Ana içeriğe atla

Tavuklu-Sebzeli Börek


Maalesef sebze yemeğini rahatlıkla tüketebilen bir aile olmadığımız için sebzeyi daha keyifli öğünler olarak sunmaya çalışıyorum.Durum böyle oluncada genellikle börek bu konudaki kurtarıcım oluyor.Aslında bu böreğin iç malzemesini sebzeli tavuk sote olarak da düşünebiliriz ama ben böreğini yapmayı tercih ediyorum.Sonuç olarak gerçekten oldukça lezzetli bir börek olduğunu söyleyebilirim.
Afiyet olsun...

Malzemeler:

5 ad. yufka
1 su b. yoğurt
1/2 su b. sıvıyağ
1/2 çay k. karbonat
1 yemek k. sirke
1 ad. tavuk göğsü
1 yemek k. limon suyu
1 ad. kırmızı biber
1 ad. kabak
1 ad.havuç
200 gr mantar
3 dal taze soğan
1 diş sarımsak
1/2 su b. rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek k. tereyağı ve sıvıyağ
isot,tuz,köri

Hazırlanması:

-Temizlenmiş dilimlenmiş mantarları kızgın tavada 1 kaşık tereyağı ve sarımsakla 3 dk. soteleyin ve tavadan alın.Sarımsak tavada kalsın.
-Tavukları küçük küpler şeklinde doğrayın ve mantarları sotelediğiniz tavaya eklediğiniz 3 kaşık sıvıyağ-köri ve tuzla yüksek ateşte 1-2 dakika soteleyin;ocağı kısın,tavaya 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin ve kapağı kapalı olarak tavukların suyunu tamamen çekmesini bekleyin.
-Tavuklar suyunu çekerken havucu,kabağı,kırmızı biberi kibrit çöpü şeklinde;taze soğanı 1 cm kalınlığında ve patatesi de küçük küpler şeklinde doğrayın.
-Suyunu çeken tavukları yağı tavada kalacak şekilde mantarların yanına alın ve yüksek ateşteki tavaya havucu,patatesi ve kırmızı biberi ekleyip 2-3 dk soteleyin; üzerine kabak ve taze soğanı ekleyip 2-3 dk daha sotelemeye devam edin.


-Ocağın altını iyice kısarak tuzu ve isotu ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.
-3-5 dk sonra tavaya tavuk ve mantarları ekleyin ve iyice karıştırın, bi kenarda soğumaya bırakın.
- Karbonatı, sirkeyi, yoğurt ve sıvıyağı sırayla birkaseye alın ve iyice karıştırın.
-Büyük bir borcamı yağlayın;aralarına sıvı malzeme sürerek toplam 3 yufkayı alta dizin ve araya tavuklu malzemeyi yerleştirin. (Alttaki yufka borcamdan taşsın fakat diğer ikisini büzerek sığdırın.)
-Kalan 2 yufkayı da büzerek ve aralarına yoğurtlu karışımı sürerek tepsiye yerleştirin.
-Alttaki taşan yufkayı en üsttekinin üzerine kapatın.
-Böreği dilimleyin ve kalan tereyağını küçük parçalar halinde dilimlerin üstüne yerleştirin.
-Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Yorumlar

  1. Merhaba tavuklu-sebzeli börek nefis görünüyor.Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. elmaşekeri; gerçekten iç malzemesi oldukça besleyici ve lezzetli oluyor.Sadece tavuk sote olarakda ikram edebilirsin.Ama o zaman son aşamada konserve dometesin varsa 1 çay bardağı ilave edip 5 dk. kısık ateşte çektirmeni tavsiye ederim.Bir de defne yaprağı eklersen harika bir aroması oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Sebzelerin rengarenk görüntüsü çok güzel, iştahı açılıyor insanın, böreğe geçmeden hepsini soteleyip bitiririm sanırım ben bu tarifte...ellerinize sağlık. paylaşım için tşkler...

    YanıtlaSil
  4. Gülsüm; ben de çok acıktıysam tarifi börek aşamasına kadar taşıyamıyorum zaten.Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…