24 Kasım 2008 Pazartesi
Yeşil Poğaça
Ali Erkan hiç bir zaman arasında peynir vb. bir iç malzemesi olan poğaçaları yemediği için yaklaşık 2 yıl önce bu poğaçanın tarifini ilk gördüğümde oldukça heyecanlanarak hemen yapmıştım.O zamandan beri hem yapımı çok kolay hem de oldukça besleyici olduğu için poğaça yapmaya karar verdiğimde genellikle bu tarifi uyguluyorum.Peynir ve maydanoz(elimin altında hazır varsa dereotu kullanıyorum) bu poğaçada hamurun kendisine eklenerek yoğruluyor. Dereotlu tarif için buraya bakabilirsiniz. Özellikle yemek konusunda oldukça seçici çocukları olan annelerin denemesini öneririm.Bazen un miktarının aşağı yukarı yarısını esmer un olarak kullanıyorum; o zaman poğaça çok kabarmıyor ama yine de lezzetli oluyor. Poğaçaya yeşil poğaça dememin sebebi maydanozu hamura kattığınız için çok tatlı yeşil bir hamur elde etmeniz; hatta oğlum bu poğaçaya fıstık poğaça diyor.
En iyi sonucu almak için bütün malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edin.
Malzemeler:
100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (yağsız olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet maydanoz yada dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu
Hazırlanması:
-Fırınınızı 190 dereceye getirin ve tepsisine yağlı kağıt serip kenara alın.
-Tereyağı, 2 yumurta(1 sarı üstü için ayrılcak) , 1/2 limon suyunda köpürtülmüş karbonat ve tuz büyük bir kasede iyice karıştırılır.
-Peyniri ve sapları kabaca ayıklanmış maydanozu mutfak robotuna koyup yeşil bir püre haline gelene kadar parçalayın.
-Peynirli karışımı da kaseye ekleyip karıştırın ve üzerine unu eleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Hamurdan küçük parçalar koparın ve poğaça şekli verip yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin.
-Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu yada susam serpin.
-Önceden ısıtılmış fırına poğaçaları sürün ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 20 dk)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
mrh gülmira gerçekten çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık...poğaçalara sadece karbonatmı kullanıyorsun maya kullansak nasıl olur acaba???
YanıtlaSildilfiruz; mayalı hiç denemedim ama sen cesaret eder denersen bana da sonucu bildirirsin umarım
YanıtlaSildeniyeceğim bir lezzet ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar;))
YanıtlaSilKardelen; teşekkür ederim ,umarım memnun kalırsın
YanıtlaSilMerhaba - Hamura maydanoz katarak renk vermek çok şık olmuş. Ellerinize sağlık.Cenk
YanıtlaSilCenk bey; sizede yorum yazdığınız için teşekkür etmek kısmet oldu sonunda,umarım sizin tarifleriniz gibi profesyonel tariflerimde olur.Teşekkür ederim
YanıtlaSil