Kış Böreği

Aslında yoğurtlu ıspanak ve zeytinyağlı pırasaya asla hayır demem. Ama ıspanak ve pırasanın bu haline kimse hayır demez sanırım. Şimdiye kadar kime ikram ettiysem tarifi istenen bir börek oluncu bloga yazmak için hemen sıradaki yerini aldı. Zor gibi görünebilir ama en fazla yarım saatinizi alacaktır.Tarifi uzun yazmamın sebebi gözünüzü korkutmak değil detayları paylaşmak sadece, bu arada aşağıdaki fotoğraf karışık görünebilir ama -üzerine tıklarsanız resimlerin büyük hallerini görebilirsiniz; böreğin iç malzemesini de görmenizi istedim.


Malzemeler:

300 gr ıspanak
200 gr mantar
100-150 gr kıyma
1 ad. pırasa
1 küçük soğan(bazen 3-4 dal taze soğan kullanıyorum)
1 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
2 kaşık sıvıyağ
tuz, muskat yada karabiber, isot
2-3 yemek kaşığı kırık ceviz
4 ad. yufka
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karbonat

Hazırlanması:

-Mantarları temizledikten sonra incecik dilimleyin; ıspanak, pırasa ve kullanacaksanız taze soğanları ayıklayıp yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın.
-Ispanakları irice, pırasaları ve kuru soğanı ince ve varsa taze soğanları 1 cm kalınlığında doğrayın.
-Geniş bir tavaya tereyağı ve sarmısağı alın ve iyice kızdıktan sonra mantarları atın ve sürekli karıştırarak 3 dk soteleyin.
-Mantarları tavadan alın; tavaya 2 kaşık sıvıyağ ekleyip kuru soğan ve pırasayı ilave edip 1-2 dk soteleyin.
-Kıymayı da tavaya ilave edin ve iyice kavurduktan sonra önce taze soğanları 1-2 dk sonra ıspanakları ilave edin; biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapatın ve rengi döndükten sonra ocaktan alın.
-Baharatlarını ve tuzunu ilave ettikten sonra ağzı açık olarak soğuması için kenara alın.
-İç malzemesi soğurken; yoğurt, sıvıyağ ve karbonatı geniş bir kaseye alın ve iyice karıştırın.(karbonat karışımı köpürteceği için kaseniz büyük olmalı)
-Tezgahınıza yada hamur sofranıza yufkalardan birini yayın ve yoğurtlu karışımdan her tarafına sürün.
-İkinci yufkayı da bu yufkanın üzerine dikkatlice serin ve tekrar her tarafına yoğurtlu karışımdan sürün.
-Yufkaları sigara böreği hazırlarken kestiğiniz gibi 8 üçgen oluşacak şekilde kesin.
-İç harcınıza cevizleri de ilave edin ve karıştırın ve her üçgenin dış kenarına 2 çorba kaşığı kadar iç malzeme koyun.
-Börekleri sigara böreği sarar gibi(iç malzeme dökülmesin diye 2 kenarından hafifçe katlayarak) ama daha geniş saralım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim.
-Fırınınızın ısısını(turbo fırın) 170 dereceye getirin ve diğer2 yufkayada aynı işlemleri uygulayın.
-Böreklerin hepsini tepsiye yerleştirdikten sonra üstlerine tekrar yoğurtlu karışımdan sürün ve sıcak fırına sürün.(ben alttan 2. sıraya koyuyorum)
-Üstleri kızardıktan sonra fırından alın ve 10 dk sonra servis edin.

Yorumlar

  1. Gülmira;
    ben mantar sevmiyorum, mantar yerine ne olabilir?

    YanıtlaSil
  2. aysel; aslında mantarı bende hiç sevmiyorum ama bu börekte hiç farketmeden yiyebiliyorum.Ama mantarı hiç yiyemiyorsan kıyma miktarını biraz arttırıp fazladan 1 pırasa daha koyabilirsin yada hiç bir ilavede bulunmaz mantarı çıkarırsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Profiterol

Pastane Poğaçası(sıvı yağlı)

Güveçte Yoğurt