23 Kasım 2008 Pazar
Mantarlı Tavuk
Mutfakta kolaylıkla bulunabilecek malzemelerle yapılan bir yemek tarifi ararken yine annemin kitapları yardımıma koştu.(Sofra Türk ve Dünya Yemekleri Ansiklopedisi) Bu tarif hazırlaması kolay ama farklı bir lezzeti olan misafir ağırlarken bile hazırlanabilecek ana yemeklerden. Özellikle yemek tecrübesi olmayanlar lütfen bu tarifi denemekten korkmayın.
Malzemeler:
3 parça tavuk göğsü yada 6 parça kemiksiz tavuk pirzola
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarmısak
250 gr mantar
1 su bardağı tavuk suyu su
2 çorba kaşığı elma sirkesi
tuz, kekik,karabiber(bana yarımşar çay kaşığı yetiyor)
defne yaprağı(ben biberiye kullandım)
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Hazırlanması:
-Mantarların saplarını ayıklayın; süngerimsi bir dokusu olduğu için suyun altında üst kabuklarını soymadan hızlıca yıkayın ve süzgece alın.(çukur kısımları alta doğru bakarsa daha iyi olur)
-Soğanı piyazlık doğrayın ve tavuk göğüslerini enlemesine 2 cm'lik parçalara ayırın.
-Büyük bir tavaya sıvıyağı koyun ve yağ kızınca; ezilmiş sarmısağı, soğanları ve tavuk parçalarını tavaya ekleyin, orta ateşte tavukları sık sık çevirerek 8-10 dk kızartın.
-Kepçeyle tavuk parçalarını, soğan ve sarmısağı bir tabağa alıp tavadaki kalan yağı dökün.
-Mantarları dilimleyin, tavaya tereyağını alın ve harlı ateşte mantarları 3 dk soteleyin.(burdaki püf noktası tavanız küçükse yani mantarlar çok fazla üst üste binerse hemen sulanır)
-Mantarları da tavukların üstüne alın.
-Geniş bir tencereyi ocağa koyun ve orta ısıya getirip içine önce sirkeyi sirke kaynadıktan sonraa tavuk suyunu (tavuk suyu yoksa suyu), kekiği, karabiberi,tuzu ve defne yaprağını ekleyin ve karıştırarak kaynamasını bekleyin.
-Nişastayı 2 kaşık suda eritin ve tencereye ekleyip sürekli karıştırın.
-Karışım koyulaşınca tabağa aldığınız tüm malzemeyi bu karışıma ilave edin ve ara sıra tavukları alt üst ederek kısık ateşte 20-25 dk kapağı kapalı pişirin.
-Servis ederken tavuk parçalarının üzerine ve tabağın kenarına sostan ve mantarlardan ilave etmeyi unutmayın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder