19 Şubat 2009 Perşembe

Beşamel Sos


Beşamel sos , ana sos olarak çeşitli sosların yapımında kullanılır, çorbalar için yumuşak, sebze , kabuklu ve kabuksuz deniz ürünleriyle graten yaparken orta, köfte ve kroket yaparken koyu beşamel sos kullanılır. Dilerseniz karabiber ve muskat gibi baharatlarla sosunuzu tatlandırabilirsiniz. Ben özellikle graten yaparken yada fırın makarnada sosu rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırıp kullanıyorum. Beşamel sosun üzerine serpilen kaşar peynir fırınlama esnasında kabuklaşabiliyor.Tarif için "Makarnanın Sihirli Dünyası-Pastavilla-" kitabımdan alıntı yapıyorum.

Malzemeler:

Yumuşak Beşamel Sos
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Orta Beşamel Sos
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Koyu Beşamel Sos
4 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanması:

-Küçük bir tavada tereyağını eritin.
-
Unu ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun, unun kararmamasına ve tavanın dibine yapışmamasına dikkat edin.(ocağın altını çok açmamalısınız)
-Tavayı ocaktan kenara alın ve karıştırarak ılık sütü yavaş yavaş ilave edin ve tekrar tavayı ocağa oturtun.
-Tuz serpin ve 2-3 dakika pişirin. Sosun beklemesi gerekirse üzerini yağlayıp sıcak suyun içine oturtun ya da ara sıra karıştırarak kabuklanmasını önleyin.

2 yorum:

  1. bu güzel ve farklı tarifler için çok teşekkürler arkadaşım.emeğine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. sevil altunel;
    İlginiz için teşekkür ederim, umarım faydası oluyordur.

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...