29 Ocak 2009 Perşembe

Profiterol

Profiterol sevmeyen var mı bilmem? En azından sevmeyenlerin azınlıkta olacağını düşünüyorum. Tamamen ev yapımı profiterol gibisi yok bence. Burada kullanılan çikolatalı sosu bir kenara not edip istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Yapımı zahmetli ama sonucuna kesinlikle değen bir zahmet. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta topların hamurunun kıvamı ve doğru fırınlanması. Çabuk şişen bir hamur olduğu için aldanıp erken fırından alırsanız hem toplar söner hem de yoğun bir yumurta kokusu alırsınız.Aşağıdaki rengi (altın sarısı) alana kadar pişirmenizi öneririm. Ben 200 derece turbo fırında 20-25 dakika pişirmenin yeterli olacağını düşünüyorum.Özellikle 20 dakika fırın kapağını kesinlikle açmayın. Burada kullanılan hamur "şu hamuru" ve ekler pasta yapımında yada daha büyük toplar halinde yapılarak yazın içerisine dondurma doldurularak sunulabilecek alternatifli bir hamur.Kısacası garantili "şu hamuru" tarifi arıyorsanız tam yerindesiniz.

Profiterol toplarını 1 gün önceden hazırlayıp içlerini doldurmak için ertesi günü bekleyebilirsiniz. İkram etmeden kısa süre önce içlerine krema sıkmanızı öneririm, çünkü krema bir süre sonra topların yumuşamasına neden olabilir.Kremasını sıktıktan 1-2 saat sonra ikram etmeniz tadının oturmasına yetecektir. Çikolatalı sosunu ise servis esnasında dökmelisiniz.Topları bıçakla ikiye ayırıp kremasını kaşıkla koyabileceğiniz gibi resimdeki gibi sıkma tüpüyle de doldurabilirsiniz. Bana göre tüple daha kolay oluyor.
Daha farklı bir çikolatalı sos yapmak isterseniz buradaki sosu da kullanabilirsiniz.


Malzemeler:

Şu Hamuru için;
1 su bardağı un
1su bardağı su
4 yumurta
60 gr margarin
1 fiske tuz

İç krema için;
4 su bardağı süt
2 tepeleme çorba kaşığı nişasta
2 tepeleme çorba kaşığı pirinç unu
2 yumurta sarısı
2 kaşık tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 pk vanilya

Çikolatalı sos için;
2 su bardağı süt
1 su bardağı krema
160 gr bitter çikolata
2 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı kakao
3/4 su bardağı toz şeker
1 kaşık tereyağı
1 yumurta sarısı
1 fiske tuz

Hazırlanması:

-1 su bardağı suyu teflon tencerede kaynatın, içine margarin ve tuzu ilave edin.
-Unu bir defada tencereye ilave edip iyice karıştırın, ateşin altını kısın ve hamuru devamlı karıştırın.
-Hamurunuz top kıvamına gelince bir kaba alın(ben rondoma alıyorum-braun-) ve ılınmasını bekleyin.
-Ilınan hamurunuza yumurtaları birer birer kırıp yedirin.Her bir yumurtayı iyice yedirmeniz lazım ben bu işi en iyi robotumun yaptığına karar verdim.
-Hamurunuz parlak ve pürüzsüz bir görünüm alınca soğuması için kenara bırakın.
-Fırınınızı 200 dereceye getirin ve fırın tepsinize yağlı kağıt serin.
-Hamurdan birer tatlı kaşığı alıp tepsinize ikişer cm. aralıklarla yerleştirin.
-Hamuru tatlı kaşığından tepsiye aktarırken zorlanırsanız sıvıyağa batırıp çıkardığınız 2. bir kaşıkla sıyırabilirsiniz.
-Bu hamurla yaklaşık olarak 30 top hamurunuz olmalı; tepsinizi ısınmış fırınınıza yerleştirin ve altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20-25 dk pişirin.
-Yaklaşık 25 dakikanın sonunda fırınınızı kapatın ve profiterol topları soğuyana kadar kapağı kapalı fırında bekletin.

İç kremanın hazırlanması;
-Süt, yumurta sarısı, nişasta ve pirinç ununu bir tencereye alın ve mikserle yada çırpıcıyla iyi çırpın ve tencereyi ocağa alın.
-Kısık ateşte karışım koyulaşıncaya kadar sütü karıştırın, koyu bir muhallebi kıvamı alınca içine şekeri ilave edin.
-Kaynayan kremayı ocaktan alın; tereyağı ve vanilyayı ilave edip eriyinceye kadar karıştırın.
-Son olarak kremanızı mikserle 2 dk kadar çırpın ve soğuması için kenara alın.
-Soğuyan kremayı tatlınızı servise sunmadan 1-2 saat önce sıkma tüpü yardımıyla topların içine doldurun.

Çikolatalı sosun hazırlanması;
-Süt, kakao ve nişastayı tencere alıp iyice karıştırın ve ocağa alın.
-Kısık ateşte karıştırarak kaynamasını bekleyin.
-Kaynayan sosu ocaktan alın ve küçük parçalara ayırdığını çikolatayı, kremayı, toz şekeri, tuzu ve tereyağını ilave edip iyice karıştırın.
-Karışım homojen bir görünüm alınca mikserle çırparak hızlıca yumurta sarısını da sosa yedirin.
-Sosu ara ara karıştırarak soğumasını bekleyin ve sos kabınıza alıp üzerini streçleyin, buzdolabına kaldırın.
-Buzdolabında en az 1 saat dinlenen sosunuzun kıvamı koyulaşacaktır, tatlınızı servise sunacağınız zaman sosu kullanmanız en iyi sonucu verir.

Patatesli Kış Salatası


Salata yapımını neredeyse ana yemek yapımı kadar zor bulmuşumdur. Özellikle malzemelerin temizlenmesi aşaması bana -sanırım bir çok kişiye de- oldukça zor geliyor. Zaten salata malzemesinin temizliğinin ne kadar zor olduğunu öğrendiğimden beri çok kaliteli bir yer olsa da dışarıda yapılan salataları yiyemez oldum. Benim için tek başına yenilebilecek ana yemek kalitesinde bir salata; iyi bir diyet salatası olarak tüketebileceğiniz gibi ızgara tavuk ve balıkla da çok uyumlu. En azından bu salatanın sosunu kendi salatalarınızda denemenizi öneririm.


Malzemeler:

-1 orta boy haşlanmış sarı patates
-3-4 dal taze soğan
-1/2 demet roka
-1 orta boy göbek marul
-2 kaşık mısır
-3 kaşık sızma zeytinyağı
-1/2 limon suyu
-1 kaşık nar ekşisi
-1 çay kaşığı sumak
-1/2 çay kaşığı tuz
-2 kaşık doğranmış dereotu
-3 adet alman tipi salatalık turşusu


Hazırlanması:

-Patatesi küp küp doğrayın, dereotu ile karıştırın.
-Rokayı ve taze soğanı 1 cm genişliğinde, göbek salatayı ve turşuyu küp küp doğrayın.
-Tüm malzemeleri ve mısırı karıştırma kabına alın.
-Sos için öncelikle limon ve tuzu iyice karıştırın nar ekşisi ve zeytinyağınıda ilave edin ve homojen bir görünüm alana kadar karıştırın. Sosun kıvamının biraz koyulaşması lazım.
-Sosa sumağı da ilave edip karıştırın.Sosu servis esnasında hazırlayıp dökmenizi öneririm.

28 Ocak 2009 Çarşamba

Pamuk Poğaça

Şimdiye kadar 3 kere bu poğaçadan yapmama rağmen fotoğraf için sadece bunu kurtarabildim. Yeni fotoğraflar için tıklayabilirsiniz.Tarif Yeşil Kivi'den, yoğurması ve mayalaması ekmek makinamdan; ben sadece şekil verip fırınladım. Hatta bu son yaptığıma iç malzemesi koymaya bile üşendim, ama sonuçta çok güzel sandviç ekmekleri tadında puf puf poğaçalar oldu. Sanırım benim iç malzemesiz olarak yapacağım gözde mayalı poğaçalarımdan olacak. Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında deneyin derim. Hatta ceviz büyüklüğünde yaparsanız, piştikten sonra ortasından hafifçe keserek beyaz peynir-maydanoz yada sadece kaşar peyniri rendesiyle doldurup püsküllü poğaça olarak servis edebilirsiniz.
İçindeki yağ oranı düşük olduğu için oldukça iyi kabaran bir hamur, şekil verme aşamasında bu kısmı unutmamanızı öneririm. Kullandığınız malzemeler oda ısısında olursa ve mayalanma aşamasını sabırla atlatırsanız sorun çıkarmayaca bir tarif. Bu malzemelerle aşağı yukarı 25-28 poğaça çıkıyor. Hamurun bir kısmını buzdolabında 1 gece bekletip ertesi gün değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağı(ben mısırözü kullandım)
1 yumurta(sarısı üzeri için)
1/2 çay bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4 bardak)
2 çay kaşığı aktif maya
Susam veya çörekotu

Hazırlanması:

-Yağ, süt, yoğurt, su, yumurta akı, şeker ve tuzu ekmek makinanızın tankına alın.
-Üzerine 4 su bardağı unu ve en üste de mayayı ilave edin.
-Makinanızın mayalı hamurlar menüsünü seçin ve hamurunuzun ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur olduğuna emin olana kadar gerekiyorsa un ilave edin.
-Mayalanma sonunda fırın ısınızı 175 dereceye getirin.
-Poğaçalarınıza şekil verip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin ve yumurta sarısı sürüp susam serpin.
-Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.

***Ekmek makinası olmayanlar; öncelikle sıvı malzemeleri karıştırıp en üste unu ve instant mayayı ilave edin ve hamur homojen bir doku alana kadar yoğurun. Hamurunuzu üstü kapalı olarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın ve yukarıdaki açıklamalara göre poğaçalarınızı pişirin.(yumuşak bir hamurunuz olmalı fazla un ilave etmemeye dikkat edin, şekil verirken zorlanırsanız elinizi suyla hafifçe nemlendirin yada ellerinizi yağlayın.)

23 Ocak 2009 Cuma

Fırın Sütlaç (Damla Sakızlı)


Tarif başucu kitaplarımdan Mutfak Rehberi' ne ait ve bir çok defa denediğim bir tatlı. İkram edeceğim insanların damak tadına göre bazen sakız ekleme kısmını pas geçiyorum. Eğer fırınlamayacaksanız ve muhallebi kıvamında sütlaç sevenlerdenseniz 2 yemek kaşığı(tepeleme) nişasta kullanabilirsiniz. Fırınlanmış halinde de aynı yoğunluğu yakalamak isterseniz nişastayı 1 kaşık yerine 1,5 yemek kaşığı kullanmanızı önerebilirim.
Tarifte 2 yumurta sarısı kullanılıyor ama ben bazen 1 yumurta sarısını ayırıyorum ve sütlacı kalıba boşaltırken 1 kepçe kadar ayırıp yumurta sarısını bu kalana ekliyorum. Daha sonra bu karışımı sütlaçların üzerine yavaşça paylaştırıyorum. O zaman üzeri nar gibi kızarıyor.


Malzemeler:

4 su bardağı süt
1/2 su bardağı pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası(tepeleme)
2 adet yumurta sarısı
1 paket vanilya
1/2 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı

Hazırlanması:

-Pirinci yıkayıp 1,5 bardak su ile ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.
-Suyunu çeken pirince süt ve damla sakızını ilave edin, 10 dakika kaynatın.
-Yumurta sarılarını ve nişastayı 1 çay bardağı suyla iyice karıştırın.
-Nişastalı karışımı tencereye yavaş yavaş ilave edin, ama bu arada sütü hızlıca karıştırmayı unutmayın.
-Son olarak şekeri de tencereye ilave edip karıştırın ve 2 dakika daha kaynatın.
-Ocaktan aldığınız sütlaca vanilya ilave edin; fırınlamak için porsiyonluk kaplara bölüştürün.
-Sütlaçların kabuk tutup soğuması için biraz bekleyin ve fırınınızın ızgarasını çalıştırın.
-Sütlaçlarınızı içine sıcak su konulmuş fırın tepsisine yerleştirin.
-Alttan 3. rafta üzerleri kızarana kadar fırında pişirin.
-Servis esnasında üzerlerine çekilmiş ceviz dökerek de ikram edebilirsiniz.

21 Ocak 2009 Çarşamba

Ayva Reçeli ve Ayva Jölesi


En sevdiğim reçeller arasında başı çekenlerdendir ayva reçeli; özellikle de rendelenmiş ayva ile yapıldıysa. Reçelin yapımındaki zor nokta ekmeğe sürüldüğünde hemen damlamayacak yoğunluğu yakalamak. Ben istediğim rengi yakalamak için kaynatma işlemini biraz fazla uzun tuttuğum için reçelim ancak oda ısısına geldiğinde rahat yenilebiliyor. Hatta o anda bile biraz katı sanırım. Siz aşağıdaki süreden fazla kaynatmamaya özen gösterin.


Ayvanın zamanını kaçırdığım için mevsim başında yaptığım ayva tatlısı'ndaki rengi şimdiki ayvalarda yakalamak zor oluyor. Aslında ev yapımı ayva jölesi tarifi çok basit; bayramda yaptığım ayva tatlısının fazla sosunu ayva çekirdekleriyle 1 saat daha kaynatmam sonucunda elde ettiğim bir lezzet.
Hazır ayva reçeli yapmışken jölenin güzel resmide değerlensin istedim. Eğer sizinde rende işlemini kolay yapan mutfak robotunuz varsa hiç durmayın az da olsa ayva reçeli yapın derim.


Malzemeler:

2 adet büyük ayva(ayıklanmamış hali 900 gr.)
3 adet karanfil
1 çubuk tarçın
2 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
1 limon

Hazırlanması:

-2 bardak suyu tencereye koyun ve ısınmasını beklerken ayvaları soyup çekirdek yuvalarını çıkarıp rendeleyin.
-Rendelenmiş ayvaları kaynayan suya atın, tahta bir kaşıkla karıştırıp ocağın altını kısın.
-Ayvaların içlerinden çıkan tüm çekirdekleri ve karanfilleri temiz bir tülbent parçasına koyup, tülbendin ağzını iple bağlayın.
-Hazırladığınız tülbent kesesini ayvaların içine ilave edin ve yumuşamaya başlayan ayvalara şekeri ilave edin.
-Reçelinizi arada karıştırırarak kısık ateşte yarım saat kadar pişirin; limon suyunu ve tarçın çubuğunu da ilave edip yarım saat daha pişirdikten sonra ocaktan alıp tarçını-tülbent kesesini içnden alın ve sıcakken kavanozlara paylaştırın.

19 Ocak 2009 Pazartesi

Ispanaklı , Kavurmalı Kiş


Leyya'nın bloggunda ıspanaklı kişi görüp, yapmaya karar verince -klasik bir yay burcu insanı gibi- en kısa zamanda faaliyete geçip kişimi yaptım. Bazı ufak değişiklikler ve ilave araştırmalar sonunda özünde Leyya'nın tarifine sadık kaldım.
İşin en yorucu kısmı ıspanakları yıkamak ve pişen kişi fotoğraflamak oldu. Özellikle de akşam öğünü olarak hazırladığım yemekleri fotoğraflamak konusunda hala sıkıntı yaşıyorum.
Hem yeterli ışık olmuyor hem de yemek bekleyenlere 2 poz daha alayım demek sıkıntılı bir durum açıkcası.
Kiş ve tart yapımında 1-2 hassas noktaya dikkat etmek gerekiyor.Öncelikle hamuru elinizle yoğurmamalı mümkünse mutfak robotu yada 2 büyük bıçak kullanmalısınız. Dinlendirme aşamalarını atlamamalı ve hamuru açarken dikkatli olmalısınız.(tarifte detaylı olarak anlatmaya çalıştım.
Biraz daha araştırayım iyice içime sinsin (kafam karışsın) derseniz buraya ve buraya bakın derim.Ama kiş tüm bu sıkıntıya ve riskli yapılışına değiyor mu diye sorarsanız; "yemesem aramam, ama aynı malzemelerle pide yapmayı düşünüyorum, hem daha kolay hem daha yağsız derim."
Ayrıca kullandığım peynir hellim tarzı yöresel bir peynir yani erimeyen ama güzel kızaran bir çeşit. Siz de onun yerine hellim yada antep peyniri kullanabilirsiniz.
Kuzu eti yerine de kavurma veya sucuk kullanılabilir.

Malzemeler:

-100 gr küp küp doğranmış soğuk tereyağı
-3 çorba kaşığı buzlu su
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz şeker
-2 bardak un

Üzeri için;
-1 demet ıspanak(ayıklanmamış hali yaklaşık 500 gr.)
-1 soğan(benim kullandığım epey büyüktü)
-1 su bardağı peynir
-200 gr kuzu kuşbaşı
-1 diş sarımsak, 1 kaşık üzüm sirkesi
-2 kaşık sıvıyağ
-100 gr krema
-1/2 bardak süt
-2 yumurta sarısı
-tuz, karabiber, isot, muskat(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Etleri düdüklüde sarımsak ve 1 kaşık sirke ile yumuşayıncaya kadar pişirin; suyunu süzün ve 1 kaşık yağ ilave edilmiş tavada soteleyip tuzlayın.
-Etleri tavadan alın ve aynı tavaya 1 kaşık daha sıvıyağ ilave edip küçük doğranmış soğanları kısık ateşte soteleyin.
-Ayıklanmış ıspanağı 2 cm kalınlığında doğrayın ve yavaş yavaş tavaya ilave edip üzerini kapakla kapatın.
-Ara ara ıspanağı karıştırın ve çok fazla ölmesine izin vermeden ocaktan alın.
-Tuzunu ve baharatlarını ilave edin ve soğuması için kenara alın.
-Oldukça soğuk olan tereyağını, şekeri, tuzu ve unu kum görüntüsü alıncaya kadar mutfak robotunda karıştırın.

-Daha sonra oldukça soğuk olan suyu -daha yumuşak bir lezzet arıyorsanız yoğurt kullanabilirsiniz- bu karışıma ilave edin ve robotunuzu tekrar çalıştırın.
-Hamurunuz aşağıdaki görünümü alınca oldukça hızlı bir şekilde hamuru top şeklinde sıkıştırın ve buzdolabı torbasına alıp buzdolabında 30 dk. dinlendirin.


-Bu dinlenmenin sonunda kalıbınızı hazırlayın ve fırınınızı 200 derece sıcaklığa getirin.
-Artık hızlı bir şekilde ve hamuru elinizle fazla müdahale etmeden unlanmış tezgaha alın ve ortasına merdaneyle bastırıp dışa doğru açın.
-Hamur oldukça yağlı olduğu için normal hamurlar gibi ileri geri ezerek açarsanız hamurunuz dağılır. Merdaneyi sürekli ortasına bastırın ve dışa doğru açıp hamurunuzu 90 derece döndürün, tekrar açın.
-Bu şekilde hamurunuzu incelene kadar açın, merdaneye sarıp kalıbınıza yerleştirin.
-Bu aşamada 2 farklı görüş var;
1.Hamurun üzerine malzemeyi yerleştirin ve fırınlayın.
2.Hamurun üzerine yağlı kağıt serin ve ağırlık yapması için ortasını tamamen kaplayacak şekilde kuru fasulye tarzı bir bakliyat dökün.(hamurun gereksiz kabarmasını önlemek için)Hamuru 15 dk. kadar ön pişirmeden geçirin.Daha sonra malzemeyi döküp 20 dk daha pişirin.
-Ben hamura 200 derecede 15 dk ön pişirme uyguladım ama ağırlık kısmını artık epey sıkıldığım için pas geçtim. Tabii ki ortası yer yer kabardı; sonra malzemeyi döküp 15-20 dk daha pişirdim.
-Hamuruma öncelikle soğuyan ıspanakları, daha sonra kuşbaşı etlerimi, en üstede rendelenmiş peynirimi ilave ettim.
-Sosu için sütü, kremayı ve yumurta sarılarını iyice karıştırın ve kaşık yardımıyla kişin üzerine dökün.
-Benim kişim 20 dk sonunda aşağıdaki görünümü aldı, servis için biraz ılınmasını beklemekte fayda var; çünkü hamur kırılabiliyor.(tecrübe ettim)

Afiyet olsun....

16 Ocak 2009 Cuma

Mısır Unlu Poğaça

Özellikle hafta sonu kahvaaltılarında sıcak poğaçalar benim için neredeyse vazgeçilmez. Bu sebeple sürekli poğaça çeşitlerimi arttırma uğraşlarındayım.Aslında belli bir süre takip etmediğim kaynaklardan tarif denemek pek huyum değildir; ama Pastanbul'da gördüğüm bu tarif bende hemen deneme isteği uyandırdı. Çünkü malzemelerde standartların dışına çıkılmıştı ve sorun çıkaracak bir tarife benzemiyordu.
Sizde değişik tarifler arıyorsanız eminim ilginizi çekecektir. Benim ilk denemem olmasına rağmen acemi şansından mıdır bilmem ama oldukça lezzetli , farklı ve kapalı kutuda bir kaç gün tazeliğini koruyan bir poğaca çıktı ortaya. Hepsi bir kenara işin içine mısır ununun faydalarını sokmuyorum bile...
İç malzemesi olarak bu yörelere özel (en azından benim buralarda tanıştığım) farklı bir çökelek çeşidi kullandım. Sanırım deride süzdürüldüğü için farklı bir aromaya sahip; eğer normal beyaz peynir yada farklı bir iç malzeme kullanacaksanız poğaçanın üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının akını iç malzemeye karıştırın derim.

Malzemeler:

2 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu(ben epey ince bir çeşit kullandım)
1 yumurta
100 gr tereyağı
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı mısır yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
100 gr çökelek
1 yumurta sarısı, susam

Hazırlanması:

-Unu ve mısır ununu geniş bir yoğurma kabına alın, ortasını çukurlaştırın.
-Unun ortasına yumurta, yoğurt, tereyağı, krema, sıvıyağ, yoğurt ve sirkeyi alın.
-Tuz, kabartma tozu ve şekeri sıvı malzemenin etrafına serpin ve hamurunuzu homojen bir görünüm alana kadar yoğurun.
-Hamurunuzu yarım saat kadar dinlendirin sonra hamurdan küçük parçalar koparıp içine 1 tatlı kaşığı çökelek koyup büzüştürerek kapatın.
-Poğaçaları kapattığınız yerler altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin; üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susamla süsleyin.
-Poğaçaları 170 derece fırında 25 dk kadar pişirin.
-Ben sıcak hallerini daha çok beğendim ama kapalı bir kutuda 2-3 gün saklayabilirsiniz. O zaman tadı yumuşak bir mısır ekmeği halini alıyor.

14 Ocak 2009 Çarşamba

Portakallı Islak Kek

Islak kek benim en sevdiğim keklerden olmasına rağmen çok sık yapamıyordum maalesef. Çünkü bendeki klasik tarifte yumurta, süt vs. ile hazırlanan sıvı malzemeden 1 bardak kadar ayrılıp, pişen kek bu sosla ıslatılıyordu. Sonuçta son aşamada işin içine çiğ yumurta giriyor yani. Özellikle çocukların çiğ yumurta yemeleri sağlıklı olmadığı için ben de çok ender yapıyordum ıslak keki. Ama bu tarifte hem sosta yumurta yok hem de sıvı yağ kullanılarak yapılan bir kek.
Gurmelik iddiam yok ama bence lezzetli olmuştu. Ayrıca yerken içinizin rahat olması da cabası.
Kekevi'nde bulduğum tarifi bazı ilaveler ve değişiklikler yaparak uyguladım. Sonuçta hem nemli olması hemde krema+portakal olayı keke hafif pasta özelliği vermiş oldu.
Ben de bu tarifi Portakal Ağacı'nın ev sahipliğini yaptığı "Portakal" etkinliğine gönderiyorum.


Siz isterseniz üzerine krema sürmeden de servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
4 yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 portakal
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı fındık kırığı
1 pk vanilya
1 pk kabartma tozu

Üzeri için;
1 su bardağı krema
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri

Hazırlanması:

-Sıvıyağ, süt, toz şeker ve elenmiş kakaoyu iyice karıştırın ve bu karışımdan 1,5 su bardağı kadar ayırın.
-Kalan karışıma yumurtaları sırayla ilave edin ve mikserle çırpın.
-1 portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip tekrar çırpın.
-2 su bardağı unu da mikserle karışım homojen bir görünüm alana kadar çırpın.
- Son olarak fındık kırıklarını da ilave edin ve yağlanmış diktörtgen bir kalıba malzemenizi dökün.
-Kekinizi 175 derece önceden ısıtılmış turbo fırında 35-40 dk. pişirin.
-Fırından aldığınız keki sıcakken dilimleyin ve ayırdığınız sosu tekrar karıştırıp yavaşça kekinizin üzerine dökün.
-Kremayı pudra şekeri ile çırpın ve soğuyan kekinizin üzerine sürün.
-İsterseniz servis ederken portakal dilimleriyle süsleyebilirsiniz.

11 Ocak 2009 Pazar

Tavuklu Makarna Salatası


Aslında bu yemeğe salata demek ne kadar doğru bilmiyorum, aslında hepimizin bildiği makarna salatasının tavuklu hali; bana göre tavuk ilavesiyle yemek statüsüne girebilecek bir salata. İş benim damak tadıma kalırsa tek başına akşam yemeğim olabilir.
Hazır konservelerle aram olmadığından içerisine bezelye de koyduğum bu salatayı kışın bezelyesiz yapıyorum. Tarif kolay ama hazırlık aşaması biraz uğraştırıyor. Malzemeleri yıkama ve doğrama aşamasını atlattıktan sonrası hızlı ilerleyen bir yemek.


Malzemeler:

1/2 paket boncuk makarna
2 çorba kaşığı arpa şehriye(isteğe bağlı)
4 sap taze soğan
1 diş sarmısak
1 havuç
1/2 demet dereotu(isteğe bağlı)
5-6 adet kornişon turşu
3 parça tavuk göğsü
Yarım limon suyu
1 su bardağı yoğurt
2 kaşık mayonez
2 kaşık zeytinyağı
tuz, köri, isot

Hazırlanması:
-Tavuk parçalarını küp küp doğrayın ve 1 kaşık zeytinyağı ve sarmısakla harlı ateşte 2-3 dk soteleyin; ocağı kısın limon suyunu ilave edip tavuklar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
-Suyunu çeken tavuklara tuz, isot ve köri ilave edin ; 1-2 dk daha soteleyin, kenara alın.
-Havuçları küp küp doğrayın ve arpa şehriye ile birlikte tencerede 1 kaşık zeytinyağıyla soteleyin.
-Daha sonra makarnaları tencereye boşaltıp üstünü geçecek kadar sıcak su ekleyin ve tuz ilave edip ara sıra karıştırarak makarnanın suyun tamamını çekmesini bekleyin.(yani makarnayı bol suda haşlayıp süzmeyi sevmediğim için bunu yapıyorum, isterseniz siz yine süzme yöntemini uygulayabilirsiniz.)
-Turşuyu, dereotunu ve taze soğanı doğrayın.
-Ilınan makarnayı, tavukları ve doğradığınız malzemeleri iyice karıştırın.
-Yoğurt, 1/2 çay kaşığı tuz ve mayonezi karıştırın ve makarnanızla harmanlayın.
-Salatanızı ılık olarak servis edin; afiyet olsun.

8 Ocak 2009 Perşembe

Makaron


Bu enfes kurabiyelerin tarifi Bizim Pastane'den; gerçekten anlatılanları adım adım uyguladım ve hiç sorun yaşamadan makaronlarıma kavuştum. Makaron acıbadem kurabiyesine benzeyen bir lezzete sahip ve biraz uğraştırıcı bir kurabiye. Ayrıca Bizim Pastane'nin yazarı Zinnur'un da söyledği gibi tüm uğraşınız sonunda elinizde fazla kurabiye olmuyor. Ama tarif gerçekten iyi, makaronları 1 tanesi bile tatlı krizinizi karşılamaya yetiyor ve oldukça lezzetli.
Aradaki kremanın makaron hamurundaki ana maddeye yakın olması gerekiyor; yani fıstıklı makarona fıstıklı krema gibi. Ama ben fıstıklı makaronu pişirmeden üzerlerine kakao serptim ve ara kremasını da çikolatalı yaptım. Bilmem bu makarona hakaret sayılır mı ama bence gayet hoş oldu.Malzeme ölçülerinde Zinnur(Bizim Pastane) ölçü kabı olarak cup kullanmış; cup ölçü olarak 240 ml. yani bizim kullandığımız klasik su bardağının 1+ 1/4'ü kadar. Bir sonraki denememde ölçüleri tam olarak su bardağına çevirmeye çalışıcam.

***Daha sonraki birkaç denememde makaronlarım çok kötü bir hal aldı başka kaynaklarda araştırdım ve sebebin fırın ısısı olabileceğini fark ettim; eğer sizde bu tarz sorunlarla karşılaştıysanız makaronlarınızı önceden ısıtılmış 150 derece fırında pişirmenizi öneririm.Bademli makaron tarifi için de buraya bakabilirsiniz.

Süt alerjisi olanlar kremasız olarak tüketebilirler.

Malzemeler:

1 1/4 cup pudra şekeri
113 g ayiklanmis tuzsuz antep fistigi ici
1/4 cup+2 yemek kasigi (oda sicakliginda) yumurta aki
Bir çimdik tuz
1/4 cup seker
1 tatlı kaşığı kakao(isteğe bağlı)

Krema için;
60 gr bitter çikolata
1/4 cup çiğ krema
1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanması:

-Pudra şekeri ve fıstığı mutfak robotunda un haline gelinceye kadar çekin.
-Yumurta aklarını ve tuzu mikserle 1-2 dk çırpın.
-Toz şekeri yumurta aklarına yavaş yavaş ilave edin ve sert tepecikler oluşana kadar çırpmaya devam edin.
-Fıstık ununuzu büyük bir kaşık yardımıyla yumurta aklarına dikkatlice karıştırın.
-Karışımın macun kıvamında homojen bir karışım olması gerekiyor, homojen bir görünüm alınca karıştırmayı kesin.
-2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve krema sıkma torbanıza 1 cm'lik uç takın.
-Karışımınızı kşıkla sıkma tüpüne doldurun ve hamurunuzu aralıklı olarak tepsilerinize 2-3 cm çapında sıkın.
-Tepsileri mutfak tezgahınıza 2-3 kere hafifçe vurun.( hamurların fazla havası çıkacak ve oluşan tepecikler düzelecek)


-Bu arada isterseniz üzerlerine kakao serpebilirsiniz.(hamurda hala sivri tepecikler varsa parmağınızı hafifçe nemlendirin ve tepeciklere bastırın)

-Makaronları fırınlamadan önce tepsileri mutfağın bir kenarında 1 saat bekletin.
-175 derece ısıttığınız fırında makaronları 10 dk pişirin.( tepsileri ayrı ayrı fırınlamanızı öneririm)
-Makaronları soğuduktan sonra tepsiden alın, kırılabilirler.
(Alttaki resimde makaronlar 10 dk pişti; en alttakinde ise 12 dk. pişti.Bence 10 dk pişenler daha iyi oldu.Zaten diğerlerinin etekleri hafif karardığı için görüntüsüde çok iyi olmadı)

-Krema malzemelerini kısık ateşte çikolata eriyene kadar karıştırın ve soğuması için kenara alın.
-Soğuyan kremadan 1 tane kurabiyeye sürün ve üzerine ikincisini kapatın.


Makaronlarınız hazır afiyet olsun. Genel tavsiye makaronların 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmesi yönünde; işin en sıkıcı kısmı da bu bence...

5 Ocak 2009 Pazartesi

Elmalı Gonca


Milföy hamurunun eve giriş iznini verdiğim bu günlerde acil-pratik tatlı ihtiyacımda imdadıma koşacağını bilemezdim tabii.Beni en çok mutlu edende hazırladığım ayva peltesi/jölesinin sonunda asıl yerini bulması oldu. Elmalı kurabiye sevenlerdenseniz deneyebilirsiniz.
Ben pişirmek için tartolet kalıbı kullandım ama taşan hamuru kemeye kıyamadığım için yine kürdanla hafifçe tutturdum. Tatlı piştikten sonra bana gül goncasını anımsattığı için ismini de koymuş oldum böylece.


Pişen tatlıya milföyle yapılan tüm tatlılarda olduğu gibi pudra şekeri serptim. Tabii kendi porsiyonuma tarçın+kakao karışımı serpmeyi ihmal etmedim. Bence bu hali daha lezzetli oldu.


Sanırım pek çoğunuzun milföyle yaptığı tatlılara benziyor elmalı gonca da; ben sadece yeniden keşfetmiş oldum...

Malzemeler:

4 adet milföy hamuru
2 yeşil elma
2 çorbakaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tarçın
3 çorba kaşığı kırık ceviz
1 tatlı kaşığı limon suyu
pudra şekeri
1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
8 adet kürdan
kakao, tarçın(üzeri için isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-Elmaları rendeleyin, limon suyu ve toz şekerle kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dk pişirin; soğumaya bırakın.
-Tartolet kalıplarınızı erittiğiniz tereyağıyla(yağın bir kısmını üstlerine sürmek için ayırın) yağlayın, şekil verilebilecek sıcaklığa gelen milföylerinizi kalıplara oturtun.
-Fırın ısınızı 200 dereceye getirtin.
-İç malzemenizi ceviz ve tarçınla karıştırın ve milföylere paylaştırın.
-Milföylerin çapraz köşelerini hafifçe kürdanla tutturun ve üzerine eritilmiş ılık tereyağı sürün.
-Isınmış fırına koyduğunuz tatlılarınızı kızarıncaya kadar pişirin ve ılıkken üzerine pudra şekeri serpin.
-İsterseniz kakao ve tarçın karışımını da tatlılarınızın üzerine süzgeçle eleyebilirsiniz.


4 Ocak 2009 Pazar

Klasik Ekmek



Bana göre şimdiye kadar yaptığım en iyi ekmeğin sütlü ekmek olduğunu daha önceki kayıtlarda belirtmiştim. Ancak bizim ufaklıkta süt ürünleri alerjisi olduğu anlaşılınca farklı arayışlar sonunda içinde süt ürünü bulunmayan klasik ekmek ve patatesli ekmek tariflerini uygular oldum. Tabii bu arada daha farklı ekmek tarifleri arayışlarım sürüyor.
Klasik ekmek tarifine çekirdek içi, ceviz yada benzeri kuruyemişler de eklenebilir ancak biz şimdilik kuruyemiş de kullanamadığımız için sade ekmek yapmaya devam ediyorum.


Malzemeler:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
4-5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı toz maya

Hazırlanması:

-Su, zeytinyağı, toz şeker ve tuzu ekmek yapma makinanızın tankına koyun.
-Üzerine unu ve en üstede mayayı ilave edip makinanızın 1 numaralı temel ekmek menüsünü seçin.
-Ekmek hamurunuzun biraz sert olması tankın içersinde top gibi toparlanması gerekiyor; makinanız hamuru yoğururken kontrol ederek un ve sıvı miktarını buna göre ayarlayın.
-Bu malzemelerle yaklaşık 1000 gr'lık bir ekmek elde ediyorsunuz.

Çikolatalı Hafif Mus


Çikolatalı mus çok sevdiğim bir tatlı ama fotoğraflamak söz konusu olunca epey zorlanıyorum doğrusu. Tadını sevdiğim için mutlaka paylaşmak gereği duymasam sadece fotoğraf çekme sıkıntısından bu tarifi vermek istemezdim açıkçası. Arşivde bulunan çikolatalı mus tarifine göre daha az çikolatalı bir tarif görünce 1-2 değişiklikle uygulamaya koyuldum ve hafif bir çikolatalı mus elde ettim. Tarif Bizim Pastane'den alındı.
Bu arada bazı tariflerin içeriğini düşününce yemesi zorlaşabiliyor. Mesela bu tarifin ana maddesi çikolata ve çiğ yumurta! Hani içinde çiğ yumurta olmadığını bilsem nerdeyse her gün yapılacaklar arasında diyebilirim. Aslında yumurta sarısı benmari usulüyle bir nevi pişiriliyor ve yumurta sarısının içindeki zararlı bakterilerin 70 derecede tamamen öldüğünü biliyorum ama yumurta aklarının kar haline getirilmesi onu çiğlikten kurtarıyor mu bilmiyorum.Bütün bu düşüncelere rağmen yapmaktan ve yemekten vazgeçemiyorum. Eğer bu riskleri göze alamam ve daha iyi bir fotoğraf göreyim derseniz yumurta akı olmadan yapılan kremalı mus tarifime bakabilirsiniz.

Malzemeler:

160 gr bitter çikolata
4 yumurta akı
2 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı nescafe gold
1/2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı toz şeker

Hazırlanması:

-Bitter çikolatayı cam bir kasede benmari usulü (sıcak su dolu bir tencereye kaseyi oturtun- kasenin dibi tencereye değmemeli- kısık ateşte buhar yardımıyla eritin) eritiyoruz.
-Eriyen çikolataya nescafeyle karıştırılmış ılık süt ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.
-Mikser yardımıyla yumurta sarılarını hızlıca karışıma ilave edip 2-3 dk çırpıyoruz.
-Çikolatalı karışımı bir kenara alıp soğutuyoruz.
-İçerisine kesinlikle yumurta sarısı karışmamış yumurta aklarını temiz bir cam kasede 1- 2 dk çırpıyoruz ve şekeri de ilave edip kar haline gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
-Yumurta aklarının 1/3'nü çikolatalı karışıma ilave edin ve kaşık yada spatulayla dikkatlice karıştırın.
-Homojen bir hale gelen çikolatalı karışımı yumurta aklarına ilave edin ve dikkatlice karıştırmaya devam edin.
-Küçük kaselere böldüğünüz musunuzu en az 4 saat dinlendirip servis edebilirsiniz.

2 Ocak 2009 Cuma

Milföylü Ponpon Börek



Çok uzun süredir mutfağıma milföy hamurunu sokmuyorum; aslında hazır gıdalara karşı olmasam sevdiğim bir tad. Ama en önemli problem milföy hamuruyla yapılan börekleri çok zengin bulmamam. Kenarları iyi yapışsın diye iç malzemesinden kısmak gerekiyor, hele bir de peynirli yaptıysanız genellikle peynir kenardan akıyor ve hamur + yağ ağırlıklı bir börek yemiş oluyorsunuz.
Geçen gün "Portakal Ağacı" sitesinde bu böreğin farklı bir iç malzemesiyle yapılan-brokolili ponpon böreği-tarifini görünce özellikle şeklini hemen denemek istedim. Arada hazır gıdalar tüketmiyor değilim sonuçta. Belki bilinen bir tarif ama ben ilk kez portakal ağacında bu şekilde yapılan milföylü börek gördüm. Üstelik ismide tam kendisiyle müsemma; oldukça şık ponpon/topkek gibi börekler çıktı ortaya. Sonuç gerçekten beni oldukça memnun etti. Hem iç malzemesini bol koyabildim hem de böreği yapıştırma sorunuyla uğraşmadım.


Ben kendi zevkime göre hazırladığım iç malzemesini paylaşmak istiyorum. Oldukça doyurucu ve lezzetli bir börek çıktı ortaya, fakat siz farklı iç malzemeleriyle de deneyebilirsiniz. Belki içine marmelat konup üzerinede pudra şekeri dökülerek tatlı olarakda yapılabilir. Herşey hayal gücünüzle sınırlı sonuçta. Kısaca özetlemek gerekirse kolay, şık ve alternatifli bir tarif.

Malzemeler:

6 milföy hamuru
250 gr kuzu kuşbaşı
1 küçük soğan
1-2 çarliston biber
1 küçük patates
1 diş sarmısak
3-4 dal brokoli
3 kaşık domates konservesi
tuz, karabiber, isot
1 yumurta sarısı
çörek otu, sıvı yağ

Hazırlanması:

-Etleri kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
-Brokoliyi buharda yada çok az su koyduğunuz tencerede hafif diri kalacak şekilde haşlayın.
-Tavanıza 2-3 kaşık sıvıyağ koyun; piyazlık doğranmış soğan, biber ve sarmısağı soteleyin.
-Küçük küpler şeklinde doğradığınız patatesi soğanlara ilave edip soteleyin.
-Etleri tavaya ekleyin ve domates konservesinide ilave edip karıştırın.
-Baharatları ve tuzu ilave ettikten sonra iç harcınızı kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5 dk kadar pişirin.
-Son olarak brokoliyi ilave edip karıştırın ve soğumaya bırakın.
-Milföy hamurunuzu buzluktan alın ve şekil verilebilecek kadar çözülmesini bekleyin.
-Muffin kalıbınızı (silikon 6'lı kalıp kullandım) hafifçe yağlayın ve fırınınızı 200 dereceye ayarlayın.
-Çözülen milföy hamurlarını muffin kalıplarına dikkatlice oturtun.
-Soğuyan iç malzemesini kaşıkla muffinlere doldurun ve karşılıklı köşeleri kürdanla tutturun.
-Yumurta sarısı sürüp çörek otuyla süslediğiniz böreklerinizi ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.