Ana içeriğe atla

Tiramisu



Annemin eski dergilerinden not aldığım ve zamanla bazı ilaveler ve değişikliklerle bana göre tam ayarını tutturduğum bu tatlıyı kesinlikle denemenizi öneriyorum. Ben kakaolu pandispanyayla da denedim öyle de çok lezzetli oluyor. Evdeki kedidili bisküvilerinin stoğunu eritmek için bu sefer böyle yaptım. Ayrıca bu krema tarifini kuplarda yada kendinize göre geliştireceğiniz farklı alternatiflerde kullanabilirsiniz.
Not:Kedidili bisküvi kullanacaksanız ve bisküvilerin çok ıslak değilde kekimsi bir dokusu olmasını istiyorsanız(bu bisküviler süngerimsi bir dokuya sahip ve ıslatılınca çok çabuk yumuşuyorlar.) hazırladığınız şurubun yarısı 15-16 bisküvi ıslatmak için yeterli olacaktır. Hazır pandispanya kullanacaksanız şurubun tamamını kullanmanızı öneririm.

Afiyet olsun...

Malzemeler:

15- 16 tane sauyer(kedidili) bisküvi(Yada hazır kakaolu pasta keki)
40 gr. bitter yada sütlü çikolata(isteğe bağlı)
1 çorba kaşığı kakao

Şurup için;
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı neskafe
3-4 çorba kaşığı şeker(damak tadınıza göre)

Kreması İçin;

2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un(tepeleme)
7 çorba kaşığı şeker
1 pk labne peynir
1 pk vanilya
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-2 su bardağı süt ve elenmiş unu fokurdayıncaya kadar sürekli karıştırın.
-Bu aşamadan sonra mikserinizin düşük hızıyla karıştırmaya başlayın ve sırayla şeker, labne peynir ve vanilyayı ekleyin.
-Homojen bir karışım elde ettikten sonra tencerenizi ocaktan alın ve mikserinizi en yüksek devrine getirerek karıştırmaya devam edin; bu sırada bir tabağa ayırdığınız yumurta sarısını yavaşça tam mikserin uçlarının olduğu kısma akıtın.
-Karıştırma işlemine 2-3 dk daha devam edin ve tencereyi bir kenara alıp(ben bu aşamada 1 kaşık tereyağı ekleyip karıştıryorum) ara sıra karıştırarak soğumasını ekleyin.Kremanın biraz akışkan olması gerekiyor.
-Çikolatanızı da erimeden kesebilmek için bu aşamada buzluğa koyun.
-Bu arada şurup malzemelerinin hepsini karıştırıp bir taşım kaynatın.
-Krema akışkan olduğundan bisküvileri 2 kat olarak kullanacağınız uygun bir kalıp ayarlayın ve ilk yarısını kalıba dizin.(Benim bisküvilerin genişliğinde küçük dikdörtgen bir borcamım var onu kullanıyorum)
-Ilınmış şurubun yarısını kaşıkla bisküvilerin üzerine yavaşça gezdirin.
-Kremanın yarısını bisküvilerin üzerine dökün.
-Buzlukta soğuttuğunuz çikolatayı kesme tahtasında iri iri doğrayın(daha doğrusu kırın) ve kremanın üstüne dökün.
-Kalan bisküvileri de üste dizin, kaşıkla yavaş yavaş şuruplayın ve kremanın tamamını en üste dökün.
-Buz dolabında en az 4 saat en iyisi 1 gece dinlendirin ve servis yapmadan önce üzerine çay süzgeci ile kakao eleyin.

Yorumlar

  1. Merhaba Gülmira,

    Bloglar dünyasına hoşgeldin.Kısa zamanda birsürü tarif eklemişsin ellerine sağlık.Devamınıda bekliyorum.Takibimdesin.

    Sevgilerimle*

    YanıtlaSil
  2. Hadiye; aslında eşim bu durumdan pek hoşnut değil ya mutfaktayım, ya resim çekiyorum ya da bilgisayar başında.Ama yazmak istediğim çok tarifim var hala,takip ettiğin için ayrıca teşekkür ederim.Boşa gitmediğini görmek güzel

    YanıtlaSil
  3. :) harika görünüyo, ama ben 1 gece beklemesine sabredemem sanırım :) eline sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…