21 Kasım 2008 Cuma
Firik Pilavı
Firik Antep yöresine ait bir bakliyat; buğdayın olgunlaşmadan toplanmasıyla elde ediliyor ve yeşil buğday olarak da adlandırılıyor. Füme peynir yada et seviyorsanız tam size göre bir bakliyat firik. Çünkü firik pilavı yediğinizde kullandığınız firiğin miktarına bağlı olarak baskın bir füme(is) tadı alırsınız. Antep yöresine ait bu pilavın yapımı bulgur pilavıyla tamamen aynı. Sadece aşağı yukarı 2/3 ölçek firik ve 1/3 ölçek bulgur kullanılarak yapılıyor. Ben domatesli ve biberli yaptım, ama sadesi yada etlisi de oluyor, tercih sizin. Bu arada firiğin diğer bakliyatlar gibi yüksek bir besin değeri olduğunu da söylemeliyim.Özellikle B vitamini açısından.
Yanında da bol köpüklü ayranla (ben kendi mayaladığım yoğurtla yaptım) ve mutlaka sevdiğiniz bir et yemeği ile gerçekten nefis bir pilav , değişik tadlar arayanlar için denenmesi gereken bir lezzet...
Malzemeler:
1 su bardağı firik
1/2 su bardağı bulgur
1 büyük domates
1-2 adet çarliston biber
2-2,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
tuz(kullanıyorsanız et bulyon da olabilir), isot
Hazırlanması:
-Bulguru ve firiği tel süzgeçte yıkadıktan sonra sularınız süzülmesi için kenara alın.
-Çarliston biberleri ayıklayın ve doğrayın.
-Doğranmış domates konserveniz yoksa domatesi soyun ve küçük küpler halinde doğrayın.
-Tereyağını ve sıvı yağı tencerede kızdırın ve biberleri ilave edip kavurun.
-Bulguru ve firiği ilave edip birkaç dakika kavurun.
-Domatesi ve suyu(daha diri pilav severseniz 2 bardak yetiyor) ilave edin.
-Tuzu ve isotu ilave edin, karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp altını kısın.
-Tamamen suyunu çektikten sonra 15 dk kadar dinlendirip servis yapın.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Starbucks Kurabiyesi
Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...
-
Bu poğaçaların tarifi elimdeki kaynakta(Sofra dergisinin çok eski bir sayısı,Emine Beder'in tarifi) midye çörek olarak adlandırılmış ama...
-
Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, ta...
-
Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder