23 Şubat 2009 Pazartesi
Alman Pastası(mayalı hamurla)
Benim nostaljik lezzetlerimdendir taze "Alman Pastası" ille de çikolata soslu, keki mahlepli ve mayalı hamurlu. Lise yıllarında en sevdiğim öğlen menülerinden birini oluştururdu. Şimdilerde tam da bana o günleri hatırlacak tarifi bulmanın keyfindeyim. Baktığım tariflerin büyük bir kısmında kek kısmının kabartma tozu ile yapıldığını gördüm, ama benim aradadığım lezzet mutlaka mayalı bir kekle yapılan Alman Pastası olmalıydı. Sonunda 1-2 değişiklikle Bizim Pastane'de gördüğüm tarifi uyguladım ve gerçekten sonuç muhteşem oldu. Zinnur Hanım'a tekrar teşekkür ederim, emeği ve yorumlara gösterdiği ilgisi için...Elde ettiğim hamurla 20-22 cm'lik ve 5 adet de küçük alman pastası( ara kremasını sürmekte acele edince kremanın akışkanlığının azizliğine uğradım tabiiki) elde ettim. Küçük pastalar için muffin kalıbını büyük pasta içinde kelepçeli kalıp kullandım. İsterseniz çikolatalı sos yerine üzerlerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.
Muzlu Alman Pastası tarifi için tıklayabilirsiniz.
Malzemeler:
Hamur için;
1/2 su bardağı ılık süt
2 adet oda ısısında yumurta
2 +1/4 su bardağı un
85 gr tereyağı( 6-8 parcaya ayrılmış)
5 yemek kasığı şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
2+ 1/2 tatlı kasığı kuru maya
1/2 çay kaşığı mahlep
Krema için;
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yumurta sarısı
1/4 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya
4-5 çorba kaşığı tereyağı
Çikolatalı sos için;
40 gr sütlü çikolata(yada bitter çikolata)
2 çorba kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanması:
Hamurun Hazırlanması;
-Sütü küçük bir kaseye alın ve üzerine mayayı ilave edip, karıştırın. Bu karışıma 1 bardak un ilave edin ve tekrar hafifçe karıştırın(şekilsiz,kuru bir karışım oluyor) üzerini örtün ve diğer hazırlıkları yapana kadar bekletin.
-Tereyağı, şeker ve tuzu mutfak robotunuza alın; robotu 1 saniyelik sürelerle çalıştırıp karışımın pürüzsüz bir görünüm almasını sağlayın.
-Bu karışıma teker teker yumurtaları ekleyip aşağıdaki görünümü alana kadar robotunuzu çalıştırın.
-Hazırladığınız karışıma kalan unu, mahlepi ve beklettiğiniz mayalı karışımı ilave edin ve robotunuzu 1'er saniyelik sürelerle çalıştırıp pürüzsüz bir hamur elde edin.
-Hamurunuz pürüzsüz bir görünüm alınca robotunuzu 15 saniye aralıksız çalıştırın.Sonuçta aşağıdaki gibi elastik ve hafif yapışkan bir hamurunuz oluyor.
-Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve hafifçe yoğurarak üzerinde kat oluşmayacak şekilde toparlayın.Aşağıdaki resimdeki gibi düzgün bir hamur elde edin ve bu haldeyken üzerini havluyla örtüp 5 dakika dinlendirin.
-23-25 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altına yağlı kağıt yerleştirin ve yanlarını da tereyağı ile yağlayın.
-Hamurunuzu yine üst kısmında ek olmayacak şekilde kalıbınıza bastırarak yerleştirin ve bir çatalı 2 cm aralarla üzerine batırarak hamurda delikler açın.
-Kalıbınızın üstünü havluyla kapatın ve 30-40 dk mayalanması için bekletin.
-Mayalanan hamurunuzu önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 30 dk üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Fırından aldığınız kekinizi 10 dk sonra kalıptan çıkarın ve soğuması için ızgarada bekletin.
-Soğuyan kekinizi enine iki parçaya ayırın ve buzdolabında 2 saat dinlendirdiğiniz kremayı alttaki parçaya sürüp diğer parçayı üzerine kapatın ve üzerine ılık çikolatanızı kaşıkla yavaş yavaş gezdirin/sürün.
-Krema için; süt nişasta ve yumurtayı tencerenize alın ve mikserle hafifçe karıştırın, ocağa alın ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Toparlanmaya başlayan kremaya şekeri ilave edin ve 1-2 dk daha ocakta karıştırıp kenara alın.
-Kremaya vanilya ve tereyağı parçaları ilave edin ve kremanızı blendırla 3-4 dk yüksek devirde çırpın ve soğuması için kenara alın.(kabuk bağlamaması için sık sık karıştırın)
-Çikolatalı sos için; çikolatanızı benmari usulü eritin ve benmari düzeneğini bozmadan kremayı+tereyağını ilave edip homojen bir görünüm alana kadar sosunuzu karıştırın ve ılık olarak kullanın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
-
Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bo...
-
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
Gulmira, ellerine saglik, cok istah acici gorunuyor. Ben de cikolatalisini yapmaya heveslendim simdi.
YanıtlaSilSevgiler,
Geçenlerde kursta yapmış yemiştik enfes ti eminimki de senin yaptığında enfestir arkadaşım :)
YanıtlaSilEllerine sağlık paylaşımların çok güzerl..
Zinnur;ben krokan türevi tadları sevmediğimden bademlisini yapmadım ama çikolatalısı gerçekten tam bana göreydi,mutlaka denemelisin.
YanıtlaSilSevde;sizin yaptığınızda mayalı hamurlamı hazırlanmıştı?
ellerine saglık haria gözüküyor
YanıtlaSilalman pastası çocukluğumun hatırasıdır bız kucukken annem yapardı
ıkı ufak delıkanlı ıle boyle uzun ugras ıslere nasıl vakıt buluyorsun vallahı tebrık edıyorum
kelebek;teşekkür ederim;buralarda tek hobim mutfakta sevdiğim şeylerle uğraşmak.Bazen ana yemekten önce bunları hazırlıyorum.
YanıtlaSilOoooo harikaaaaa. Görüntü muhteşemmmm eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlıkk:)
YanıtlaSilMutfaktaki deli(estağfurullah)teşekkür ederim;bu hafta 2 . kez yaptım, gerçekten iyi bir tarif...
YanıtlaSilBenimde çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerindendir:) Burda o vakitlet meşhur bir pastane vardı. Harçlıklarımda gider alırdım hep:) bayıla bayıla yerdim:)
YanıtlaSilAma bencede mayalısı olmalı!:)
Ellerine sağlık,sevgiler..
papatya prenses;teşekkür ederim; ben lise yıllarımda tanışmıştım,gerçekten aynı tadı yakaladım(hemde ev ortamında yapılmış) ümraniyede.çikolatalı ve mayalı olmalı
YanıtlaSiltarıfı denedım cok mutlu oldum hımmmm leziz
YanıtlaSil