16 Kasım 2008 Pazar

Tavuklu-Sebzeli Börek


Maalesef sebze yemeğini rahatlıkla tüketebilen bir aile olmadığımız için sebzeyi daha keyifli öğünler olarak sunmaya çalışıyorum.Durum böyle oluncada genellikle börek bu konudaki kurtarıcım oluyor.Aslında bu böreğin iç malzemesini sebzeli tavuk sote olarak da düşünebiliriz ama ben böreğini yapmayı tercih ediyorum.Sonuç olarak gerçekten oldukça lezzetli bir börek olduğunu söyleyebilirim.
Afiyet olsun...

Malzemeler:

5 ad. yufka
1 su b. yoğurt
1/2 su b. sıvıyağ
1/2 çay k. karbonat
1 yemek k. sirke
1 ad. tavuk göğsü
1 yemek k. limon suyu
1 ad. kırmızı biber
1 ad. kabak
1 ad.havuç
200 gr mantar
3 dal taze soğan
1 diş sarımsak
1/2 su b. rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek k. tereyağı ve sıvıyağ
isot,tuz,köri

Hazırlanması:

-Temizlenmiş dilimlenmiş mantarları kızgın tavada 1 kaşık tereyağı ve sarımsakla 3 dk. soteleyin ve tavadan alın.Sarımsak tavada kalsın.
-Tavukları küçük küpler şeklinde doğrayın ve mantarları sotelediğiniz tavaya eklediğiniz 3 kaşık sıvıyağ-köri ve tuzla yüksek ateşte 1-2 dakika soteleyin;ocağı kısın,tavaya 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin ve kapağı kapalı olarak tavukların suyunu tamamen çekmesini bekleyin.
-Tavuklar suyunu çekerken havucu,kabağı,kırmızı biberi kibrit çöpü şeklinde;taze soğanı 1 cm kalınlığında ve patatesi de küçük küpler şeklinde doğrayın.
-Suyunu çeken tavukları yağı tavada kalacak şekilde mantarların yanına alın ve yüksek ateşteki tavaya havucu,patatesi ve kırmızı biberi ekleyip 2-3 dk soteleyin; üzerine kabak ve taze soğanı ekleyip 2-3 dk daha sotelemeye devam edin.


-Ocağın altını iyice kısarak tuzu ve isotu ekleyin ve tavanın kapağını kapatın.
-3-5 dk sonra tavaya tavuk ve mantarları ekleyin ve iyice karıştırın, bi kenarda soğumaya bırakın.
- Karbonatı, sirkeyi, yoğurt ve sıvıyağı sırayla birkaseye alın ve iyice karıştırın.
-Büyük bir borcamı yağlayın;aralarına sıvı malzeme sürerek toplam 3 yufkayı alta dizin ve araya tavuklu malzemeyi yerleştirin. (Alttaki yufka borcamdan taşsın fakat diğer ikisini büzerek sığdırın.)
-Kalan 2 yufkayı da büzerek ve aralarına yoğurtlu karışımı sürerek tepsiye yerleştirin.
-Alttaki taşan yufkayı en üsttekinin üzerine kapatın.
-Böreği dilimleyin ve kalan tereyağını küçük parçalar halinde dilimlerin üstüne yerleştirin.
-Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

4 yorum:

  1. Merhaba tavuklu-sebzeli börek nefis görünüyor.Ellerinize saglik..

    YanıtlaSil
  2. elmaşekeri; gerçekten iç malzemesi oldukça besleyici ve lezzetli oluyor.Sadece tavuk sote olarakda ikram edebilirsin.Ama o zaman son aşamada konserve dometesin varsa 1 çay bardağı ilave edip 5 dk. kısık ateşte çektirmeni tavsiye ederim.Bir de defne yaprağı eklersen harika bir aroması oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Sebzelerin rengarenk görüntüsü çok güzel, iştahı açılıyor insanın, böreğe geçmeden hepsini soteleyip bitiririm sanırım ben bu tarifte...ellerinize sağlık. paylaşım için tşkler...

    YanıtlaSil
  4. Gülsüm; ben de çok acıktıysam tarifi börek aşamasına kadar taşıyamıyorum zaten.Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...