Ana içeriğe atla

Firik Pilavı



Firik Antep yöresine ait bir bakliyat; buğdayın olgunlaşmadan toplanmasıyla elde ediliyor ve yeşil buğday olarak da adlandırılıyor. Füme peynir yada et seviyorsanız tam size göre bir bakliyat firik. Çünkü firik pilavı yediğinizde kullandığınız firiğin miktarına bağlı olarak baskın bir füme(is) tadı alırsınız. Antep yöresine ait bu pilavın yapımı bulgur pilavıyla tamamen aynı. Sadece aşağı yukarı 2/3 ölçek firik ve 1/3 ölçek bulgur kullanılarak yapılıyor. Ben domatesli ve biberli yaptım, ama sadesi yada etlisi de oluyor, tercih sizin. Bu arada firiğin diğer bakliyatlar gibi yüksek bir besin değeri olduğunu da söylemeliyim.Özellikle B vitamini açısından.
Yanında da bol köpüklü ayranla (ben kendi mayaladığım yoğurtla yaptım) ve mutlaka sevdiğiniz bir et yemeği ile gerçekten nefis bir pilav , değişik tadlar arayanlar için denenmesi gereken bir lezzet...

Malzemeler:

1 su bardağı firik
1/2 su bardağı bulgur
1 büyük domates
1-2 adet çarliston biber
2-2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz(kullanıyorsanız et bulyon da olabilir), isot

Hazırlanması:

-Bulguru ve firiği tel süzgeçte yıkadıktan sonra sularınız süzülmesi için kenara alın.
-Çarliston biberleri ayıklayın ve doğrayın.
-Doğranmış domates konserveniz yoksa domatesi soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
-Tereyağını ve sıvı yağı tencerede kızdırın ve biberleri ilave edip kavurun.
-Bulguru ve firiği ilave edip birkaç dakika kavurun.
-Domatesi ve suyu(daha diri pilav severseniz 2 bardak yetiyor) ilave edin.
-Tuzu ve isotu ilave edin, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp altını kısın.
-Tamamen suyunu çektikten sonra 15 dk kadar dinlendirip servis yapın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…