Ana içeriğe atla

Buğdaylı Yoğurt Çorbası



Aslında ana yemek mi, çorba mı tam karar veremiyorum, ama oldukça doyurucu olduğunu söyleyebilirim. Yayla çorbasını biraz daha geliştirme çabalarımın sonucunda ortaya çıktı ama eminim bu çorbaya benzer pek çok yöresel çorba vardır. Benimse asıl yol göstericim yayla çorbası ve oğluma değişik tadlar yedirebilme arayışım oldu.Genelde evde tavuk yada et suyu elde ettiğim bir yemek hazırladıysam, akşamdan buğdayımı ve haşlanmış nohutum yoksa nohutumu ıslatıp ana hazırlığımı yapıyorum.Ben ev yoğurdu kullanıyorum hatta ekşimeye yüz tutmuş yoğurtla çok daha iyi sonuç alabilirsiniz.
Bu çorbanın kesilme riski olduğu için kapağı kapalı olarak ısıtmamaya, tuzunu çorbanız tam olarak kaynadıktan sonra atmaya ve sürekli karıştırarak pişirmeye-ısıtmaya dikkat edin.

Malzemeler(6 kişilik)

1 su bardağı haşlanmış nohut
1 kahve fincanı buğday
4 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 su bardağı tavuk veya et suyu(yoksa su da olabilir)
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
tuz,isot(yada pulbiber),kekik,nane,mor fesleğen(reyhan)

Hazırlanması:

-Bir gece önceden buğdayı sudan geçirip 1,5 su bardağı suyla küçük bir saklama kabına alıp buzdolabına bırakın.(Dışarıda kalınca ekşi bir kokusu oluyor.)
-Haşlanmış nohutunuz yoksa bir gece önceden yarım bardak nohutu ıslatın ve ıslatma suyunu süzüp üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın.(Düdüklü tencere kullanmıyorum çünkü nohutların kabukları soyulacak kadar haşlanmalarını istemiyorum.)
-Buğdaylar diriliğini kaybettikten sonra haşlanmış nohutu ve tavuk suyunu da ekleyin, ocağın altını kısın.(haşlanmış tavuğunuz varsa biraz didikleyip eklerseniz çok daha güzel oluyor)
-Mutfak robotunda; yoğurt,yumurta sarısı ve unu homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın.
-Hazırladığınız yoğurtlu karışımı çorbanızı sürekli karıştırarak yavaşça tencerenize ekleyin, ocağı orta ısıya getirin
-Çorbanız fokurdamaya başlayınca tekrar altını kısın, tuzunu atın.
-Küçük bir tavada tereyağını eritin ve baharatları(özellikle reyhan çok yakışıyor) ilave ederek biraz karıştırın.
-Çorbanıza erittiğiniz tereyağını da ekledikten sonra sıcak olarak tercihen köy ekmeği ile servis edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Ziyaretiniz için çok tşk ederim. bu çorbayı çok severim afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Craft Woman(kalp yapamıyorum üzgünüm),ben de iade-i ziyaretiniz için teşekkür ederim.Her zaman beklerim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…