Ana içeriğe atla

Kar Keki


Tam olarak soğuk ve kapalı havalarda evde sıcak bir fincan çayla huzur bulma keki; içi yumuşak ama hafif kıtır bir kabuğu var, ben portakal kabuğu ile yapıyorum ama siz isterseniz limon kabuğu da kullanabilirsiniz. Aslında bu benim elmalı çörek tarifimin keke dönüştürülmüş hali; tarçın, ceviz, pudra şekeri, kakao ne seviyorsam ilave ettim, ama elmayı çıkardım.


Malzemeler:

175 gr oda sıcaklığında tereyağı yada margarin
1 yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı un
1 portakal kabuğu
4 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kakao

Hazırlanması:

-Geniş bir kalıbı(ben 30 cm'lik kare borcam kullanıyorum) iyice yağlayın ve kenara alın.
-Fırınınızın ısısını 200 dereceye getirin.
-Portakal kabuğunu mutfak robotuna alın ve şekerle birlikte kabuklar iyice ufalanana kadar doğrayın. (Şekerle doğranması portakal kabuğunun aromasını iyice ortaya çıkarır)
-Tereyağını,yumurtayı yoğurdu çukur bir karıştırma kabına alın ve iyice karıştırın.
-Bu karışıma tarçın, vanilya, portakal kabukları ve cevizi ilave edip tekrar karıştırın.
-Daha sonra elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyin ve hamuru iyice yoğurun
-Elde ettiğiniz hafif yapışan yumuşak hamuru kalıbınıza alın ve elinizle bastırarak kalıba yayın.
-Kekinizi ısınmış fırına koyun ve üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
-Ilınan kekinizi porsiyonlara ayırın ve üzerine çay süzgeci ile pudra şekeri sonrada kakao eleyin.

Yorumlar

  1. Gulmira,
    Guzel sozlerin icin tesekkurler, profilinde e-mailini bulamadim. Bence gayet guzel yemeklerin var. Tiramisu'yu canim cekti.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Turk Anne; e-mailimi eklemeyi şimdilik düşünmedim, tiramisu benimde favorim.Çocuklarınla güzel günler dilerim

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık canım çok leziz görünüyor...




    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. serinmavi; teşekkür ederim, umarım denersin.

    YanıtlaSil
  5. KEŞKE ŞU GÖRDÜĞÜMÜZ DİLİMLERİ BİR DE IŞINLAYABİLSEK BİRBİRİMİZE DEMİ.YA CANIM KEK ÇEKTİ VALLAHİ. ELLERİNE SAĞLIK. SEVGİLERLE.

    YanıtlaSil
  6. bahar,teşekkür ederim,şimdilik sadece tarifleri ışınlayabiliyorum.İnan bende annemin yemeklerini hatırlayınca ışın olayını düşünmüyor değilim.sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…