

Malzemeler:
300 gr ıspanak
200 gr mantar
100-150 gr kıyma
1 ad. pırasa
1 küçük soğan(bazen 3-4 dal taze soğan kullanıyorum)
1 diş sarımsak
1 kaşık tereyağı
2 kaşık sıvıyağ
tuz, muskat yada karabiber, isot
2-3 yemek kaşığı kırık ceviz
4 ad. yufka
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı karbonat
Hazırlanması:
-Mantarları temizledikten sonra incecik dilimleyin; ıspanak, pırasa ve kullanacaksanız taze soğanları ayıklayıp yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın.
-Ispanakları irice, pırasaları ve kuru soğanı ince ve varsa taze soğanları 1 cm kalınlığında doğrayın.
-Geniş bir tavaya tereyağı ve sarmısağı alın ve iyice kızdıktan sonra mantarları atın ve sürekli karıştırarak 3 dk soteleyin.
-Mantarları tavadan alın; tavaya 2 kaşık sıvıyağ ekleyip kuru soğan ve pırasayı ilave edip 1-2 dk soteleyin.
-Kıymayı da tavaya ilave edin ve iyice kavurduktan sonra önce taze soğanları 1-2 dk sonra ıspanakları ilave edin; biraz karıştırdıktan sonra kapağını kapatın ve rengi döndükten sonra ocaktan alın.
-Baharatlarını ve tuzunu ilave ettikten sonra ağzı açık olarak soğuması için kenara alın.
-İç malzemesi soğurken; yoğurt, sıvıyağ ve karbonatı geniş bir kaseye alın ve iyice karıştırın.(karbonat karışımı köpürteceği için kaseniz büyük olmalı)
-Tezgahınıza yada hamur sofranıza yufkalardan birini yayın ve yoğurtlu karışımdan her tarafına sürün.
-İkinci yufkayı da bu yufkanın üzerine dikkatlice serin ve tekrar her tarafına yoğurtlu karışımdan sürün.
-Yufkaları sigara böreği hazırlarken kestiğiniz gibi 8 üçgen oluşacak şekilde kesin.
-İç harcınıza cevizleri de ilave edin ve karıştırın ve her üçgenin dış kenarına 2 çorba kaşığı kadar iç malzeme koyun.
-Börekleri sigara böreği sarar gibi(iç malzeme dökülmesin diye 2 kenarından hafifçe katlayarak) ama daha geniş saralım ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirelim.
-Fırınınızın ısısını(turbo fırın) 170 dereceye getirin ve diğer2 yufkayada aynı işlemleri uygulayın.
-Böreklerin hepsini tepsiye yerleştirdikten sonra üstlerine tekrar yoğurtlu karışımdan sürün ve sıcak fırına sürün.(ben alttan 2. sıraya koyuyorum)
-Üstleri kızardıktan sonra fırından alın ve 10 dk sonra servis edin.
Gülmira;
YanıtlaSilben mantar sevmiyorum, mantar yerine ne olabilir?
aysel; aslında mantarı bende hiç sevmiyorum ama bu börekte hiç farketmeden yiyebiliyorum.Ama mantarı hiç yiyemiyorsan kıyma miktarını biraz arttırıp fazladan 1 pırasa daha koyabilirsin yada hiç bir ilavede bulunmaz mantarı çıkarırsın.
YanıtlaSil