpin.
-Pastayı dilediğiniz gibi süsleyip dolapta en az 2 saat dinlendirip servis edin.
Ispanak yemeyen çocuklarınıza ıspanak yedirme yöntemi olarak tanıtılan pastayı bu fikirle hazırlamadım; çünkü bu yöntemle hazırlanan ıspanakta pek fazla vitamin kalacağını düşünmüyorum, ama görüntüsü ve lezzeti oldukça yerinde kolay hazırlanan bir pasta bence denemeye değer. Tarifin kek kısmı ufak değişiklikler dışında kekevi'ne ait.
Çocuğunuzda yada ikram edeceğiniz kişide süt alerjisi varsa krem şanti kısmını atlayıp sadece kek olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
-250 gr ıspanak
-3 yumurta
-2 su bardağı un
-1,5 su bardağı toz şeker
-3/4 su bardağı sıvıyağ
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-1 su bardağı süt
-1 paket krem şanti
-1 çorba kaşığı hindistan cevizi
-Çikolata kaplı fıstık ve çilek
Hazırlanması:
-Ispanakların köklerini ayıklayın ve yıkayıp süzgeçte bırakın.
-Kuruyan ıspanakları tencereye alıp sıvıyağdan 1-2 kaşık ilave edin kapağını kapatın ve kısık ateşte 5 dk bekletin.
-Ispanakları mutfak robotuna alın ve üzerine kalan sıvıyağı ilave edip robotunuzu çalıştırın, bulamaç haline gelen ıspanakları soğuması için kenara alın.
-Yumurta ve şekeri krema haline gelinceye kadar mikserle düşük hızdan yüksek hıza geçiş yaparak 5 dakika çırpın.
-Ispanaklarıda karışıma ilave edip büyük bir kaşıkla karıştırın; daha sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip kaşıkla karışım homojen bir hal alana kadar hafifçe karıştırın.
-Karışımı yağladığınız dikdörtgen kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
-Kalıptan aldığınız keki soğuması için ızgara telinizin üzerine alın ve soğuyunca enlemesine ikiye bölün.
-Alttaki parçanın üzerine 1 su bardağı sütle hazırladığınız kremşantinin yarısını sürün, biraz çikolatalı fıstık serpin.
-İkinciyi parçayı üzerine kapatın ve kalan kremşantiyi üzerine sürün ve üstüne hindistan cevizi serpin.
-Pastayı dilediğiniz gibi süsleyip dolapta en az 2 saat dinlendirip servis edin.
Penceremdeki Yuva
Balkonunuza yada pencerenizin kenarına bir kumru yuva yapmaya kalkarsa muhtemelen yumurta bırakacaktır, bu konuda uzman değilim ama biraz tecrübeliyim. Böyle bir durumda ;
-Yuva yapmak için uygun bir yer seçmediğini (sıklıkla kullandığınız veya çocuğunuzun kuşu korkutabileceği mesafede bir alan olduğunu) düşünüp, başka yere gitmesi için kumru yumurtlamadan yuvayı bozmayı düşünmeyin; çünkü yuvası bozulsa bile seçtiği alana yumurtasını bırakıyor.
-Zaten yuvayı çok kısa sürede yapıyorlar, erkek kuşun taşıdığı çöpleri dişi yeleştiriyor; resimde çöplerin muntazam dizilişine dikkat edin lütfen.
-Oldu da şansınızı deneyip yuvayı bozduysanız sıcak tutsun diye etrafa pamuk vs. parçaları bırakmayın korkuyorlar.
-Bıraktığı yumurtaya asla dokunmayın; kokusu değiştiği için yumurtayı dışlıyor.
-Yuvanın etrafındaki objelerin yerini fazla değiştirmeyin yine korkuyorlar.
Benim tecrübelerim bu kadar; 2 yumurtamız var yuvamızda şimdi bakalım sonuç ne olacak.
6 Nisan 2009 Pazartesi
Klasik Pandispanya Keki/Sünger Kek
Elimdeki kaynakların bazılarında bu tarifle yapılan kekleri sünger kek olarak adlandırmışlar, gerçekten oldukça süngerimsi bir dokusu var. Dolayısıyla pasta yapımında kullanacaksanız, şurupla(şekerli süt yada meyve suyu) ıslatmanız iyi olur.
Alt resimde gördüğünüz ikiye bölünmüş limonlu pandispanya; klasik sade pandispanyadan farkı içerisine limon kabuğu rendesi ilave edilmesi. Özellikle çilekli/böğürtlenli pasta için pasta keki tarifi arıyorsanız mutlaka limon kabuğunu deneyin derim.
Tarifte kabartma tozu yok; işin püf noktası yumurta aklarının doğru bir şekilde kar haline getirilmesinde, detayları tarifte mevcut.
Ben keki genellikle 1 gün önceden hazırlıyorum ve kremasını sürmeden önce ikiye bölüp her bir parçayı 1 bardak süt+1 yemek kaşığı şekerle hazırladığım şurupla ıslatıyorum; siz dilerseniz meyve suyu da kullanabilirsiniz.
Bu pandispanyanın portakallısıyla hazırladığım muslu pasta için buraya bakabilirsiniz.
Malzemeler:
4 yumurta
2/3 su bardağı un
1/3 su bardağı mısır nişastası
(un ve nişasta toplam 1 bardak olacak)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 fiske tuz
Hazırlanması:
-Yumurtaların aklarını ve sarılarını dikkalice ayırın. Yumurta aklarınına kesinlikle sarısı karışmamalı ve yağsız temiz bir cam yada çelik kaba alınmalı.(çok önemli bir detay)
-Yumurta sarılarını yarım su bardağı şekerle iyice çırpın; rengi açılıp krema görünümü alması lazım.
-Yumurta aklarını bir fiske tuzla 2-3 dk. düşük hızdan yüksek hıza geçerek mikserle çırpın, kar haline gelmeye başlayınca kalan şekeri 3 seferde ilave edin ve her defasında en az 1 dk yüksek hızda çırpın.
-Yumurta akları parlak ve mikserin ucunu içinden çıkardığınızda sert tepecikler oluşturacak hale gelince çırpma işlemini bırakın.
-Çırptığınız yumurta sarılarını yavaş yavaş aklara ilave edin ve büyük bir spatula yada servis kaşığıyla nazikçe karıştırarak ikisini bütünleştirin.
-Unu, vanilyayı ve nişastayı da aynı şekilde yumurtalı karışıma ilave edin ve son olarak yağı ekleyin; asla gereğinden fazla ve hızlı karıştırmayın, oluşan köpüğümsü dokuyu yitirmemelisiniz.
-Karışımı sadece tabanını yağladığınız yaklaşık 24 cm'lik kelepçeli kalıba dökün.
-175 derece önceden ısıtılmış fırında kapağını hiç açmadan 35-40 dakika pişirin.
-Fırının kapağını son dakikalara kadar asla açmayın ve ısıyı düşürmeyin, söndürdüğünüz fırında 5 dakika kekinizi dinlendirin ve kenarlarını bıçakla ayırıp kalıptan çıkarın; fırın ızgarasında soğumaya bırakın.
Pandispanyanızın tam olarak piştiğini anlamanın en kesin çözümü; kenarlarının çok hafif yanmaya başlamasıdır.(Vaktinden önce alırsanız kekiniz sönecek ve yumurta kokacaktır.)
Kekiniz soğuduktan sonra ızgaranın üzerindeyken yanık kısımlarını tırtıklı bir bıçakla traşlayabilirsiniz.
5 Nisan 2009 Pazar
Mercimek Çorbası
Yemek yapmaya başladığım dönemde sıkıntı çektiğim tariflerden birisi de mercimek çorbası olmuştu, göz kararı yapılması biraz zor olan ama aslında çok klasik/kolay bir çorba. Bu tarife patates, havuç vs.. eklenerek de hazırlanabilir, bu eklemeleri yaparsanız su oranını biraz arttırmak gerekir. Tarif kayınvalidemden(süzme mercimek çorbasına yakın bir homojenlik elde edebileceğiniz yöntemle pişiriliyor), benim yaptığım tek değişiklik soğanı kavurmak yerine bütün halde haşlayarak kullanmak oldu. Ölçü kabını kişi sayısına göre değiştirebilirsiniz; tarifin temeli 1 ölçü mercimeğe 6 ölçü su kullanmak, diğer malzemelerin oranını ölçünüze göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı mercimek
6 su bardağı su
1 orta boy soğan
1-2 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı tereyağı
tuz, nane, isot/pul biber
kekik, fesleğen(isteğe bağlı)
Hazırlanması:
-3 su bardağı suyu, sarmısağı ve soğanı tencereye alın ve kaynatın.
-Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri bu suya ilave edin ve kısık ateşte hiç karıştırmadan kapağı hafif aralık olarak pişirin.
-Mercimekleriniz şişip suyunu çekince tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak mercimekleri mümkün olduğunca ezmeye çalışın.(bu esnada kolay karıştırabilmek için soğanı bir tabağa alın)
-Tencereye 3 bardak daha sıcak su,tuz ve soğanı ekleyin, kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişmeye bırakın.
-Küçük bir tavaya tereyağını alıp eritin ve baharatları ilave edip kavurun ve salçaları ekleyip biraz kavurun.
-Hazırladığınız sosu çorbaya ilave edip karıştırın ve 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın.
1 Nisan 2009 Çarşamba
Çemen
Evde bulunduğunda karşı koyamadığım 2 gıdadan biri çemen, diğeri ise nutellaydı. Her nedense bu aralar nutella etkisini azalttı ama çemen hala aynı iştah açıcılığını koruyor. Oldukça fazla ekmek yediren( özellikle sütlü yada yoğurtlu kızarmış ekmek) çemeni mümkün olduğunca seyrek yapmaya çalışıyorum; pek çok farklı tarifi olan çemende benim favorim annemin tarifi. Bol cevizle gerçekten çok ama çok lezzetli, özellikle haşlanmış yumurta, beyaz peynir ve bol kekikli zeytinle...Bu arada yumurtanın rengi sizi yanıltmasın buralarda olmanın güzel yanlarından birisi de köy yumurtası bulabilmek, renginin canlılığı fotoğraf hilesinden değil. Malzemeleri ölçü olarak veriyorum çünkü kişi sayısına göre kullandığım ölçü kabı değişiyor. Genellikle ölçü kabı olarak kahve fincanı, sadece kendim için yapıyorsam çorba kaşığı kullanıyorum. Baharat, sarmısak ve tuz miktarı damak tadınıza göre size kalmış.
Malzemeler:
2 ölçü domates salçası
1 ölçü biber salçası
1-2 ölçü sızma zeytinyağı
3 ölçü ceviz içi
sarmısak, tuz, karabiber, çemen, kimyon, isot
Hazırlanması:
-Tüm malzemeyi mutfak robotuna alın ve homojen bir görünüm alana kadar çekin.
-Buzdolabında ağzı kapalı olarak 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
2 ölçü domates salçası
1 ölçü biber salçası
1-2 ölçü sızma zeytinyağı
3 ölçü ceviz içi
sarmısak, tuz, karabiber, çemen, kimyon, isot
Hazırlanması:
-Tüm malzemeyi mutfak robotuna alın ve homojen bir görünüm alana kadar çekin.
-Buzdolabında ağzı kapalı olarak 2-3 gün saklayabilirsiniz.
29 Mart 2009 Pazar
Yoğurtlu Ekmek
Ev yapımı yoğurtlar hazır yoğurtlara göre daha sulu olur(aslında bu su oldukça besleyicidir) ve bu sulanmış yoğurt kek, ayran, çorba ... yapımıyla değerlendirilir. Ben ekmek yapmak da iyi bir alternatif olabilir diye düşündüm ve tarifimi paylaşmak istedim.
Malzemeler:
1 su bardağı sulu yoğurt
1 yumurta
1/2 bardak su
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı un(yaklaşık)
2 tatlı kaşığı maya
Hazırlanması:
-Un ve maya hariç tüm malzemeyi ekmek makinanızın tankına alın ve üzerine elnmiş un en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın temel ekmek menüsünü seçin.
-Bu malzemelerle 1000 gr. ekmek elde edersiniz, ekmeğinizi en az 2-3 saat dinlendirip tüketin.
25 Mart 2009 Çarşamba
Kırmızı Biberli Kuzu Güveç
Pratik ama lezzetli bir ana yemek; isterseniz tavuk yada dana etiyle de pişirebilirsiniz. Küçük köftelerle de güzel olabilir. Sadece kullanılacak et önceden pişirilmeli ve diğer malzemelerle harmanlanıp fırınlanmalı. Ben fırınlanmış halini fotoğraflamaya fırsat bulamadım.
Malzemeler:
-500 gr kuzu kuşbaşı
-1 çorba kaşığı sirke
-1 kırmızı biber
-2 orta boy soğan
-3 çorba kaşığı domates konservesi
-5-6 diş sarmısak
-5-6 tatlı kaşığı tereyağı
-Kekik, karabiber, isot, tuz
Hazırlanması:
-Kuzu kuşbaşıyı düdüklü tencerede sirke, 1 soğan ve 1 diş sarmısakla hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.(varsa defne yaprağı da ilave edin)
-Piştikten sonra etleri ayrı bir kaba alın.(suyunu süzüp isterseniz güveçte isterseniz çorbada değerlendirebilirsiniz)
- Etlerin üzerine doğranmış biberi-soğanı, domates konservesini, tuzu, ve baharatları paylaştırın.
-Karışımı güveç kaplarına bölüştürün, her güvece 1 diş sarmısak,1 tatlı kaşığı tereyağı ekleyin.
-Üzerlerini folyoyla kapatıp 180 derece fırında 30 dakika kadar fırınlayın.
20 Mart 2009 Cuma
Kupta Salep
Havaların ısınmasıyla evdeki kutu salep stoğunu eritmek amacıyla ortaya çıkan bir tarif, sunumunu hazırlama aşaması işin en keyifli kısmıydı.
Malzemeler:
1 paket içilmeye hazır salep
1 yumurta sarısı
1/2 su bardağı su
3 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 paket petibör bisküvi
1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanması:
-Nişastayı yarım bardak suda eritin içine yumurta sarısını da ilave edip iyice karıştırın.
-Salebi ocağa alın ve ısınınca hazırladığınız nişastalı karışımı karıştırarak salebe ilave din.
-Karışımı sürekli karıştırın ve koyulaşmaya başlayınca tereyağını ve vanilyayı ilave edip ocaktan alın.
-Bisküviyi tarçınla beraber robotta çekip un haline getirin, bu arada muhallebinizi ara ara karıştırarak kabuk tutmasına izin vermeden soğutun.
-Servis kaplarının altına bisküvilerden biraz paylaştırın ve üzerine muhallebiyi dökün.
-Ben aralara krem şanti ve çikolata ilave ettim ama siz benimki gibi yüksek servis kapları kullanacaksanız daha çok bisküvi katı oluşturun, bisküvili kısmı oldukça lezzetliydi; hatta üstüne bile dökün.
17 Mart 2009 Salı
Acıbadem Kurabiyesi
Acıbadem kurabiyesi yapmaya karar verdiğimde hamuru fırınlanmadan önce pişirilerek hazırlanan ve pişirilmeden hazırlanan 2 çeşit acıbadem kurabiyesi yapımı olduğunu öğrendim. Resimde gördüğünüz 2. gruba giren kurabiyeler. Yapımı makaron yapımına benziyor; içinde pirinç unu var ve pişme süresi 20-25 dakika olarak belirtilmiş. Tarif "Dünya Mutfakları Ansiklopedisi'ne" ait. Bu arada tarifi 2 kere üst üste ve her seferinde adım adım yazılanları takip ederek yaptım sonuçta bence tam olarak acıbadem kurabiyesine benzemedi. İkinci denememde sorunun bademi tam olarak inceltememekten kaynaklandığını düşündüm ama daha homojen bir kurabiyem olması dışında bir pek bir fark olmadı; yani en azından belki üzeri çatlar dedim ama olmadı.Fotoğraf ilk denememe ait.Şimdilik tarif eklemiyorum...
11 Mart 2009 Çarşamba
Açma
Pastane açması lezzetinde ve pişerken kokusuyla evinizde buram buram iştah açacak bir lezzet. Varsa ekmek makinasıyla yada mikserinizin hamur yoğurma ucuyla yoğurmanızı tavsiye ederim. Hamura katacağınız un miktarını hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerektiğini unutmadan ayarlamalısınız. Orjinal tarifte yaş maya kullanılmıştı ve açmalar zeytin ezmeli yapılmıştı; daha önce zeytin ezmelisini de yaptım tadı çok iyi oluyor. Tarif Sofra dergisinin bir ekine ait, bu malzemelerle yaklaşık 16 açma çıkıyor.
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya(elde yoğrulacaksa 1 paket instant)
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine)
Çörek otu
Hazırlanması:
-Süt, yağ, tuz ve şeker ekmek makinasının tankına alın, en üste un sonra da maya ilave edin.
-Makinanın mayalı hamurlar menüsü seçin ve mayalanma sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde biraz uzatın ve büküp halka şeklinde uçlarını birleştirin.
-Tepsiye aldığınız açmaları mutlaka 10 dakika ılık fırında mayalandırın ve sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya(elde yoğrulacaksa 1 paket instant)
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine)
Çörek otu
Hazırlanması:
-Süt, yağ, tuz ve şeker ekmek makinasının tankına alın, en üste un sonra da maya ilave edin.
-Makinanın mayalı hamurlar menüsü seçin ve mayalanma sonunda hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde biraz uzatın ve büküp halka şeklinde uçlarını birleştirin.
-Tepsiye aldığınız açmaları mutlaka 10 dakika ılık fırında mayalandırın ve sonra üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpin ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
10 Mart 2009 Salı
Kremalı Mantar Çorbası
Ev yapımı ve hazır çorba lezzetinde; bazı küçük detaylarına rağmen sonuca ulaşmada risksiz bir tarif. Ben onlarca denemeden sonra istediğim lezzeti yakaladım. Resimden de anlayacağınız gibi bembeyaz mantarları bulamadım bu sefer (bir de zerdeçal bulamadım)ama lezzetinde bir sorun yoktu. Tavuk/et suyu hazırda yoksa yerine su da kullanabilirsiniz, ben kullanmıyorum ama bu durumda isterseniz tavuk/etsuyu tableti ilave edebilirsiniz.
Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
1/2 su bardağı krema
1 yumurta sarısı
3,5 su bardağı su
1 küçük soğan
1 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 su bardağı tavuk yada et suyu
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tutam maydanoz
1/2 limon
1 kaşık sıvıyağ
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı sirke
tuz, karabiber, isot ve zerdeçal
Hazırlanması:
-Mantarları temizledikten sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın.
-Teflon tavada 1 kaşık sıvıyağı kızdırın, harlı ateşte 3 dakika mantarları soteleyin ve kenara alın.
- Tencerenizde 1 kaşık tereyağını eritin ve unu ilave edip kavurun, tencereyi kenara alın ve yavaşça 1 bardak kadar su ilave edip hızlıca karıştırın.
-Homojen bir görünüm elde edemezseniz blendırınızı devreye sokun.
-2 bardak suyu, etsuyunu, baharatları, sirkeyi, bütün soğanı, sarmısağı tencereye ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın.
-Mantarları tencereye ilave edin ve bir kasede kremayı, nişastayı, yumurta sarısını, kalan yarım bardak suyu iyice karıştırın.
-Hazırladığınız kremalı karışımı yavaşça tencere ilave edin(bu sırada çorbayı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
-Son olarak kıyılmış maydanozları ve yarım limon suyunu da tencereye ilave edip bir taşım kaynatın bütün soğanı ve bulabilirseniz sarmısağı tencereden alıp çorbayı servis edin.
Malzemeler:
1 paket kültür mantarı
1/2 su bardağı krema
1 yumurta sarısı
3,5 su bardağı su
1 küçük soğan
1 diş sarmısak(isteğe bağlı)
1 su bardağı tavuk yada et suyu
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tutam maydanoz
1/2 limon
1 kaşık sıvıyağ
1 kaşık tereyağı
1 tatlı kaşığı sirke
tuz, karabiber, isot ve zerdeçal
Hazırlanması:
-Mantarları temizledikten sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın.
-Teflon tavada 1 kaşık sıvıyağı kızdırın, harlı ateşte 3 dakika mantarları soteleyin ve kenara alın.
- Tencerenizde 1 kaşık tereyağını eritin ve unu ilave edip kavurun, tencereyi kenara alın ve yavaşça 1 bardak kadar su ilave edip hızlıca karıştırın.
-Homojen bir görünüm elde edemezseniz blendırınızı devreye sokun.
-2 bardak suyu, etsuyunu, baharatları, sirkeyi, bütün soğanı, sarmısağı tencereye ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın.
-Mantarları tencereye ilave edin ve bir kasede kremayı, nişastayı, yumurta sarısını, kalan yarım bardak suyu iyice karıştırın.
-Hazırladığınız kremalı karışımı yavaşça tencere ilave edin(bu sırada çorbayı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
-Son olarak kıyılmış maydanozları ve yarım limon suyunu da tencereye ilave edip bir taşım kaynatın bütün soğanı ve bulabilirseniz sarmısağı tencereden alıp çorbayı servis edin.
8 Mart 2009 Pazar
Çıtır Börek
Galeta unlu ve fırınlanarak hazırlanan çıtır çıtır bir börek, iç malzemesini değiştirerek çin böreği tarzında da hazırlayabilirsiniz. Alternatif olarak tavuklu iç harcı için buraya bakabilirsiniz. Oldukça pratik bir börek, afiyet olsun...
Malzemeler:
6 adet yufka
1+2/3 su bardağı süt
1 yumurta
2/3 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı galeta unu
İç harcı için dilediğiniz bir malzeme
Hazırlanması:
-2/3bardak sütü, sıvıyağı ve yumurtayı bir kasede karıştırın.
-1 yufkayı tezgahınıza yayın ve arasına bu karışımdan sürün; üzerine 2. yufkayı kapatın.
-Sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı üçgenlere ayırın.(ben 8 parçaya ayırdım)
-Her bir yufkaya iç malzemelerini yerleştirin ve sigara böreğinden biraz daha kalın olacak şekilde sarın.
-Diğer yufkalarıda aynı şekilde hazırlatın ve hazırladığınız her böreği önce kalan 1 bardak süte sonrada galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
-10-15 dk dinlendirdiğiniz börekleri 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Malzemeler:
6 adet yufka
1+2/3 su bardağı süt
1 yumurta
2/3 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı galeta unu
İç harcı için dilediğiniz bir malzeme
Hazırlanması:
-2/3bardak sütü, sıvıyağı ve yumurtayı bir kasede karıştırın.
-1 yufkayı tezgahınıza yayın ve arasına bu karışımdan sürün; üzerine 2. yufkayı kapatın.
-Sigara böreğinde olduğu gibi yufkayı üçgenlere ayırın.(ben 8 parçaya ayırdım)
-Her bir yufkaya iç malzemelerini yerleştirin ve sigara böreğinden biraz daha kalın olacak şekilde sarın.
-Diğer yufkalarıda aynı şekilde hazırlatın ve hazırladığınız her böreği önce kalan 1 bardak süte sonrada galeta ununa bulayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
-10-15 dk dinlendirdiğiniz börekleri 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
2 Mart 2009 Pazartesi
Kaymaklı Gevrek Poğaça
İsminden de anlaşılacağı gibi gevrek, ağızda dağılan bir poğaça; kıtır poğaça sınıfında şimdiye kadar yaptıklarımın en kıtırı bu oldu. Sanırım içindeki zeytinyağının bir etkisi bu; ayrıca evde mayaladığım yoğurdun kaymağını da hamura ilave ettim. Bu kadar fazla yağ kullanarak yaptığım hamurların pütürlü bir görünümü oluyordu. Bu sefer hamurumu ekmek makinamın taze hamurlar menüsü kullanarak hazırladım ve makinada yaklaşık 1 saat dinlendirdim. Hamurum oldukça homojen bir görünüme kavuştu.
Malzemeler:
2 yumurta(1 sarı üzerine)
1 çay bardağı yoğurt kaymağı
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr eritilmiş tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)
Peynir ve maydanoz
Susam
Hazırlanması:
-Yumurtaları(1 tanesinin sarısı ayrılacak), kaymağı, tereyağını, zeytinyağını,tuzu ve şekeri ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine un ve kabartma tozu eleyin; makinanızın taze hamurlar menüsünü seçin ve yoğrulan hamuru 1 saat dinlendirin.
-Fırın ısısını 180 dereceye getirin ve tepsinize yağlı kağıt serin.
-Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve içlerine peynirli-maydanozlu harç koyup sıkıca kapatın.
-Tepsiye dizdiğiniz poğaçalarınıza yumurta sarısı sürüp susam serpin ve ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
26 Şubat 2009 Perşembe
Bademli Kup
Sütlü tatlıları çikolatalı/kakaolu değilse pek sevmem ama bu kup küçük bir pastacık tadındaydı, bu ölçülerle yapılan bademli muhallebi kaşıkta sabit kalacak yoğunlukta, daha sıvı bir kıvam seviyorsanız nişastayı bir miktar azaltabilirsiniz. Meyvalarla yada altına kek yada bisküvi ufalanmış kuplarda servis edebilirsiniz. İsterseniz içine damla sakızı da ilave edebilirsiniz. Alternatifi fazla bir tarif...
Malzemeler:
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
1 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı labne peynir
1 pk vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
1 avuç tuzsuz badem
Hazırlanması:
-Bademleri ve vanilyayı mutfak robotunuza alın ve un haline gelinceye kadar robotunuz çalıştırın.
-Sütü tencerenize alın ve kaynatın, ocağı kısın.
-Suyu, yumurta sarısını, nişastayı ve pirinç ununu bir kavanoza koyup kapağını kapatın ve elinizde iyice çalkalayın.
-Hazırladığınız nişastalı karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ve sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
-Koyulaşmaya başlayan süte toz şekeri ve tereyağını ilave edin; 1-2 dk sonra ocaktan alın.
-Muhallebinize labne peynirini ve bademleri ilave edip mikserle 2-3 dk hızlı devirde çırpın.
-Porsiyonluk kaplara paylaştırdığınız muhallebiniz soğuduktan sonra krem şanti ve kremada eritilmiş çikolatayla süsleyin ve buzdolabında dinlendirip servis edin.
Malzemeler:
2,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tepeleme nişasta
1 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu
7 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı labne peynir
1 pk vanilya
1 çorba kaşığı tereyağı
1 avuç tuzsuz badem
Hazırlanması:
-Bademleri ve vanilyayı mutfak robotunuza alın ve un haline gelinceye kadar robotunuz çalıştırın.
-Sütü tencerenize alın ve kaynatın, ocağı kısın.
-Suyu, yumurta sarısını, nişastayı ve pirinç ununu bir kavanoza koyup kapağını kapatın ve elinizde iyice çalkalayın.
-Hazırladığınız nişastalı karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ve sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
-Koyulaşmaya başlayan süte toz şekeri ve tereyağını ilave edin; 1-2 dk sonra ocaktan alın.
-Muhallebinize labne peynirini ve bademleri ilave edip mikserle 2-3 dk hızlı devirde çırpın.
-Porsiyonluk kaplara paylaştırdığınız muhallebiniz soğuduktan sonra krem şanti ve kremada eritilmiş çikolatayla süsleyin ve buzdolabında dinlendirip servis edin.
23 Şubat 2009 Pazartesi
Alman Pastası(mayalı hamurla)
Benim nostaljik lezzetlerimdendir taze "Alman Pastası" ille de çikolata soslu, keki mahlepli ve mayalı hamurlu. Lise yıllarında en sevdiğim öğlen menülerinden birini oluştururdu. Şimdilerde tam da bana o günleri hatırlacak tarifi bulmanın keyfindeyim. Baktığım tariflerin büyük bir kısmında kek kısmının kabartma tozu ile yapıldığını gördüm, ama benim aradadığım lezzet mutlaka mayalı bir kekle yapılan Alman Pastası olmalıydı. Sonunda 1-2 değişiklikle Bizim Pastane'de gördüğüm tarifi uyguladım ve gerçekten sonuç muhteşem oldu. Zinnur Hanım'a tekrar teşekkür ederim, emeği ve yorumlara gösterdiği ilgisi için...Elde ettiğim hamurla 20-22 cm'lik ve 5 adet de küçük alman pastası( ara kremasını sürmekte acele edince kremanın akışkanlığının azizliğine uğradım tabiiki) elde ettim. Küçük pastalar için muffin kalıbını büyük pasta içinde kelepçeli kalıp kullandım. İsterseniz çikolatalı sos yerine üzerlerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.
Muzlu Alman Pastası tarifi için tıklayabilirsiniz.
Malzemeler:
Hamur için;
1/2 su bardağı ılık süt
2 adet oda ısısında yumurta
2 +1/4 su bardağı un
85 gr tereyağı( 6-8 parcaya ayrılmış)
5 yemek kasığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2+ 1/2 tatlı kasığı kuru maya
1/2 çay kaşığı mahlep
Krema için;
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
1/4 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya
4-5 çorba kaşığı tereyağı
Çikolatalı sos için;
40 gr sütlü çikolata(yada bitter çikolata)
2 çorba kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanması:
Hamurun Hazırlanması;
-Sütü küçük bir kaseye alın ve üzerine mayayı ilave edip, karıştırın. Bu karışıma 1 bardak un ilave edin ve tekrar hafifçe karıştırın(şekilsiz,kuru bir karışım oluyor) üzerini örtün ve diğer hazırlıkları yapana kadar bekletin.
-Tereyağı, şeker ve tuzu mutfak robotunuza alın; robotu 1 saniyelik sürelerle çalıştırıp karışımın pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayın.
-Bu karışıma teker teker yumurtaları ekleyip aşağıdaki görünümü alana kadar robotunuzu çalıştırın.
-Hazırladığınız karışıma kalan unu, mahlepi ve beklettiğiniz mayalı karışımı ilave edin ve robotunuzu 1'er saniyelik sürelerle çalıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edin.
-Hamurunuz pürüzsüz bir görünüm alınca robotunuzu 15 saniye aralıksız çalıştırın.Sonuçta aşağıdaki gibi elastik ve hafif yapışkan bir hamurunuz oluyor.
-Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve hafifçe yoğurarak üzerinde kat oluşmayacak şekilde toparlayın.Aşağıdaki resimdeki gibi düzgün bir hamur elde edin ve bu haldeyken üzerini havluyla örtüp 5 dakika dinlendirin.
-23-25 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıt yerleştirin ve yanlarını da tereyağı ile yağlayın.
-Hamurunuzu yine üst kısmında ek olmayacak şekilde kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve bir çatalı 2 cm aralarla üzerine batırarak hamurda delikler açın.
-Kalıbınızın üstünü havluyla kapatın ve 30-40 dk mayalanması için bekletin.
-Mayalanan hamurunuzu önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kekinizi 10 dk sonra kalıptan çıkarın ve soğuması için ızgarada bekletin.
-Soğuyan kekinizi enine iki parçaya ayırın ve buzdolabında 2 saat dinlendirdiğiniz kremayı alttaki parçaya sürüp diğer parçayı üzerine kapatın ve üzerine ılık çikolatanızı kaşıkla yavaş yavaş gezdirin/sürün.
-Krema için; süt nişasta ve yumurtayı tencerenize alın ve mikserle hafifçe karıştırın, ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Toparlanmaya başlayan kremaya şekeri ilave edin ve 1-2 dk daha ocakta karıştırıp kenara alın.
-Kremaya vanilya ve tereyağı parçaları ilave edin ve kremanızı blendırla 3-4 dk yüksek devirde çırpın ve soğuması için kenara alın.(kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın)
-Çikolatalı sos için; çikolatanızı benmari usulü eritin ve benmari düzeneğini bozmadan kremayı+tereyağını ilave edip homojen bir görünüm alana kadar sosunuzu karıştırın ve ılık olarak kullanın.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...