Ana içeriğe atla

Yeşil Poğaça


Ali Erkan hiç bir zaman arasında peynir vb. bir iç malzemesi olan poğaçaları yemediği için yaklaşık 2 yıl önce bu poğaçanın tarifini ilk gördüğümde oldukça heyecanlanarak hemen yapmıştım.O zamandan beri hem yapımı çok kolay hem de oldukça besleyici olduğu için poğaça yapmaya karar verdiğimde genellikle bu tarifi uyguluyorum.Peynir ve maydanoz(elimin altında hazır varsa dereotu kullanıyorum) bu poğaçada hamurun kendisine eklenerek yoğruluyor. Dereotlu tarif için buraya bakabilirsiniz. Özellikle yemek konusunda oldukça seçici çocukları olan annelerin denemesini öneririm.Bazen un miktarının aşağı yukarı yarısını esmer un olarak kullanıyorum; o zaman poğaça çok kabarmıyor ama yine de lezzetli oluyor. Poğaçaya yeşil poğaça dememin sebebi maydanozu hamura kattığınız için çok tatlı yeşil bir hamur elde etmeniz; hatta oğlum bu poğaçaya fıstık poğaça diyor.
En iyi sonucu almak için bütün malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edin.


Malzemeler:

100 gr tereyağı
150 gr beyaz peynir (yağsız olursa daha iyi olur)
2 yumurta( 1 sarı üzerine)
1 çay kaşığı karbonat
1/2 limon suyu
1 demet maydanoz yada dereotu
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz(peynirin tuz oranına göre ayarlayın)
Susam ve çörek otu

Hazırlanması:

-Fırınınızı 190 dereceye getirin ve tepsisine yağlı kağıt serip kenara alın.
-Tereyağı, 2 yumurta(1 sarı üstü için ayrılcak) , 1/2 limon suyunda köpürtülmüş karbonat ve tuz büyük bir kasede iyice karıştırılır.
-Peyniri ve sapları kabaca ayıklanmış maydanozu mutfak robotuna koyup yeşil bir püre haline gelene kadar parçalayın.
-Peynirli karışımı da kaseye ekleyip karıştırın ve üzerine unu eleyin, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
-Hamurdan küçük parçalar koparın ve poğaça şekli verip yağlı kağıt döşediğiniz tepsiye dizin.
-Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, çörek otu yada susam serpin.
-Önceden ısıtılmış fırına poğaçaları sürün ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 20 dk)

Yorumlar

  1. mrh gülmira gerçekten çok güzel görünüyorlar,ellerine sağlık...poğaçalara sadece karbonatmı kullanıyorsun maya kullansak nasıl olur acaba???

    YanıtlaSil
  2. dilfiruz; mayalı hiç denemedim ama sen cesaret eder denersen bana da sonucu bildirirsin umarım

    YanıtlaSil
  3. deniyeceğim bir lezzet ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar;))

    YanıtlaSil
  4. Kardelen; teşekkür ederim ,umarım memnun kalırsın

    YanıtlaSil
  5. Merhaba - Hamura maydanoz katarak renk vermek çok şık olmuş. Ellerinize sağlık.Cenk

    YanıtlaSil
  6. Cenk bey; sizede yorum yazdığınız için teşekkür etmek kısmet oldu sonunda,umarım sizin tarifleriniz gibi profesyonel tariflerimde olur.Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…