Ana içeriğe atla

Nişastalı Omlet ve Kepek Unlu Krep



Annem çok iyi yemekler yapmasına rağmen tarif verme konusunda oldukça yeteneksiz sayılır. Kendisinden aldığım tarifler genel olarak fiyasko ile sonuçlandığından bu konu üstüne araştırma yapmaya karar verdim ve asıl sorunun annemin hiç bir tarifini ölçü ile yapmaması olduğunu farkettim.Herşeyi gözkararı yapıyor ve hemen hemen hiç yanılmıyor.Yukarıdaki omlet annemin gözkararı ölçülerle yaptığı ve yanında olduğum için bu ölçüleri alma şansı bulduğum tariflerden. Oldukça yumuşak ve kabarık bir omlet oluyor.
Alttaki krepse büyük oğlumun haftada 3-4 kez tükettiği krebin tarifi. Yemek seçen bir çocuk olmasına rağmen bunu bayılarak bitiriyor.


Malzemeler:

Omlet için;

1/2 su bardağı süt
1 çay kaşığı nişasta(tepeleme)
3 büyük yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı parmesan yada kaşar peyniri
tuz

Krep için;

1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağından 1 tatlı kaşığı eksik kepekli un
(beyaz unlada yapabilirsiniz)
1 yumurta
1 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
tuz ve 1/2 çay kaşığı şeker


Omletin Hazırlanması:

-Öncelikle nişasta, süt ve tuzu bir kaseye alıp iyice çırpın.
-Daha sonra yumurtaları ilave edin ve tekrar çırpın.
-Elde ettiğiniz homojen karışımı tereyağını erittiğiniz teflon tavaya dökün.(Karışım biraz sulu gibi gözükebilir.)
-Kısık ateşte tahta bir kaşıkla omleti ortasına doğru yavaş yavaş toparlayın. Omlet yamamen pişene kadar buna devam edin.
-Omletiniz piştikten sonra üzerine rende peyniri dökün ve hemen servis edin.

Krebin Hazırlanması:

-Tüm malzemeyi mutfak robotuna alıp karıştırın.
-İyice ısınmış orta boy bir tavaya(tavanıza yapışacağını düşünüyorsanız yarım tatlı kaşığı tereyağı ile tavanızı yağlayın) 1 kepçe kadar karışımdan dökün ve tavayı hafifçe çevirerek karışımın eşit miktarda yayılmasını sağlayın.
-Krep göz göz olunca spatulayla hızlıca diğer tarafını çevirin ve ocağı kısın.
-Spatula ile kontrol edin ve bu tarafıda kızardıysa krebi tabağınıza alın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…