30 Kasım 2008 Pazar

Ayva Tatlısı


Şimdiye kadar hiç ayva tatlısı yapmamıştım, ilk deneme için güvenilir bir kaynaktan yararlanmak istedim ve elimdeki yemek kitaplarını incelemeye başladım. Tarif "Eskimeyen Tatlar-Semahat Arsel-" kitabından, 10 kişilik olarak verilen tarif benim için fazla olduğundan ölçüleri 4 kişilik olacak şekilde böldüm.Sonuç gerçekten hiç de fena değildi. Bu tarifi denedikten sonra eminim sizde benim gibi düşüneceksiniz. Ben rengi daha kırmızı olsun diye bütün ayva çekirdeklerini pişme suyuna koydum, yani ayva tatlısı nasıl kırmızı olur diyorsanız doğal yolu budur.(Tarifte lohusa şekeri öneriliyor ama ben koymadım) Tatlı piştikten sonra sosu hafif jölemsi oldu; ama benim damak tadıma çok uygun bir kıvamdı .Daha akışkan bir sos tercih edeseniz pişme suyuna 3-5 çekirdekten fazla çekirdek atmayın. Servis sırasında kaymak öneriliyor ama ben kullanmadım.



Malzemeler:

2 orta boy ayva
2 su bardağı toz şeker
1/2 limon suyu
2 karanfil
2 su bardağı su
1 ekşi elma
40 gram lohusa şekeri(isteğe bağlı)
150 gr kaymak

Hazırlanması:

-Ayvaları soyduktan sonra uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısmını çıkarın.
-Büyük çelik bir tavaya ayvaları yerleştirin.
-Elmanın kabuğunu soyun, rendeleyin ve ayvaların ortasına birer tutam bölüştürün.
-Ayvaların üzerine şekeri bölüştürüp, limon suyunu, karanfilleri ve suyunu ilave edin.
-İster lohusa şekerini ister ayva çekirdeklerini tepsiye ekledikten sonra kapağı kapalı olarak yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin.
-1 saatin sonunda ayvalar yumuşadığı halde şerbetiniz koyulaşmadıysa ve rengi yeterince oturmadıysa ayvaları dikkatlice servis kabına alıp sosu 30 dakika daha pişirip sıcakken bir süzgeçten geçirerek (çekirdek sayısı fazla olacağı için süzerek ayıklamak daha kolay) ayvaları aldığınız servis kabına aktarmanızı tavsiye ederim.
-Soğuduktan sonra kaymakla servis yapın.

3 yorum:

  1. merhaba
    ziyaretiniz için teşekkür ederiz biz de iade-i ziyarete geldik
    aşıyı nerde vurdurduğunuzu merak ettim benim sorduğum sağlık ocağı henüz hiç birşeyden haberdar değildi zira.
    bu arada ayva tatlısını çok severim daha önce limon suyu katmak hiç aklıma gelmemişti bir de böyle deneyeceğim eminim çok lezzetli olacaktır
    sevgiler
    KeLeBeK

    YanıtlaSil
  2. Daha tembel halini yapıyorum. Sizin tarifteki gibi temizledikten sonra üstlerine her parçaya iki yemek kaşığı şeker ve tencereye de 1-1,5 su bardağı su koyuyorum. Serviste üstüne kaymak ya da beyaz krem şanti, ya da döğülmüş fındık-ceviz vs. Çenemi tutamayıp anlattım ya sizin ki daha abi görünüyo. Deneyeceğimdir;)

    YanıtlaSil
  3. Kelebek, gerçekten denemeni tavsiye ederim.
    hacer, aslında benimki de bana çok tembel gelmişti, hatta üşenip cevizli ve krem şantili fotoğrafını bile çekemedim

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...