Ana içeriğe atla

Kış Böreği

Aslında yoğurtlu ıspanak ve zeytinyağlı pırasaya asla hayır demem. Ama ıspanak ve pırasanın bu haline kimse hayır demez sanırım. Şimdiye kadar kime ikram ettiysem tarifi istenen bir börek oluncu bloga yazmak için hemen sıradaki yerini aldı. Zor gibi görünebilir ama en fazla yarım saatinizi alacaktır.Tarifi uzun yazmamın sebebi gözünüzü korkutmak değil detayları paylaşmak sadece, bu arada aşağıdaki fotoğraf karışık görünebilir ama -üzerine tıklarsanız resimlerin büyük hallerini görebilirsiniz; böreğin iç malzemesini de görmenizi istedim.


Malzemeler:

300 gr ıspanak
200 gr mantar
100-150 gr kıyma
1 ad. pırasa
1 küçük soğan(bazen 3-4 dal taze soğan kullanıyorum)
1 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
2 kaşık sıvıyağ
tuz, muskat yada karabiber, isot
2-3 yemek kaşığı kırık ceviz
4 ad. yufka
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karbonat

Hazırlanması:

-Mantarları temizledikten sonra incecik dilimleyin; ıspanak, pırasa ve kullanacaksanız taze soğanları ayıklayıp yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın.
-Ispanakları irice, pırasaları ve kuru soğanı ince ve varsa taze soğanları 1 cm kalınlığında doğrayın.
-Geniş bir tavaya tereyağı ve sarmısağı alın ve iyice kızdıktan sonra mantarları atın ve sürekli karıştırarak 3 dk soteleyin.
-Mantarları tavadan alın; tavaya 2 kaşık sıvıyağ ekleyip kuru soğan ve pırasayı ilave edip 1-2 dk soteleyin.
-Kıymayı da tavaya ilave edin ve iyice kavurduktan sonra önce taze soğanları 1-2 dk sonra ıspanakları ilave edin; biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapatın ve rengi döndükten sonra ocaktan alın.
-Baharatlarını ve tuzunu ilave ettikten sonra ağzı açık olarak soğuması için kenara alın.
-İç malzemesi soğurken; yoğurt, sıvıyağ ve karbonatı geniş bir kaseye alın ve iyice karıştırın.(karbonat karışımı köpürteceği için kaseniz büyük olmalı)
-Tezgahınıza yada hamur sofranıza yufkalardan birini yayın ve yoğurtlu karışımdan her tarafına sürün.
-İkinci yufkayı da bu yufkanın üzerine dikkatlice serin ve tekrar her tarafına yoğurtlu karışımdan sürün.
-Yufkaları sigara böreği hazırlarken kestiğiniz gibi 8 üçgen oluşacak şekilde kesin.
-İç harcınıza cevizleri de ilave edin ve karıştırın ve her üçgenin dış kenarına 2 çorba kaşığı kadar iç malzeme koyun.
-Börekleri sigara böreği sarar gibi(iç malzeme dökülmesin diye 2 kenarından hafifçe katlayarak) ama daha geniş saralım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim.
-Fırınınızın ısısını(turbo fırın) 170 dereceye getirin ve diğer2 yufkayada aynı işlemleri uygulayın.
-Böreklerin hepsini tepsiye yerleştirdikten sonra üstlerine tekrar yoğurtlu karışımdan sürün ve sıcak fırına sürün.(ben alttan 2. sıraya koyuyorum)
-Üstleri kızardıktan sonra fırından alın ve 10 dk sonra servis edin.

Yorumlar

  1. Gülmira;
    ben mantar sevmiyorum, mantar yerine ne olabilir?

    YanıtlaSil
  2. aysel; aslında mantarı bende hiç sevmiyorum ama bu börekte hiç farketmeden yiyebiliyorum.Ama mantarı hiç yiyemiyorsan kıyma miktarını biraz arttırıp fazladan 1 pırasa daha koyabilirsin yada hiç bir ilavede bulunmaz mantarı çıkarırsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…