Ana içeriğe atla

Evde Kestane Keyfi


Buz gibi havada o güzel kokusuyla kim bilir kaç kişinin başını döndürür kestane; her ne kadar sokakta yemenin daha keyifli olacağı düşünülsede özellikle çocuklu aileler için evde kestane keyfi başka oluyor. Sadece 1-2 püf noktasına dikkat ederseniz kestaneleriniz sokak kestanesini aratmayacaktır. Aslında olay kestane kesildikten sonra sıcak suda 20 dk bekletip teflon tavada pişirmekten ibaret ama detay isteyenler için yapılış aşamalarını maddeledim.



-Kestanelere doğrama tahtasında küçük bir bıçak yardımıyla enine çizgiler atın.
-Bütün kestaneleri geniş bir kaba alın ve üzerlerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
-Yaklaşık 20dk. kestaneleriniz bu suda bekletin böylece kabukları çok kolay çıkacaktır.
-Kapaklı teflon bir tavayı ocağa alın ve yüksek ateşte iyice ısınınca sudan çıkardığınız kestaneleri üst üste binmeyecek şekilde içine dökün.
-Kapağını kapatın, ocağı orta ısıya getirin ve yaklaşık 2-3 dk sonra kestanelerin altı karardıysa diğer tarafını çevirin ve kapağını kapatıp 1 dk sonra ocaktan alın.
-Kestaneler sıcakken tamamını soyarsanız kabuklarının ne kadar kolay çıktığını göreceksiniz.

Yorumlar

  1. Gulmira kestane tutan minik eller cok tatli:) Kabuklar kolay cikiyor demene ragmen fotografta pek de iyi catlamamislar gibi. Biz keserken lazerli bicak kullaniyoruz. Bir daha ki sefere oyle dene istersen, benim sitedeki fotogralarda oldugu gibi tamamen acildigini goreceksin.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Zeynep, gözünden kaçmamış; aslında o kestaneler dünden arta kalan pimemiş kestanelerdi.Elimi poşede daldırdım ve kesildiğini görünce eşim jest yapıp hepsini kesmiş diye düşündüm ama sadece 2-3 tanesini kesmiş.Ben de olduğu gibi önce suya sonra tavaya attım kesilmemesine rağmen çabuk soyuldular, su yöntemini dene lütfen.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…