Kayıtlar

Ocak, 2009 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Profiterol

Resim
Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 g…

Patatesli Kış Salatası

Resim
Salata yapımını neredeyse ana yemek yapımı kadar zor bulmuşumdur. Özellikle malzemelerin temizlenmesi aşaması bana -sanırım bir çok kişiye de- oldukça zor geliyor. Zaten salata malzemesinin temizliğinin ne kadar zor olduğunu öğrendiğimden beri çok kaliteli bir yer olsa da dışarıda yapılan salataları yiyemez oldum. Benim için tek başına yenilebilecek ana yemek kalitesinde bir salata; iyi bir diyet salatası olarak tüketebileceğiniz gibi ızgara tavuk ve balıkla da çok uyumlu. En azından bu salatanın sosunu kendi salatalarınızda denemenizi öneririm.


Malzemeler:

-1 orta boy haşlanmış sarı patates
-3-4 dal taze soğan
-1/2 demet roka
-1 orta boy göbek marul
-2 kaşık mısır
-3 kaşık sızma zeytinyağı
-1/2 limon suyu
-1 kaşık nar ekşisi
-1 çay kaşığı sumak
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 kaşık doğranmış dereotu
-3 adet alman tipi salatalık turşusu


Hazırlanması:

-Patatesi küp küp doğrayın, dereotu ile karıştırın.
-Rokayı ve taze soğanı 1 cm genişliğinde, göbek salatayı ve turşuyu küp küp doğrayın.
-Tüm malzemeleri ve mıs…

Pamuk Poğaça

Resim
Şimdiye kadar 3 kere bu poğaçadan yapmama rağmen fotoğraf için sadece bunu kurtarabildim. Yeni fotoğraflar için tıklayabilirsiniz.Tarif Yeşil Kivi'den, yoğurması ve mayalaması ekmek makinamdan; ben sadece şekil verip fırınladım. Hatta bu son yaptığıma iç malzemesi koymaya bile üşendim, ama sonuçta çok güzel sandviç ekmekleri tadında puf puf poğaçalar oldu. Sanırım benim iç malzemesiz olarak yapacağım gözde mayalı poğaçalarımdan olacak. Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında deneyin derim. Hatta ceviz büyüklüğünde yaparsanız, piştikten sonra ortasından hafifçe keserek beyaz peynir-maydanoz yada sadece kaşar peyniri rendesiyle doldurup püsküllü poğaça olarak servis edebilirsiniz.
İçindeki yağ oranı düşük olduğu için oldukça iyi kabaran bir hamur, şekil verme aşamasında bu kısmı unutmamanızı öneririm. Kullandığınız malzemeler oda ısısında olursa ve mayalanma aşamasını sabırla atlatırsanız sorun çıkarmayaca bir tarif. Bu malzemelerle aşağı yukarı 25-28 poğaça çıkıyor. Hamurun bir kısm…

Fırın Sütlaç (Damla Sakızlı)

Resim
Tarif başucu kitaplarımdan Mutfak Rehberi' ne ait ve bir çok defa denediğim bir tatlı. İkram edeceğim insanların damak tadına göre bazen sakız ekleme kısmını pas geçiyorum. Eğer fırınlamayacaksanız ve muhallebi kıvamında sütlaç sevenlerdenseniz 2 yemek kaşığı(tepeleme) nişasta kullanabilirsiniz. Fırınlanmış halinde de aynı yoğunluğu yakalamak isterseniz nişastayı 1 kaşık yerine 1,5 yemek kaşığı kullanmanızı önerebilirim.
Tarifte 2 yumurta sarısı kullanılıyor ama ben bazen 1 yumurta sarısını ayırıyorum ve sütlacı kalıba boşaltırken 1 kepçe kadar ayırıp yumurta sarısını bu kalana ekliyorum. Daha sonra bu karışımı sütlaçların üzerine yavaşça paylaştırıyorum. O zaman üzeri nar gibi kızarıyor.


Malzemeler:

4 su bardağı süt
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası(tepeleme)
2 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1/2 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı

Hazırlanması:

-Pirinci yıkayıp 1,5 bardak su ile ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.
-Suyunu çeken pi…

Ayva Reçeli ve Ayva Jölesi

Resim
En sevdiğim reçeller arasında başı çekenlerdendir ayva reçeli; özellikle de rendelenmiş ayva ile yapıldıysa. Reçelin yapımındaki zor nokta ekmeğe sürüldüğünde hemen damlamayacak yoğunluğu yakalamak. Ben istediğim rengi yakalamak için kaynatma işlemini biraz fazla uzun tuttuğum için reçelim ancak oda ısısına geldiğinde rahat yenilebiliyor. Hatta o anda bile biraz katı sanırım. Siz aşağıdaki süreden fazla kaynatmamaya özen gösterin.


Ayvanın zamanını kaçırdığım için mevsim başında yaptığım ayva tatlısı'ndaki rengi şimdiki ayvalarda yakalamak zor oluyor. Aslında ev yapımı ayva jölesi tarifi çok basit; bayramda yaptığım ayva tatlısının fazla sosunu ayva çekirdekleriyle 1 saat daha kaynatmam sonucunda elde ettiğim bir lezzet.
Hazır ayva reçeli yapmışken jölenin güzel resmide değerlensin istedim. Eğer sizinde rende işlemini kolay yapan mutfak robotunuz varsa hiç durmayın az da olsa ayva reçeli yapın derim.


Malzemeler:

2 adet büyük ayva(ayıklanmamış hali 900 gr.)
3 adet karanfil
1 çubuk tarçı…

Ispanaklı , Kavurmalı Kiş

Resim
Leyya'nın bloggunda ıspanaklı kişi görüp, yapmaya karar verince -klasik bir yay burcu insanı gibi- en kısa zamanda faaliyete geçip kişimi yaptım. Bazı ufak değişiklikler ve ilave araştırmalar sonunda özünde Leyya'nın tarifine sadık kaldım.
İşin en yorucu kısmı ıspanakları yıkamak ve pişen kişi fotoğraflamak oldu. Özellikle de akşam öğünü olarak hazırladığım yemekleri fotoğraflamak konusunda hala sıkıntı yaşıyorum.
Hem yeterli ışık olmuyor hem de yemek bekleyenlere 2 poz daha alayım demek sıkıntılı bir durum açıkcası.
Kiş ve tart yapımında 1-2 hassas noktaya dikkat etmek gerekiyor.Öncelikle hamuru elinizle yoğurmamalı mümkünse mutfak robotu yada 2 büyük bıçak kullanmalısınız. Dinlendirme aşamalarını atlamamalı ve hamuru açarken dikkatli olmalısınız.(tarifte detaylı olarak anlatmaya çalıştım.
Biraz daha araştırayım iyice içime sinsin (kafam karışsın) derseniz buraya ve buraya bakın derim.Ama kiş tüm bu sıkıntıya ve riskli yapılışına değiyor mu diye sorarsanız; "yemesem aramam,…

Mısır Unlu Poğaça

Resim
Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında sıcak poğaçalar benim için neredeyse vazgeçilmez. Bu sebeple sürekli poğaça çeşitlerimi arttırma uğraşlarındayım.Aslında belli bir süre takip etmediğim kaynaklardan tarif denemek pek huyum değildir; ama Pastanbul'da gördüğüm bu tarif bende hemen deneme isteği uyandırdı. Çünkü malzemelerde standartların dışına çıkılmıştı ve sorun çıkaracak bir tarife benzemiyordu.
Sizde değişik tarifler arıyorsanız eminim ilginizi çekecektir. Benim ilk denemem olmasına rağmen acemi şansından mıdır bilmem ama oldukça lezzetli , farklı ve kapalı kutuda bir kaç gün tazeliğini koruyan bir poğaca çıktı ortaya. Hepsi bir kenara işin içine mısır ununun faydalarını sokmuyorum bile...
İç malzemesi olarak bu yörelere özel (en azından benim buralarda tanıştığım) farklı bir çökelek çeşidi kullandım. Sanırım deride süzdürüldüğü için farklı bir aromaya sahip; eğer normal beyaz peynir yada farklı bir iç malzeme kullanacaksanız poğaçanın üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının akın…

Portakallı Islak Kek

Resim
Islak kek benim en sevdiğim keklerden olmasına rağmen çok sık yapamıyordum maalesef. Çünkü bendeki klasik tarifte yumurta, süt vs. ile hazırlanan sıvı malzemeden 1 bardak kadar ayrılıp, pişen kek bu sosla ıslatılıyordu. Sonuçta son aşamada işin içine çiğ yumurta giriyor yani. Özellikle çocukların çiğ yumurta yemeleri sağlıklı olmadığı için ben de çok ender yapıyordum ıslak keki. Ama bu tarifte hem sosta yumurta yok hem de sıvı yağ kullanılarak yapılan bir kek.
Gurmelik iddiam yok ama bence lezzetli olmuştu. Ayrıca yerken içinizin rahat olması da cabası.
Kekevi'nde bulduğum tarifi bazı ilaveler ve değişiklikler yaparak uyguladım. Sonuçta hem nemli olması hemde krema+portakal olayı keke hafif pasta özelliği vermiş oldu.
Ben de bu tarifi Portakal Ağacı'nın ev sahipliğini yaptığı "Portakal" etkinliğine gönderiyorum.


Siz isterseniz üzerine krema sürmeden de servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
4 yumurta
3 tepeleme yemek…

Tavuklu Makarna Salatası

Resim
Aslında bu yemeğe salata demek ne kadar doğru bilmiyorum, aslında hepimizin bildiği makarna salatasının tavuklu hali; bana göre tavuk ilavesiyle yemek statüsüne girebilecek bir salata. İş benim damak tadıma kalırsa tek başına akşam yemeğim olabilir.
Hazır konservelerle aram olmadığından içerisine bezelye de koyduğum bu salatayı kışın bezelyesiz yapıyorum. Tarif kolay ama hazırlık aşaması biraz uğraştırıyor. Malzemeleri yıkama ve doğrama aşamasını atlattıktan sonrası hızlı ilerleyen bir yemek.


Malzemeler:

1/2 paket boncuk makarna
2 çorba kaşığı arpa şehriye(isteğe bağlı)
4 sap taze soğan
1 diş sarmısak
1 havuç
1/2 demet dereotu(isteğe bağlı)
5-6 adet kornişon turşu
3 parça tavuk göğsü
Yarım limon suyu
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık mayonez
2 kaşık zeytinyağı
tuz, köri, isot

Hazırlanması:
-Tavuk parçalarını küp küp doğrayın ve 1 kaşık zeytinyağı ve sarmısakla harlı ateşte 2-3 dk soteleyin; ocağı kısın limon suyunu ilave edip tavuklar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
-Suyunu çeken tavuklara tuz, isot ve kö…

Makaron

Resim
Bu enfes kurabiyelerin tarifi Bizim Pastane'den; gerçekten anlatılanları adım adım uyguladım ve hiç sorun yaşamadan makaronlarıma kavuştum. Makaron acıbadem kurabiyesine benzeyen bir lezzete sahip ve biraz uğraştırıcı bir kurabiye. Ayrıca Bizim Pastane'nin yazarı Zinnur'un da söyledği gibi tüm uğraşınız sonunda elinizde fazla kurabiye olmuyor. Ama tarif gerçekten iyi, makaronları 1 tanesi bile tatlı krizinizi karşılamaya yetiyor ve oldukça lezzetli.
Aradaki kremanın makaron hamurundaki ana maddeye yakın olması gerekiyor; yani fıstıklı makarona fıstıklı krema gibi. Ama ben fıstıklı makaronu pişirmeden üzerlerine kakao serptim ve ara kremasını da çikolatalı yaptım. Bilmem bu makarona hakaret sayılır mı ama bence gayet hoş oldu.Malzeme ölçülerinde Zinnur(Bizim Pastane) ölçü kabı olarak cup kullanmış; cup ölçü olarak 240 ml. yani bizim kullandığımız klasik su bardağının 1+ 1/4'ü kadar. Bir sonraki denememde ölçüleri tam olarak su bardağına çevirmeye çalışıcam.

***Daha sonra…

Elmalı Gonca

Resim
Milföy hamurunun eve giriş iznini verdiğim bu günlerde acil-pratik tatlı ihtiyacımda imdadıma koşacağını bilemezdim tabii.Beni en çok mutlu edende hazırladığım ayva peltesi/jölesinin sonunda asıl yerini bulması oldu. Elmalı kurabiye sevenlerdenseniz deneyebilirsiniz.
Ben pişirmek için tartolet kalıbı kullandım ama taşan hamuru kemeye kıyamadığım için yine kürdanla hafifçe tutturdum. Tatlı piştikten sonra bana gül goncasını anımsattığı için ismini de koymuş oldum böylece.


Pişen tatlıya milföyle yapılan tüm tatlılarda olduğu gibi pudra şekeri serptim. Tabii kendi porsiyonuma tarçın+kakao karışımı serpmeyi ihmal etmedim. Bence bu hali daha lezzetli oldu.


Sanırım pek çoğunuzun milföyle yaptığı tatlılara benziyor elmalı gonca da; ben sadece yeniden keşfetmiş oldum...

Malzemeler:

4 adet milföy hamuru
2 yeşil elma
2 çorbakaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı limon suyu
pudra şekeri
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
8 adet kürdan
kakao, tarçın(üzeri için isteğe b…

Klasik Ekmek

Resim
Bana göre şimdiye kadar yaptığım en iyi ekmeğin sütlü ekmek olduğunu daha önceki kayıtlarda belirtmiştim. Ancak bizim ufaklıkta süt ürünleri alerjisi olduğu anlaşılınca farklı arayışlar sonunda içinde süt ürünü bulunmayan klasik ekmek ve patatesli ekmek tariflerini uygular oldum. Tabii bu arada daha farklı ekmek tarifleri arayışlarım sürüyor.
Klasik ekmek tarifine çekirdek içi, ceviz yada benzeri kuruyemişler de eklenebilir ancak biz şimdilik kuruyemiş de kullanamadığımız için sade ekmek yapmaya devam ediyorum.


Malzemeler:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Su, zeytinyağı, toz şeker ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın 1 numaralı temel ekmek menüsünü seçin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.

Çikolatalı Hafif Mus

Resim
Çikolatalı mus çok sevdiğim bir tatlı ama fotoğraflamak söz konusu olunca epey zorlanıyorum doğrusu. Tadını sevdiğim için mutlaka paylaşmak gereği duymasam sadece fotoğraf çekme sıkıntısından bu tarifi vermek istemezdim açıkçası. Arşivde bulunan çikolatalı mus tarifine göre daha az çikolatalı bir tarif görünce 1-2 değişiklikle uygulamaya koyuldum ve hafif bir çikolatalı mus elde ettim. Tarif Bizim Pastane'den alındı.
Bu arada bazı tariflerin içeriğini düşününce yemesi zorlaşabiliyor. Mesela bu tarifin ana maddesi çikolata ve çiğ yumurta! Hani içinde çiğ yumurta olmadığını bilsem nerdeyse her gün yapılacaklar arasında diyebilirim. Aslında yumurta sarısı benmari usulüyle bir nevi pişiriliyor ve yumurta sarısının içindeki zararlı bakterilerin 70 derecede tamamen öldüğünü biliyorum ama yumurta aklarının kar haline getirilmesi onu çiğlikten kurtarıyor mu bilmiyorum.Bütün bu düşüncelere rağmen yapmaktan ve yemekten vazgeçemiyorum. Eğer bu riskleri göze alamam ve daha iyi bir fotoğraf gö…

Milföylü Ponpon Börek

Resim
Çok uzun süredir mutfağıma milföy hamurunu sokmuyorum; aslında hazır gıdalara karşı olmasam sevdiğim bir tad. Ama en önemli problem milföy hamuruyla yapılan börekleri çok zengin bulmamam. Kenarları iyi yapışsın diye iç malzemesinden kısmak gerekiyor, hele bir de peynirli yaptıysanız genellikle peynir kenardan akıyor ve hamur + yağ ağırlıklı bir börek yemiş oluyorsunuz.
Geçen gün "Portakal Ağacı" sitesinde bu böreğin farklı bir iç malzemesiyle yapılan-brokolili ponpon böreği-tarifini görünce özellikle şeklini hemen denemek istedim. Arada hazır gıdalar tüketmiyor değilim sonuçta. Belki bilinen bir tarif ama ben ilk kez portakal ağacında bu şekilde yapılan milföylü börek gördüm. Üstelik ismide tam kendisiyle müsemma; oldukça şık ponpon/topkek gibi börekler çıktı ortaya. Sonuç gerçekten beni oldukça memnun etti. Hem iç malzemesini bol koyabildim hem de böreği yapıştırma sorunuyla uğraşmadım.


Ben kendi zevkime göre hazırladığım iç malzemesini paylaşmak istiyorum. Oldukça doyurucu v…