19 Ocak 2009 Pazartesi

Ispanaklı , Kavurmalı Kiş


Leyya'nın bloggunda ıspanaklı kişi görüp, yapmaya karar verince -klasik bir yay burcu insanı gibi- en kısa zamanda faaliyete geçip kişimi yaptım. Bazı ufak değişiklikler ve ilave araştırmalar sonunda özünde Leyya'nın tarifine sadık kaldım.
İşin en yorucu kısmı ıspanakları yıkamak ve pişen kişi fotoğraflamak oldu. Özellikle de akşam öğünü olarak hazırladığım yemekleri fotoğraflamak konusunda hala sıkıntı yaşıyorum.
Hem yeterli ışık olmuyor hem de yemek bekleyenlere 2 poz daha alayım demek sıkıntılı bir durum açıkcası.
Kiş ve tart yapımında 1-2 hassas noktaya dikkat etmek gerekiyor.Öncelikle hamuru elinizle yoğurmamalı mümkünse mutfak robotu yada 2 büyük bıçak kullanmalısınız. Dinlendirme aşamalarını atlamamalı ve hamuru açarken dikkatli olmalısınız.(tarifte detaylı olarak anlatmaya çalıştım.
Biraz daha araştırayım iyice içime sinsin (kafam karışsın) derseniz buraya ve buraya bakın derim.Ama kiş tüm bu sıkıntıya ve riskli yapılışına değiyor mu diye sorarsanız; "yemesem aramam, ama aynı malzemelerle pide yapmayı düşünüyorum, hem daha kolay hem daha yağsız derim."
Ayrıca kullandığım peynir hellim tarzı yöresel bir peynir yani erimeyen ama güzel kızaran bir çeşit. Siz de onun yerine hellim yada antep peyniri kullanabilirsiniz.
Kuzu eti yerine de kavurma veya sucuk kullanılabilir.

Malzemeler:

-100 gr küp küp doğranmış soğuk tereyağı
-3 çorba kaşığı buzlu su
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz şeker
-2 bardak un

Üzeri için;
-1 demet ıspanak(ayıklanmamış hali yaklaşık 500 gr.)
-1 soğan(benim kullandığım epey büyüktü)
-1 su bardağı peynir
-200 gr kuzu kuşbaşı
-1 diş sarımsak, 1 kaşık üzüm sirkesi
-2 kaşık sıvıyağ
-100 gr krema
-1/2 bardak süt
-2 yumurta sarısı
-tuz, karabiber, isot, muskat(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Etleri düdüklüde sarımsak ve 1 kaşık sirke ile yumuşayıncaya kadar pişirin; suyunu süzün ve 1 kaşık yağ ilave edilmiş tavada soteleyip tuzlayın.
-Etleri tavadan alın ve aynı tavaya 1 kaşık daha sıvıyağ ilave edip küçük doğranmış soğanları kısık ateşte soteleyin.
-Ayıklanmış ıspanağı 2 cm kalınlığında doğrayın ve yavaş yavaş tavaya ilave edip üzerini kapakla kapatın.
-Ara ara ıspanağı karıştırın ve çok fazla ölmesine izin vermeden ocaktan alın.
-Tuzunu ve baharatlarını ilave edin ve soğuması için kenara alın.
-Oldukça soğuk olan tereyağını, şekeri, tuzu ve unu kum görüntüsü alıncaya kadar mutfak robotunda karıştırın.

-Daha sonra oldukça soğuk olan suyu -daha yumuşak bir lezzet arıyorsanız yoğurt kullanabilirsiniz- bu karışıma ilave edin ve robotunuzu tekrar çalıştırın.
-Hamurunuz aşağıdaki görünümü alınca oldukça hızlı bir şekilde hamuru top şeklinde sıkıştırın ve buzdolabı torbasına alıp buzdolabında 30 dk. dinlendirin.


-Bu dinlenmenin sonunda kalıbınızı hazırlayın ve fırınınızı 200 derece sıcaklığa getirin.
-Artık hızlı bir şekilde ve hamuru elinizle fazla müdahale etmeden unlanmış tezgaha alın ve ortasına merdaneyle bastırıp dışa doğru açın.
-Hamur oldukça yağlı olduğu için normal hamurlar gibi ileri geri ezerek açarsanız hamurunuz dağılır. Merdaneyi sürekli ortasına bastırın ve dışa doğru açıp hamurunuzu 90 derece döndürün, tekrar açın.
-Bu şekilde hamurunuzu incelene kadar açın, merdaneye sarıp kalıbınıza yerleştirin.
-Bu aşamada 2 farklı görüş var;
1.Hamurun üzerine malzemeyi yerleştirin ve fırınlayın.
2.Hamurun üzerine yağlı kağıt serin ve ağırlık yapması için ortasını tamamen kaplayacak şekilde kuru fasulye tarzı bir bakliyat dökün.(hamurun gereksiz kabarmasını önlemek için)Hamuru 15 dk. kadar ön pişirmeden geçirin.Daha sonra malzemeyi döküp 20 dk daha pişirin.
-Ben hamura 200 derecede 15 dk ön pişirme uyguladım ama ağırlık kısmını artık epey sıkıldığım için pas geçtim. Tabii ki ortası yer yer kabardı; sonra malzemeyi döküp 15-20 dk daha pişirdim.
-Hamuruma öncelikle soğuyan ıspanakları, daha sonra kuşbaşı etlerimi, en üstede rendelenmiş peynirimi ilave ettim.
-Sosu için sütü, kremayı ve yumurta sarılarını iyice karıştırın ve kaşık yardımıyla kişin üzerine dökün.
-Benim kişim 20 dk sonunda aşağıdaki görünümü aldı, servis için biraz ılınmasını beklemekte fayda var; çünkü hamur kırılabiliyor.(tecrübe ettim)

Afiyet olsun....

6 yorum:

  1. mmm oldukça güzel görünüyor gülmira.tarif benimkinden biraz farklı.ben hamuru ön pişirmeye tabi tutmadım..ama yinede kıtırdı..ben çok sevdim pideye tercih ederim doğrusu)pişme süresini yazmamışım evet))170 derecede yarım saat kadar pişirdim.200 derecede benim fırın resmen kavuruyor))hıı bir de resimleme olayı gerçekten büyük sorun bende de..çocuklar okuldan gelmeden bitirmeye çalışıyorum olayı)tekrar eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. hiç kiş yemedim yapmadım denenecekler listeme koydum bakalım sıra gelince pişiricem :)

    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Canımcım, kişin nefis görünüyor. Bu Leyya adamı baştan çıkarıyo. Aynından bende yapıcam. Ellerin dert görmez inşallah.
    Kucak dolusu sevgiler
    Canan

    www.mutfakbocugu.com

    YanıtlaSil
  4. leyya; ilgin için teşekkür ederim.Umarım bloga süreyi ve ısıyı yazabilirsin.çünkü tam pişirme aşamasında şimdi ne yapmalı olmuştum.Anlaşılan denemek isteyen çok arkadaş var; bilgi eksikliği çekmemiş olurlar.

    YanıtlaSil
  5. canan; teşekkür ederim. özellikle ilk gün o kadar baştan çıktımki akşam rüyamda kiş yapıyordum.

    YanıtlaSil
  6. ayşe; geniş bir vakit ve serin bir mutfak ayarlamanın tavsiye ederim.şimdiden kolay gelsin.

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...